Dėl netekties vis dar gedintys aukų giminaičiai susirinko dar neatsigaunančiuose miestuose ir kaimuose šalies šiaurės rytų pakrantėje, kad paminėtų to didžiulio cunamio aukas.

14 val. 46 min. vietos (7 val. 46 min. Lietuvos) laiku šalis tylos minute paminėjo tą akimirką, kai ją lygiai prieš metus užklupo gamtos rūstybė - 9 balų stiprumo žemės drebėjimas, sukėlęs ištisą katastrofiškų įvykių virtinę.

Per ceremoniją Tokijuje skambėjo šalies himnas, po kurio premjeras ir imperatorius vadovavo tyliai maldai už tuos, kurie neteko gyvybių per tą didžiausią Japonijos pokario katastrofą.

Maži pakrantės miesteliai, kuriuos cunamis buvo pavertęs lentų krūvomis, surengė jausmingas savo pačių ceremonijas.

Išinomakyje, kur gyveno penktadalis visų žuvusiųjų - beveik 4 tūkst. žmonių, tą akimirką, kai prieš metus įvyko žemės drebėjimas, aidėjo perspėjimo apie cunamį sirenos.

Gyventojai, kurie visame mieste surengė nedideles bendrijų ceremonijas, šeštadienį buvo perspėti apie tai, kad bus įjungtos sirenos.

Tada smarkiai nukentėjusiame Vatanohos rajone susirinko maždaug 80 susijaudinusių žmonių, tarp kurių buvo 37 metų Hitomi Oikawa, per tą nelaimę netekusi tėvo.

"Jau praėjo metai po tėvo mirties. Pasimelsiu už tai, kad galėčiau įveikti savo sielvartą ir kad mano vaikai galėtų pasijusti geriau", - sakė ji žurnalistams.

Okumoje, kur yra cunamio sugadinta Fukušimos atominė elektrinė, savo namus turėję palikti gyventojai autobusu atvažiavo pagerbti prarastų artimųjų.

Televizijos reportaže buvo matyti, kaip verkiantys žmonės su specialiais nuo radiacijos saugančiais kostiumais dalyvauja ceremonijoje už šiame mieste žuvusius žmones.

Viena pagyvenusi moteris, kurios vaikaitis vis dar laikomas dingusiu, verkė dėdama gėles prie laikino

"Noriu, kad mano vaikaitis būtų rastas", - sakė ji žurnalistams.

Netoliese esančiame Korijamos mieste vienuoliai mušė būgnus ir meldėsi prieš branduolinės energetikos priešininkų mitingą beisbolo stadione, į kurį susirinko daug daugiau žmonių nei buvo sėdimų vietų.

Organizatoriai atidarė ir tas stadiono dalis, kurios dar nėra išvalytos nuo radioaktyvių dulkių, bet paprašė dalyvių su mažais vaikais ta teritorija nesinaudoti, pranešė žurnalistai.

"Reikalaujame, kad visi vaikai dabar iš Fukušimos būtų evakuoti, - sakė organizatorė Secuko Kuroda. - Kai kurie ekspertai sako, kad radiacija Fukušimoje paveikė trečdalį vaikų. Palikti tokią situaciją - tai tarsi jie kiekvieną dieną žudytų".

Tarp protestuotojų buvo ir pabėgėlių, kurie turėjo palikti netoli Fukušimos "Daiichi" elektrinės esančius savo namus, kai iš jos ant būstų ir žemės ūkiui naudojamų laukų ėmė kristi radioaktyvios dulkės.

Vyriausybė ir elektrinę eksploatuojanti "Tokyo Electric Power" (TEPCO) gruodžio mėnesį deklaravo trijų reaktorių, kurių šerdys išsilydė, kai cunamis užliejo jų aušinimo sistemas, "šaltojo uždarymo būklę".

Tačiau radiacija iš elektrinės sklido daug mėnesių, ir didelė 20 km zonos aplink elektrinę dalis tikriausiai dar daug metų ar, galbūt, dešimtmečių, bus netinkama gyventi, perspėja mokslininkai.

Prie TEPCO būstinės Tokijuje, esančios netoli imperatoriškųjų rūmų, maždaug 50 protestuotojų išskleidė transparantus su užrašais, kuriais reikalaujama uždaryti visas Japonijos atomines elektrines.

Ceremonijoje Nacionaliniame teatre Tokijuje drauge su imperatoriumi Akihito ir premjeru Yoshihiko Noda dalyvavo maždaug 1,2 tūkst. žmonių.

Scenos viduryje buvo pastatytas vienas stulpas, simbolizuojantis žuvusiųjų sielas ir papuoštas baltomis chrizantemomis bei lelijomis.

Imperatorius, kuriam prieš tris savaites buvo atlikta širdies kraujagyslių šuntavimo operacija, sakė, kad Japonija "niekada nepamirš" šios tragedijos.

Y. Noda pažadėjo, kad Japonija atsigaus: "Mūsų protėviai, kurie atvedė šalį prie klestėjimo, krizių metu laikydavosi su drąsiu ryžtu. Siūlydami savo paramą dėl žmonių kasdienių sunkumų tragedijos paveiktuose regionuose, susikibsime rankomis ir sieksime įvykdyti savo istorinę "Japonijos atgimimo per atstatymą" misiją".