„Tarp Izraelio ir Irano, manau, karas vargu ar įmanomas. Jeigu toks konfliktas prasidėtų, tai ką bekalbėtų, kitos šalys bus automatiškai įtrauktos. Ypač jei tai būtų branduolinio ginklo panaudojimas. Jeigu užpultų – nesvarbu, kas ką – ir jei būtų panaudotas branduolinis ginklas, arba net dar prieš panaudojant branduolinį ginklą, tai išsivystytų labai plataus masto karinis konfliktas. Nes čia yra užkabinti daugelio šalių interesai“, – sako specialistas.

„Amerika turi savo doktriną – tai jėgos projekcijos idėja, koncepcija. Amerika projektuoja savo karinę jėgą į visus pasaulio kampus tam, kad apgintų Amerikos interesus. Rusija saugo savo įtaką Sirijoje. Kinija kyla kaip nauja ekonominė galybė. Per daug interesų (Irano konfliktas – red. past.) užkabintų. Prisiminkime I pasaulinį karą, kuris prasidėjo, rodos, nuo ne tokių svarbių dalykų – Ferdinando nužudymo Sarajeve. Čia yra per daug sudėtinga, kad būtų galima jėga paveikti šalis, kurios yra kitų stambių veikėjų interesų lauke. Iranas nėra vien tik Iranas kaip toks. Yra daug žvanginimų ginklu. Jeigu Iranas susikurs savo branduolinį ginklą, manau, iki to laiko ir viduje pribręs visuomenė, kaip pribrendo kitose arabų šalyse su pagalba ar be pagalbos iš išorės“, – kalba saugumo ekspertas.

I. Stankovičiaus teigimu, Iranui branduolinis ginklas reikalingas kaip koziris. Tačiau jo naudoti šalis esą neturėtų, nes tai reikštų Irano egzistencijos pabaigą.

„Vakarų požiūris į Irano valdančiuosius šiandien yra vienareikšmiškai neigiamas. Irano valdantieji, galvodami apie rizikų valdymą, bando apginti save ir ta koncepcija, kurią išvystė Margaret Thatcher, – atgrasos, – irgi gali būti naudojama. Iranas kuriasi ginklą kaip atgrasos faktorių. Ir Pakistanas, ir Indija turi (branduolinį ginklą – red. past.), bet nemėto vienas kitam bombų. Santykiai labai įtempti, vyksta konfliktai. Atgrasos faktorius veikia, tik klausimas, kiek logiškai elgsis Irano vyriausybė <..> Manau, kad dabar yra žaidimas, kuriame Iranas siekia pasigaminti branduolinį ginklą. Nemanau, kad jis ruošiasi panaudoti, nes branduolinio ginklo panaudojimas, pvz., prieš Izraelį, galiausiai būtų Irano egzistencijos pabaiga“, – sako I. Stankovičius.

Visgi sustabdyti branduolinio ginklo plitimo pasaulyje proceso yra praktiškai nebeįmanoma, mano I. Stankovičius.

Kita vertus, savotiškas karas tarp Izraelio ir Irano jau yra prasidėjęs, sako I. Stankovičius.

„Žiūrėkime, kas vyksta dabar. Buvo nužudyti Irano branduolinės energijos specialistai. Kas juos nužudė, juk ne patys nusižudė? Kas suinteresuotas? Tas, kas nesuinteresuotas, kad Iranas vystytų branduolinę programą. Ką galvoja Iranas? Spėju iš to, kad pradėti žudyti Izraelio ambasadų darbuotojai ir įvairiose šalyse buvo surengtos atakos prieš Izraelio institucijas, piliečius ir diplomatines tarnybas, tai lyg ir rodo, kad Iranas įtaria, jog Izraelis ėmėsi veiksmų mažinti branduolinės energijos intelektinius išteklius – nužudyti pagrindinį branduolinės energijos mokslininką svarbiau nei subombarduoti dalį technologinių įrenginių. Toks karas jau vyksta“, – tvirtina I. Stankovičius.