Talibanas "atkeršys okupantams ir žudikams barbarams už kiekvieną kankinį", sakoma pareiškime šios islamistų grupuotės tinklalapyje.

B.Obama žada ištirti JAV kario įvykdytas žudynes Afganistane

JAV prezidentas Barackas Obama pažadėjo greitai ištirti šokiruojantį incidentą, kurio metu vienas JAV karys nušovė 16 afganų ir kuris dar labiau pakurstė įtampą, kilusią dėl Korano egzempliorių deginimo amerikiečių bazėje.

B.Obama paskambino Afganistano prezidentui Hamidui Karzai ir pareiškė savo užuojautą dėl to, kad minėtas karys sekmadienį dar prieš aušrą pietinėje Kandaharo provincijoje gyventojų namuose žudė civilius žmones, tarp jų - moteris ir vaikus.

JAV ambasada Kabule paskelbė perspėjimą visiems Afganistane esantiems savo piliečiams, kad dėl to šaudymo kilo "antiamerikietiškų nuotaikų ir protestų artimiausiomis dienomis rizika".

B.Obama tas žudynes pavadino tragiškomis ir šokiruojančiomis, ir patikino H.Karzai dėl Vašingtono "įsipareigojimo kuo greičiau nustatyti faktus ir visiškai patraukti atsakomybėn visus, kas yra (už tai) atsakingas", pranešė Baltieji rūmai.

Piktame pareiškime, kurį paskelbė po minimo incidento Kandahare, H.Karzai sakė, kad "kai JAV pajėgos tyčia žudo afganų žmones, tokie veiksmai yra žmogžudystės bei teroras, nedovanotini veiksmai".

JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta taip pat paskambino H.Karzai ir patikino jį, kad vyksta "visapusiškas tyrimas". Briuselyje NATO vadovas Andersas Foghas Rasmussenas sakė, kad yra šokiruotas, ir pareiškė savo "nuoširdžią užuojautą".

Minimas JAV karys sekmadienį šaudė žmones Kandaharo provincijos Pandžvajo rajono kaimuose, kur tiesiog ėjo į gyventojų namus. Tarp 16 jo nužudytų žmonių yra devyni vaikai ir trys moterys, sakoma H.Karzai pareiškime.

Jame cituojamas vienas į koją sužeistas 16-metis, kuris prezidentui telefonu sakė, kad kareivis dar neišaušus įėjo į jo namus, pažadino jo šeimos narius ir tada juos nušovė.

AFP reporteris įvykio vietoje suskaičiavo 16 lavonų, tarp jų - moterų ir vaikų.

Vienuose namuose, viename kambaryje jis matė 10 nužudytų ir sudegintų žmonių. Dar vienos moters lavonas gulėjo prie įėjimo į namą, o tarp žuvusiųjų buvo mažiausiai du vaikai, vos dvejų ar trejų metų amžiaus.

Viename name pagyvenusi moteris šaukė: "Tegu Dievas nužudo vienintelį Karzai sūnų, kad jis jaustų tai, ką jaučiame mes".

Vakarų šaltiniai sakė, kad žudynės prasidėjo tam amerikiečių kariui anksti sekmadienį išėjus iš savo bazės. Atrodo, kad jis išėjo gerai apsiginklavęs ir su naktinio matymo įranga.

Jį prie bazės areštavo Afganų nacionalinės armijos nariai, sakė armijos vadas Pietų Afganistane Abdul Hameedas.