Kiribačio prezidentas Anote Tongas pranešė, kad derasi su Fidžio Salų Respublikos valdžia. Kiribatis Fidžio saloje norėtų nusipirkti iki dviejų tūkstančių hektarų žemės ir ten perkelti savo gyventojus. Tai gali būti pirmoji migracija dėl klimato atšilimo.

Kiribačio Respublika įsikūrusi 32-ose koralų salose Ramiajame vandenyne. Salos nedaug iškilusios virš jūros lygio ir kai kurios jau pradėjo skęsti. Didžioji dalis iš 113 tūkst. Kiribačio gyventojų įsikūrę Taravos atole.

A. Tongas sako, kad ateityje gyventojai nebeturės kur trauktis ir jiems teks išsikraustyti iš savo valstybės. Pasak prezidento, pagal planą pirmiausia į Fidžį būtų išsiųsti kvalifikuoti darbininkai, kurie lengviau integruotųsi šalies visuomenėje ir teigiamai prisidėtų prie Fidžio ekonomikos.

A. Tongas sakė, kad neketinama vienu metu perkelti visų gyventojų. Kiribačio piliečiai turi integruotis pamažu kaip imigrantai, o ne pabėgėliai. Jie turės rasti vietą Fidžio visuomenėje, kad nebūtų laikomi antrarūšiais gyventojais.

Kiribačio vyriausybė pradėjo programą "Išsilavinimas migracijai". Programos tikslas išlavinti gyventojus, kad jie būtų patrauklesni migrantai. Šalies jaunimas rengiamas gyvenimui užsienio šalyse.