Tribunolas nusprendė, kad žeminantis patikrinimas apskritai nevyko, nepaisant to, kad jį pripažino kitas teismas ir žmogaus teisių organizacijų cituoti generolai.

Šis nuosprendis dar labiau įsiutino revoliucinius Egipto jaunimo judėjimus, kurie tvirtina, kad liudijimai apie tokius skaistybės patikrinimus yra pirmasis ženklas, jog prieš 13 mėnesių valdžią iš nuverstojo prezidento Hosni Mubarako perėmę generolai toliau tęsia represines jo praktikas.

Likus mažiau negu keturiems mėnesiams iki to laiko, kai kariuomenė turės perduoti valdžią civilinei administracijai, sekmadienio verdiktas dar labiau sustiprins plačiai pasklidusius nuogąstavimus, jog generolai mėgina pašalinti bet kokį teisinį pagrindą galimam jų teisiniam persekiojimui dėl nusikaltimų, kurie buvo padaryti jų valdymo laikotarpiu. Aktyvistai ragina pateikti generolams kaltinimus žmogaus teisių pažeidimais.

Samira Ibrahim, viena iš septynių moterų, kurios tvirtina, jog prieš metus kariškių nelaisvėje buvo tikrinama jų skaistybė, pernai buvo pasiekusi pergalę viename civilinių bylų teisme, kuris pripažino, kad tokie patikrinimai kariniuose kalėjimuose tikrai vyko, ir nurodė juos nutraukti.

Kariuomenės prokurorai, tyrę jos kaltinimus, teisinėn atsakomybėn patraukė tik vieną asmenį - daktarą Ahmedą Adelį, ir jis buvo išteisintas. Šis nuosprendis yra neskundžiamas. Teismas paneigė, kad tokie patikrinimai buvo vykdomi.

“Mano garbės niekas nesuteršė, - paskelbus nuosprendį tinklalapyje “Twitter” rašė S. Ibrahim. – Tas, kieno garbė buvo suteršta, yra Egiptas. Aš tęsiu kovą, kol atkursiu Egipto teises”.

Oficiali Egipto naujienų agentūra paskelbė, jog A. Adelis buvo išteisintas dėl prieštaringų ieškovo liudininkų parodymų. Tačiau teismo sprendimas, esą toks patikrinimas apskritai nevyko, verčia abejoti nuosprendžiu.

“Teismo sprendimas, jog tokie patikrinimai nevyko, prieštarauja kelių visuomenėje žinomų asmenų, diskutavusių šiuo klausimu su keliais valdžios generolais, rašytiniams liudijimams”, - teigė žmogaus teisių advokatas Adelis Ramadanas.

„Amnesty International“ birželį paskelbė, jog Egipto generolai pripažino tikrinę protestuotojų moterų skaistybę. Pasak organizacijos, generolas majoras Abdelis Fattahas al-Sisi, priklausantis valdančiajai Ginkluotųjų pajėgų Aukščiausiajai Tarybai, tokius patikrinimus teisino kaip būdą apsaugoti armiją nuo galimų kaltinimų išžaginimu. “Amnesty International” nurodė, kad A. F. al-Sisi pažadėjo tokius patikrinimus nutraukti.

Kaltinimai skaistybės patikrinimais pirmą kartą pasigirdo po kovo 9 dienos mitingo Kairo Tahriro aikštėje, kuri buvo tapusi praėjusių metų sukilimo epicentru. Tuomet civiliais drabužiais vilkintys vyrai puolė protestuotojus, o armija jėga išvalė aikštę.

Kariuomenė Egiptą valdo nuo praėjusių metų, kai kilus masiniam sukilimui H. Mubarakas buvo priverstas atsistatydinti. Valdžią perėmusiems H. Mubarako laikmečio generolams gresia žmogaus teisių aktyvistų kaltinimai žudžius protestuotojus, kankinus sulaikytus asmenis ir kariniuose tribunoluose teisus mažiausiai 10 tūkst. civilių gyventojų.

Jie taip pat kaltinami tuo, jog nemokšiškai valdė šalį pereinamuoju laikotarpiu ir siekė išsaugoti dešimtmečiais trukusią neliečiamybę nuo civilinių institucijų kontrolės.