Šiemet Tarptautinė moters diena bus švenčiama 101-ą kartą. Atotrūkio tarp lyčių paprasti sprendimai neįveikia. Per pastaruosius šešerius metus 85 proc. valstybių moterų padėtis pagerėjo, skelbia Pasaulio ekonomikos forumo rezultatai, tačiau ekonomikos ir politikos srityse dar laukia ilgas kelias. Tarptautinės paramos organizacijos „Oxfam“ duomenimis, vyrų ir moterų nelygybė vis dar egzistuoja.

Pateikiami tyrimo, kur pasaulyje geriausiai ir blogiausiai gyventi moterims, rezultatai:

1. Geriausia būti moterimi Islandijoje.

Didžiausia vyrų ir moterų lygybė – Islandijoje, turint omenyje politikos, švietimo, darbo ir sveikatos apsaugos sritis. Prasčiausia padėtis Jemene, o daugiausiai pavojų moterims gresia Afganistane.

2. Geriausia būti moterimi politike Ruandoje.

Ruanda – vienintelė šalis, kurioje parlamento daugumą sudaro moterys. Iš 80-ies vietų parlamente 45-ios priklauso moterims. Pvz., Didžioji Britanija pagal šį rodiklį yra 45-oje vietoje, netgi po Pakistano ir Jungtinių Arabų Emyratų. Saudo Arabijos, Jemeno, Kataro, Omano ir Belizo parlamentuose moterų nėra.

3. Geriausia būti motina Norvegijoje.

Norvegijoje palankiausios sąlygos būti motina. Čia mažiausias gimdyvių mirštamumas (viena iš 7 600) ir kvalifikuočiausia jų priežiūra. Nepalankiausios sąlygos motinoms Afganistane – čia moterys 200 kartų dažniau miršta per gimdymą nei nuo bombų ar kulkų.

4. Geriausia skaityti ir rašyti – Lesote.

Lesote daugiau raštingų moterų negu vyrų. Lesote skaityti ir rašyti moka 95 proc. moterų ir 83 proc. vyrų. Prasčiausia situacija Etiopijoje – čia skaityti ir rašyti moka tik 18 proc. moterų, na o vyrų kur kas daugiau – 42 proc.

5. Geriausia būti valstybės vadove Šri Lankoje.

Moterys valdo Šri Lanką 23-us metus. Nemažai valstybių – Ispanija, Švedija ir daugelis kitų, nėra turėjusios vadovės moters.

6. Palankiausios sąlygos tapti menininke Švedijoje.

Švedijos Menų taryba ėmėsi įvairių iniciatyvų, siekdama skatinti lyčių lygybę menų srityje. Švedijos kino institutas užtikrina, kad kasmet stipendijos būtų lygiai padalintos vyrams ir moterims. Filmų pramonėje yra netgi numatytas skaičius moterų režisierių filmų skaičiui. Pvz., JK tik 6 proc. režisierių ir tik 12 proc. scenarijaus autorių yra moterys.

7. Geriausia būti vadove Tailande.

Tailande daugiausiai moterų užimančių vadovaujančias pozicijas (45 proc.). Mažiausiai moterų vadovių Japonijoje – tik 8 proc. JK nepatenka į dvidešimtuką valstybių, kuriose bent 23 proc. moterų dirba vadovėmis.

8. Geriausia gimdyti Graikijoje.

Graikija – saugiausia vieta gimdyti. Čia rizika mirti gimdant yra tik vienai iš 31 800 moterų. Pavojingiausia vieta gimdyti – Pietų Sudanas, šalyje tėra 20 akušerių.

9. Daugiausia galimybių ekonomikos srityje – Bahamose

Bahamų salose moterims atsiveria daugiausiai galimybių. Per pastaruosius šešerius metus atotrūkis tarp vyrų ir moterų ekonomikos srityje sumažėjo 91 proc. Mažiausiai perspektyvų ekonomikos srityje galinčiame pasiūlyti Jemene per pastaruosius šešerius metus atotrūkis tarp vyrų ir moterų sumažėjo tik 32 proc. JK šioje kategorijoje yra 33-ioje vietoje.

10. Geriausia būti žurnaliste – Karibų regione

Karibų regione daugiausiai televizijoje, radijuje ir spaudoje žurnalistėmis dirbančių moterų – 45 proc. Žurnalisčių mažiausiai Afrikoje – čia tik 30 proc. sudaro jų parašytos istorijos. JK 9 proc. nacionalinių laikraščių redaktorių yra moterys.

