A.Hussameddinas - aukščiausio rango Sirijos pareigūnas, pasitraukęs iš prezidento Basharo al Assado režimo, siekiančio numalšinti jau metus trunkantį sukilimą.

"Aš, inžinierius Abdo Hussameddinas, naftos viceministras... skelbiu pasitraukimą iš režimo ir atsistatydinimą, - sakoma jo vaizdo pranešime. - Prisidedu prie revoliucijos žmonių, kurie atmeta neteisingumą ir žiaurią režimo kampaniją, kuri siekia sutriuškinti žmonių laisvės ir orumo reikalavimus."

Šį vaizdo įrašą nufilmavęs ir į "Youtube" įkėlęs aktyvistas Rami sakė naujienų agentūrai AFP Beirute, kad opozicija padėjo organizuoti viceministro atsistatydinimą. Jis prašė neatskleisti, kur buvo nufilmuotas šis vaizdo įrašas dėl saugumo priežasčių.

A.Hussameddinas pasmerkė Rusiją ir Kiniją, palaikančias Damasko režimą, sakydamas, kad šios šalys yra ne "Sirijos žmonių draugės, o partnerės Sirijos žmonių žudyme".

Viceministras nurodė dirbęs Sirijos vyriausybėje 33 metus ir nenorėjęs baigti savo gyvenimo "tarnaudamas nusikalstamam režimui".

"Štai kodėl pasukau teisingu keliu, žinodamas, kad šis režimas sudegins mano namus, medžios mano šeimą ir išgalvos melus", - sakė jis.

Opozicija pasveikino sprendimą

A.Hussameddinas patarė savo kolegoms taip pat palikti "šį skęstantį laivą".

Sirijos opozicijos lyderis Burhanas Ghaliounas ketvirtadienį sveikino naftos ministro pavaduotojo perbėgimą ir žurnalistams sakė, jog tikisi, kad šiuo pavyzdžiu paseks ir daugiau vyriausybės pareigūnų bei politikų.

"Sveikinu (naftos) ministro pavaduotoją, kuris perbėgo, ir raginu visus vyriausybės narius ir valstybės tarnautojus ... palikti šį režimą ir prisidėti prie revoliucijos už laisvę ir orumą", - sakė B.Ghaliounas, kuris vadovauja pagrindinei opozicinei grupuotei - Sirijos nacionalinei tarybai.

"Tikrai tikiuosi, kad yra ir kitų vyriausybės pareigūnų bei politikų, kurie paseks šiuo pavyzdžiu", - pridūrė jis.

K.Annanas ragina opoziciją bendradarbiauti dėl krizės sprendimo

Jungtinių Tautų (JT) ir Arabų Lygos specialusis pasiuntinys Sirijai Kofi Annanas ketvirtadienį paragino Sirijos opoziciją bendradarbiauti dėl konflikto, kuris jau pareikalavo tūkstančių žmonių gyvybių, sprendimo.

K.Annanas, buvęs JT generalinis sekretorius, Kaire kalbėdamasis su žurnalistais paragino "Sirijos opoziciją susiburti ir dirbti su mumis, kad būtų rastas sprendimas, kuriuo būtų gerbiami Sirijos žmonių siekiai".

Jis taip pat pareiškė, kad tolesnė militarizacija smurto krečiamoje Sirijoje tik paaštrins konfliktą, kuris per metus nusinešė jau tūkstančius gyvybių.

"Manau, kad tolesnė militarizacija pablogins situaciją", - sakė jis Kaire žurnalistais po derybų su Arabų Lygos generaliniu sekretoriumi Nabilu al Arabi.

JT humanitarinės pagalbos vadovė: visiškai nuniokota

Jungtinių Tautų (JT) humanitarinių reikalų vadovė Valerie Amos pamatė "visiškai nuniokotą" Baba Amro rajoną neramiame Sirijos mieste Homse per įtemptą vizitą trečiadienį, pranešė jos atstovė.

V.Amos girdėjo šūvius per vos valandą trukusį vizitą, tačiau jai nebuvo leista aplankyti rajonų, kuriuos tebekontroliuoja opozicija, atstovė Amanda Pitt  sakė naujienų agentūrai AFP.

