NATO pajėgų Afganistane vadas JAV generolas Johnas Allenas pažadėjo, kad šis incidentas bus ištirtas skubiai ir nuodugniai, tačiau išreiškė viltį, kad jis neaptemdys bendradarbiavimo su afganų saugumo pajėgomis.

Tačiau sekmadienį paryčiais įvykusi tragedija, kai vienas JAV karys išėjo iš savo bazės pietinėje Kandaharo provincijoje ir pradėjo šaudyti į vyrus, moteris ir vaikus, iškėlė aštrių klausimų dėl Amerikos pajėgų misijos ilgalaikio gyvybingumo.

"Kažkas iš esmės negerai mūsų bendrame šio regiono vertinime, ir manau, kad padėtis dar gerokai pablogės, o ne pagarės", - teigė JAV prezidento posto siekiantis respublikonas Newtas Gingrichas.

"Manau, labai tikėtina, kad būsime praradę, tragiškai praradę gyvybių, o nemažai kitų jaunų amerikiečių bus sužeisti per misiją, kuri, kaip įsitikinsime, yra neįvykdoma", - jis sekmadienį sakė televizijai "Fox News".

JAV prezidentas Barackas Obama yra paskelbęs, kad NATO pajėgas, kurias dabar sudaro apie 130 tūkst. karių, bus siekiama išvesti iš Afganistano iki 2014 metų pabaigos. Šiuo metu Vašingtonas deda pastangas rengti afganų saugumo pajėgas, kurios turėtų perimti funkcijas iš užsieniečių kontingento, taip pat siekia tikėtinų derybų su Talibanu.

Tačiau JAV santykiai su partneriais afganais šiuo metu yra pasiekę visų laikų žemumas, o tokia padėtis itin didina įtampą jau ilgiau nei dešimtmetį vykstančioje misijoje, per kurią padėtis ilgainiui tik blogėjo.

Neseniai įvykęs incidentas, per kurį JAV kariai netyčia sudegino daug Korano knygų, Afganistane išprovokavo kruvinas riaušes, afganų pasikėsinimus į JAV karius. Įtampos tarp NATO karių ir jų sąjungininkų afganų taip pat nepadėjo sumažinti ir neseniai paviešintas vaizdo įrašas, kuriame matoma, kaip JAV jūrų pėstininkai šlapinasi ant nukautų sukilėlių.

Afganistano prezidentas Hamidas Karzai pareiškė, kad sekmadienį įvykusios žudynės yra "nedovanotinos" ir vėl pažėrė kaltinimų Vašingtonui. Tuo tarpu vienas įtakingas JAV Kongreso narys tvirtino, kad afganų lyderis yra "didelis klaustukas" JAV pajėgų išvedimo strategijoje.

"Didelis silpnumas Afganistane yra Karzai. Panašu, kad juo niekas nepasitiki ir jo nemėgsta", - senatorius Charlesas Schumeris sakė Niujorke televizijai ABC.

Ši įtampa beveik neabejotinai apsunkins Vašingtono pastangas susiderėti su Kabulu dėl ilgalaikės strateginės partnerystės, kuri taptų tolesnių dvišalių santykių saugumo srityje pagrindu, išvedus JAV karius.

Vašingtonas suinteresuotas užtikrinti, kad Afganistanas nebebus naudojamas kaip bazė išpuoliams prieš Jungtines Valstijas ir kitas Vakarų šalis, o respublikonų "vanagai" į šią problemą atkreipė dėmesį per sekmadienį rodytas televizijos pokalbių laidas.

Respublikonas senatorius Lindsey Graham sakė ABC laidai "This Week" turintis vilčių, jog strateginė partnerystė "sustabdys kalbas, jog mes pasitraukiame; jog dalis kontingento liks po 2014 metų su oro pajėgų bazėmis ir specialiosiomis pajėgomis, siekiant užtikrinti, kad Talibanas niekada negrįš ir kad NATO liks po 2014 metų".

Kitas įtakingas respublikonas - senatorius JohnasMcCainas - priminė televizijos CNN žiūrovams, kad 2001 metų rugsėjo 11-ąją įvykdytos teroro atakos prieš Jungtines Valstijas buvo sumanytos Afganistane.

"Ir jeigu Afganistane nutiktų taip, kad Talibanas sugebėtų perimti kontrolę chaotiškoje padėtyje, (ši šalis) galėtų vėl lengvai virsti (džihadistų tinklo) "al Qaeda" baze atakoms prieš Jungtines Amerikos Valstijas", - pažymėjo jis.

Tačiau panašu, kad Jungtinėse Valstijose didėja spaudimas sparčiau išvesti pajėgas iš Afganistano.

JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta praeitą mėnesį sakė žurnalistams turintis vilčių, kad amerikiečių pajėgos Afganistane gali pereiti nuo kovinės misijos prie afganų pajėgų mokymo ir konsultavimo jau ateinančių metų viduryje.

"Manau, kad esame teisingame kelyje išeiti iš Afganistano kiek įmanoma greičiau, - Senato demokratų lyderis Harry Reidas sekmadienį sakė CNN. - Manau, kad vyksta kai kurie dalykai, nors nesitikėjome, kad jie prasidės taip greitai. Katare prasideda taikos derybos. Talibanas įkūrė ten savo biurus. Vyksta pokalbiai."

"Manau, yra vilties, jog mes iš ten pasitrauksime, kaip buvo planuota, ir kad padėtis bus stabilizuota, kai tai padarysime", - pridūrė jis.

Dauguma amerikiečių mano mokantys per didelę kainą už karą Afganistane

Jungtinėse Valstijose 60 proc. gyventojų įsitikinę, kad jų šalis moka per didelę kainą už karo veiksmus Afganistane, rodo apklausos, kurią pirmadienį paskelbė dienraštis "The Washington Post", rezultatai.

Tik 35 proc. respondentų nurodė, kad per jau dešimtmetį Afganistane vykstantį karą patirtos išlaidos ir JAV karių žūtys yra pateisinamos. Likusieji apklausos dalyviai neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

Be to, 54 proc. respondentų pasisakė už JAV pajėgų išvedimą iš Afganistano, net jeigu afganų saugumo pajėgos dar nebūtų pajėgios užtikrinti saugumo savo šalyje be pagalbos iš užsienio.

Tik 30 proc. amerikiečių mano, jog afganai palankiai vertina JAV pajėgų veiksmus Afganistane.