11. Didžiausią teisė rinktis moterys turi Švedijoje

Švedijoje moterims leidžiama daryti abortą pirmas 18 nėštumo savaičių, tam nereikia gydytojų sutikimo. Salvadore, Filipinuose ir Nikaragvoje abortai draudžiami. Didžiojoje Britanijoje abortą galima daryti iki 24 nėštumo savaičių, tik reikalingas dviejų gydytojų sutikimas.

12. Daugiausia darbininkių – Burundyje.

Pietų Afrikos valstybė Burundis – vienintelė šalis, kurioje moterų darbininkių (92 proc.) daugiau, nei vyrų (88 proc.). Pakistane vyrų darbininkų keturis kartus daugiau, nei moterų. Palyginimui galima paminėti, kad JK šioje srityje užima 47-ą vietą.

13. Daugiausia galimybių uždirbti pinigų – Liuksemburge.

Daugiausia uždirba Liuksemburgo ir Norvegijos gyventojos. Nuo 40 tūkst. dolerių pajamų moterų ir vyrų galimybės tokios pačios. Mažiausiai moterys uždirba Saudo Arabijoje – 7157 dolerius per metus (18,6 tūkst. Lt), lyginant su vyrų uždirbamais 36 727 doleriais (95,5 tūkst. Lt). JK pagal šį rodiklį užima 23-ią vietą.

14. Geriausia mokytis universitete – Katare.

Katare vienam aukštąjį išsilavinimą turinčiam vyrui tenka šešios aukštąjį išsilavinimą turinčios moterys. Tik neaišku, ar investicijos į moterų išsilavinimą paskatino moterų integraciją į ekonomiką. Pagal šį rodiklį JK yra 38-oje vietoje. Mažiausiai išsilavinusių moterų Čade – čia aukštojo mokslo siekia tris kartu daugiau vyrų, negu moterų.

15. Geriausia šalis ilgai gyventi – Japonija.

Ilgiausiai moterys gyvena Japonijoje – 87 metus, t. y. septyneriais metais ilgiau už vyrus. Mažiausia moterų gyvenimo trukmė Lesote (48 m.). Tiesa, tik dvejais metais trumpesnė nei vyrų. JK vidutinė vyrų gyvenimo trukmė yra 78 m., o moterų – 82 m. Šioje šalyje atotrūkis tarp lyčių jau ketvirtus metus mažiausias Europos Sąjungoje.

16. Daugiausiai laisvalaikio moterys turi Danijoje.

Danijoje moterys turi daugiausiai laisvalaikio. Kasdien jos tik beveik valanda (57-iomis minutėmis) daugiau nei vyrai užsiima namų ruoša ar savanoriška veikla. Britės kasdien dviem valandomis daugiau už vyrus užsiima namų ruoša ar savanoriška veikla. Sunkiausia moterims Meksikoje – čia jos namų ruošai ir kitokiai neapmokamai veiklai per dieną turi skirti 4-iomis valandomis 21-a minute daugiau, nei vyrai.

17. Geriausia vieta būti sportininke – JAV.

2011 m. penkios daugiausiai uždirbančios sportininkės buvo amerikietės. Na o Saudo Arabija niekada nėra siuntusi sportininkės į olimpines žaidynes, valstybinėse šios šalies mokyklose mergaitėms draudžiama sportuoti. Pvz., Britanijoje 2010 m. sausio – 2011 m. rugpjūčio laikotarpiu 0,5 proc. remiamų sportininkų sudarė moterys.

18. Geriausia palikti vyrą Guamo sala Ramiajame vandenyne.

Mikronezijos regiono Guamo saloje – daugiausiai skyrybų pasaulyje. Mažiausiai skiriasi Gvatemaloje. Nuo 2009 m. Anglijoje ir Velse skyrybų padaugėjo 4,9 proc.

19. Geriausia taksi automobilį vairuoti Indijoje.

Naujajame Delyje moterims palankiausios sąlygos įsiveržti į įprastai vyrų dominuojamą taksi vairuotojų pasaulį. Indijoje buvo surengta kampanija, kurios metu moteris mokė vairuoti taksi ir ruošė darbui taksi įmonėje, kurioje planuota įdarbinti tik moteris. Na o Saudo Arabijoje moterims apskritai draudžiama vairuoti automobilį.

20. Geriausia dirbti aukštos kvalifikacijos darbą Jamaikoje.

Jamaikoje daugiausia aukštos kvalifikacijos darbą dirbančių moterų – įstatymų leidėjų, aukšto rango pareigūnių ir direktorių. Beveik 60 proc. tokių darbo vietų užima moterys. Jemene aukštos kvalifikacijos darbą dirba tik 2 proc. moterų, na o JK pasauliniame sąraše pagal šį rodiklį užima 35-ą vietą.