V.Amos ir Sirijos Raudonojo Pusmėnulio grupė buvo įleisti į Homsą ir Baba Amro rajoną, kai užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas patikino JT pareigūnę, kad ji gali aplankyti bet kurią šalies vietą, nurodė A.Pitt.

JT pagalbos koordinatorė kiek ilgiau nei valandą viešėjo mieste, kuriame Sirijos saugumo pajėgos praeitą savaitgalį privertė trauktis opozicijos kovotojus.

"Ji sako, kad dalis Baba Amro, kurią jie matė, buvo visiškai nuniokota, - A.Pitt pasakojo AFP. - Ji sakė, kad Homsas atrodo kaip visiškai uždarytas miestas."

"Ten buvo labai mažai žmonių. Jie matė kelis žmones, ieškančius savo daiktų", - pridūrė ji.

Delegacija "mėgino patekti į opozicijos (kontroliuojamas) vietas, tačiau jie to negalėjo padaryti. Aišku, saugumas buvo viena iš priežasčių. Jie taip pat girdėjo šūvius", - aiškino A.Pitt.

V.Amos atvyko į Siriją trečiadienį, šalies režimui atsižvelgus į stiprų tarptautinį spaudimą surengti vizitą, per kurį būtų galim nustatyti krizės mastą miestuose, kuriuose prezidento Basharo al Assado  smarkiausiai malšino protestus.

Atvykusi į Damaską V.Amos iškart pradėjo derybas su užsienio reikalų ministru..

W.Muallemas "patvirtino, kad ji gali keliauti, kur nori", sakė JT pareigūnės atstovė.

V.Amos bus Sirijoje iki penktadienio ir gali aplankyti kitus miestus.

Ji tikisi ketvirtadienį ir penktadienį susitikti su užsienio ambasadoriais Sirijoje ir Damasko vyriausybės pareigūnais, sakė A.Pitt. Taip pat vyks tolesnės derybos su URM ir švietimo bei sveikatos apsaugos ministru dėl galimybės dirbti šalyje Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komitetui (TRKK) ir kitoms pagalbos agentūroms.

JAV svarsto galimybę teikti Sirijos sukilėliams „nemirtinąją“ pagalbą

Jungtinės Valstijos svarsto galimybę teikti Sirijos sukilėliams "nemirtinąją" pagalbą, trečiadienį pareiškė JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta, pirmąkart užsimindamas apie tiesioginės Vašingtono pagalbos galimybę jėgoms, siekiančioms nuversti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą.

Nors Jungtinės Valstijos įtūžusios dėl civilių žudymo, jos nėra įsitikinusios, kad reikėtų imtis "vienašališkų" karinių veiksmų ir pasisako už diplomatines priemones, spaudžiant B.al Assadą atsistatydinti, L.Panetta sakė Senato ginkluotųjų tarnybų komitetui.

Paklaustas senatoriaus Richardo Blumenthalio, ar Jungtinės Valstijos pasiruošusios aprūpinti Sirijos sukilėlius ryšių įranga, L.Panetta atsakė: "Būčiau linkęs aptarti tai uždaroje sesijoje, tačiau galiu jums pasakyti, kad svarstome kai kurias nemirtinosios pagalbos priemones."

Šis atsakymas buvo pirmasis kartas, kai JAV prezidento Baracko Obamos administracija užsiminė esanti pasiruošusi suteikti tiesioginę pagalbą Sirijos sukilėliams, kuriems sunku priešintis tankais ir artilerija ginkluotoms režimo pajėgoms.

L.Panetta pasmerkė Sirijos režimo vykdomą kruviną susidorojimą, tačiau atsargiai kalbėjo apie karinės intervencijos galimybę, argumentuodamas, jog dėl šio klausimo nėra tarptautinio sutarimo, kad šios šalies opozicija labai susiskaldžius ir kad toks žingsnis gali pakurstyti pilietinį karą.

