Beveik vien vyriausybės lėšomis sukurtas filmas "Rugpjūčio 8-oji" (Avgust. Vos'mogo) pasirodė po to, kai pernai Tbilisis palaikė Holivude sukurtą filmą apie šį konfliktą, kuriame aktorius Andy Garcia vaidino Gruzijos prezidentą Michailą Saakašvilį.

Rusijos dienraštis "Izvestija" gyrė filmą, kuriame vaizduojama, kaip jauna maskvietė ieško savo sūnaus Gruzijos separatistinio regiono Pietų Osetijos sostinės Cchinvalio apylinkėse, kai abu netyčia patenka į karo veiksmų zoną. Pasak laikraščio, ši kino juosta tapo "simetriškus atsaku Holivudui".

2008 metų rugpjūčio 8 dieną prasidėjęs trumpas karas nusinešė šimtus žmonių gyvybių, kai Rusijos pajėgos įsiveržė į kaimyninę Gruziją, siekdamos užkirsti kelią Tbilisio mėginimui susigrąžinti Kremliaus palaikomą Pietų Osetiją.

Naujajame filme, kuriame apstu specialiųjų efektų, karas kai kada vaizduojamas pagrindinės veikėjos sukrėsto ir sužeisto mažamečio sūnaus akimis kaip kova tarp besišypsančio "gerojo roboto" ir žvynuotų pabaisų.

Kadenciją baigiantis Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas neseniai gyrė "Rugpjūčio 8-ąją", sakydamas, jog šis filmas prisideda prie pastangų išlaikyti gyvus prisiminimus apie šį karą ir įtvirtindamas požiūrį, kad Gruzija smogė pirmoji.

"Šis filmas atlieka labai svarbią misiją, pasakodamas tiesą", - pareiškė jis.

Per "Rugpjūčio 8-osios" premjerą vasario pabaigoje filmo režisierius Džanikas Faizijevas tvirtino, jog jo juostoje politinės potekstės nėra.

"Mes sau nekėlėme uždavinio pateikti kokius nors politinius akcentus. Norėjome sukurti filmą apie mielą merginą, apie jos didvyrišką kelionę, apie tai, kaip ji mėgino surasti savo gyvenimą, surasti save", - jis sakė naujienų agentūrai AFP.

Tačiau Rusija iki šiol piktinasi tarptautinės bendruomenės palaikymu Gruzijai ir jos provakarietiškam lyderiui M.Saakašviliui per šį trumpą, bet kruviną konfliktą, o Dž.Faizijevo projektą finansavo patriotinį kiną propaguojantis fondas.

Vyriausybės įkurto Kino fondo, kuris remia Rusijos kino projektus, direktorius Sergejus Tolstikovas sakė AFP, kad šis filmas kainavo daugiau nei 10 mln. dolerių ir kad jo fondas skyrė "apie 90 proc." šių lėšų.

"Tai buvo labai sudėtingas ir sunkus metas; taip pat yra politinis elementas. Žuvo daug mūsų taikdarių ir piliečių. Tai labai smarkiai paveikė šalį. Kai šie vaikinai kreipėsi į mus su savo sumanymu, negalėjome pasielgti klaidingai, pasakydami "ne", - aiškino jis.

Kai kuriose šio filmo scenose pasirodo D.Medvedevas, kurį vaidina įspūdingo sudėjimo aktorius Vladimiras Vdovičenkovas, taip pat vaizduojami didvyriški Rusijos kariai, kurie nepaiso pavojų ir myli savo motinas.

Tuo tarpu pagrindinė veikėja patenka į juodas kaukes dėvinčių Gruzijos karių ugnį, o jų veidai nerodomi iki pat filmo pabaigos, kai vienas iš karių pasigaili šios moters.

M.Saakašvilis, kuris per šį karą Rusijos žiniasklaidos buvo vaizduojamas itin priešiškai, naujajame filme niekur nerodomas.

Režisierius sakė sąmoningai nerodęs gruzinų veidų, nes esantis įsitikinęs, kad paprasti kariai neturi būti kaltinami dėl šio konflikto.

"Rusijoje niekas blogai negalvoja apie gruzinus. Niekas nelaiko Gruzijos priešu, - teigė jis. - Tai buvo vienas iš retų karų, kai kariai neturėjo jokių asmeninių motyvų, todėl nenorėjau, kad (Rusijos) žmonės žvelgtų į akis žmonėms, kurie šaudė į mus."

"Rugpjūčio 8-ojoje" aiškiai išreiškiamas Maskvos požiūris į šį karą, nepaisant kai kurių fantastinių elementų, sakė viena garsi Rusijos kino kritikė.

"Faktas, kad šis filmas teisina Rusijos užsienio politiką, vaizduodamas Gruziją kaip agresorę", - kritikė Lidija Maslova rašo verslo dienraštyje "Kommersant".

Pernai Tbilisio kino teatrus pasiekė JAV ir Gruzijos bendrai sukurtas filmas "Penkios rugpjūčio dienos" (Five Days of August), kurio režisieriumi tapo Renny Harlinas, pagarsėjęs kaip filmo "Kietas reišutėlis 2" (Die Hard 2) kūrėjas. Šioje kino juostoje vaizduojama, kad karas kilo dėl Kremliaus agresijos.

Tuo tarpu "Rugpjūčio 8-oji" naudojami visi įprasti Holivudo triukai: meilės istorija, įmantrūs specialieji efektai ir žavus aktorius vaikas.

Sąsajos su Holivudu veikiausiai neatsitiktinės, nes šio filmo scenarijaus vienas iš autorių - buvęs savaitraščio "Newsweek" karo korespondentas amerikietis Michaelas Lerneris, kuris per premjerą sakė, jog tarp jam įkvėpimą teikusių filmų buvo "Terminatorius 2" (Terminator 2: Judgement Day).

"Manau, jie pageidavo žmogaus, kuris suprastų struktūrą", - jis aiškino AFP.