"Peržiūrime visus įmanomus papildomus žingsnius, kurių gali būti imtasi be tarptautinių partnerių, siekiant palaikyti pastangas apginti Sirijos žmones, nutraukti smurtą ir užtikrinti stabilumą regione, įskaitant potencialias karines priemones, jeigu jų prireiktų", - aiškino Pentagono vadovas.

L.Panetta taip pat sakė, kad ginkluoto pasipriešinimo judėjimas Sirijoje taip susiskaldęs, jog sunku suvokti, kuriuos režimo priešininkus reikėtų pripažinti ir palaikyti ryšius. Pasak jo, šiuo metu prie opozicijos priskiriamos apie 100 grupuočių.

Sirijos turimos Rusijos gamybos raketos ir radarai kelia pavojų bet kokiai oro pajėgų kampanijai, nurodė pareigūnai, o JAV ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Martinas Dempsey sakė, kad šios šalies vakariniame regione priešlėktuvinė gynyba penkiskart galingesnė negu turėta Libijos.

Amerikos kariškių vaidmuo kol kas buvo apribotas žvalgybos pagalbos teikimu regioniniams partneriams, nurodė M.Dempsey.

"Tačiau jeigu būtume pakviesti padėti užtikrinti JAV interesus kitokiais būdais, būtume pasiruošę", - pridūrė jis.

Baltųjų rūmų prašymu kariškiai yra sukūrę atsarginius planus galimos intervencijos atvejui, tačiau prezidentas dar nebuvo su jais supažindintas, o išsamesnis operatyvinis planas dar nesudarytas, nurodė generolas.

Tarp galimų karinių priemonių galimas neskraidymo zonos nustatymas, karinių jūrų pajėgų "įsikišimas" ir "riboti aviacijos smūgiai", sakė jis.

Rusija kaltina Libiją padedant Sirijos sukilėliams

Rusijos pasiuntinys Jungtinėse Tautose (JT) trečiadienį apkaltino Libiją padedant rengti Sirijos sukilėlius atakoms prieš Damasko vyriausybę.

Rusijos ambasadoriaus Vitalijaus Čiurkino pareiškimai dėl sukilėlių ir pernai NATO vykdytų atakų Libijoje sukėlė diplomatinį triukšmą JT Saugumo Taryboje, kurioje dalyvavo ir Libijos laikinasis premjeras Abdel Rahimas al Kibas.

"Gavome informacijos, kad Libijoje, remiant valdžiai, yra specialus rengimo centras Sirijos revoliucionieriams ir (kad) tie žmonės yra siunčiami į Siriją atakuoti teisėtos vyriausybės", - sakė V.Čiurkinas.

"Tai visiškai nepriimtina pagal visus teisinius standartus. Ši veikla pakerta stabilumą Artimuosiuose Rytuose", - sakė jis per Saugumo Tarybos susitikimą Libijos klausimu.

"Manome, kad Sirijoje yra "al Qaeda". O dabar iškyla klausimas: ar revoliucijos eksportas verčiamas terorizmo eksportu?" - pridūrė V.Čiurkinas.

Rusija yra artimiausia Sirijos sąjungininkė ir griežta Vakarų paramos sukilėlių kovotojams, kurie nuvertė Libijos diktatorių Muammarą Gaddafi, kritikė. Rusija ir Kinija yra vetavusios dvi Saugumo Tarybos rezoliucijas dėl Sirijos.

Rusijos pasiuntinys pateikė naują reikalavimą - kad NATO atsiprašytų už civilių gyventojų žūtį per praėjusių metų atakas Libijoje ir sumokėtų kompensacijas. Kinija parėmė raginimus toliau tirti gyventojų žūties aplinkybes.

A.R.al Kibas sakė, jog Libijos vyriausybė, bendradarbiaujant NATO, ištyrė visų žuvusių civilių gyventojų mirties aplinkybes.

"Šis klausimas dėl libių kraujo neturėtų būti politinės propagandos klausimas vienai šaliai prieš bet kokią kitą šalį", - sakė jis Tarybai.

Kaltinimų dėl kovotojų rengimo stovyklų Libijos premjeras neaptarė.