Opozicija ginčija sekmadienį vykusio balsavimo legitimumą ir žada atsakyti masiniais gatvių protestais.

Oficialiais duomenimis, gautais apdorojus 99,3 proc. balsalapių, už vyriausybės vadovą, kuris siekė trečios kadencijos Kremliuje, buvo atiduota 63,75 proc. balsų.

"Mes laimėjome! Mes iškovojome pergalę atviroje ir sąžiningoje kovoje. Dėkoju, draugai", - kreipėsi V.Putinas Maniežo aikštę į tūkstančius šalininkų, praėjus dviem valandoms po apylinkių uždarymo.

"Mes laimėjome šiandien ir didžioji dalis mūsų rinkėjų iškovojo skaidrią pergalę", - sakė V.Putinas, nesišluostydamas per skruostus riedančių ašarų, kurias jis vėliau priskyrė vėjui.

V.Putinas nepraleido galimybės dar kartą pagrasinti kritikams, trumpoje kalboje apkaltindamas juos "politinėmis provokacijomis, kurių tik vienas tikslas - sugriauti Rusijos valstybingumą ir uzurpuoti valdžią".

"Rusijos liaudis šiandien parodė, kad tokie variantai, scenarijai mūsų žemėje nebus įgyvendinti. Jie nebus įvykdyti", - sakė jis.

Minia atsakė ministrui pirmininkui negarsiais plojimais, o paskutinis "Ačiū" liko beveik nepastebėtas.

Tuo tarpu V.Putinas išvažiavo į štabą, kur išplėtojo "darbo žmogaus" ir "plepūnų" priešpriešinimo temą, kuri tapo jo rinkimų kampanijos atsaku į šimtų tūkstančių miestiečių, reikalaujančių sąžiningų rinkimų, protestus gatvėse.

Valdžios kurstomo susipriešinimo simboliu tapo Uralo vagonų gamykla, kurios darbininkai prieš rinkimus žadėjo V.Putinui atvažiuoti į Maskvą ir išsiaiškinti su mitinguojančiais "tinklų žiurkėnais". Naktį po rinkimų V.Putino laukė štabe televizijos tiltas su tankų gamintojais.

"Jūs tiesiog nurodėte tikrą jų vietą žmonėms, kurie pernelyg suįžūlėjo ir leido sau įžeisti darbo žmogų. Paaiškėjo, kad jūsų intelekto lygis dvigubai aukštesnis nei tų, kuris laikė save (itin protingu) žmogumi, gimusiu su marškinėliais", - kreipėsi V.Putinas į darbininkus, išrikiuotus prie tanko.

Darbininkai mojavo V.Putinui vėliavėlėmis, o jų delegatas žėrė pažadus "aktyviai apibrėžti savo poziciją" ir neleisti niekam "kalbėti piliečių vardu".

Veltui mėginęs sušvelninti aplinką ir pakviesti prie mikrofono merginą iš pusračiu sustatytų darbininkų V.Putinas padėkojo tankų gamintojų pamainai už paramą.

"Jūs parodėte, kas yra Rusijos liaudis. Jūs parodėte, kad jūs - visa galva aukštesni už bet kurį dykinėtoją, bet kurį plepūną. Ir štai tai buvo man didžiausia dovana", - sakė jis.

"Jeigu tai - rinkimai, tai aš - rusų baleto tėvas"

Artėjant rinkimams prarandantis populiarumą V.Putinas pasitelkė į pagalbą valstybės mašiną ir negailėjo dosnių pažadų. Balsavimo rezultatas sutapo su nepriklausomo Jurijaus Levados sociologijos centro prognozėmis, kad premjeras laimės pirmajame rate, surinkęs du trečdalius rinkėjų balsų.

J.Levados centro direktorius Levas Gudkovas primygtinai teigia, kad išsipildys ir kita jo prognozė: po kovo 4 dienos nugalėtojo populiarumas vėl kris, ir šis taps silpnu valdytoju.

"Aš manau, kad po rinkimų vėl pradės smukti pasitikėjimas", - sakė L.Gudkovas, sekmadienį vakare kalbėdamas televizijos kanalo "Dožd" laidoje.

Antrasis pagal rezultatus, surinkęs 17,19 proc. balsų komunistas Genadijus Ziuganovas pavadino balsavimo rezultatus pražūtingu šaliai laiko praradimu.

"Šalis praranda dar kelerius metus, raičiodamasi korupcijos kančiose, - sakė jis tiesioginėje televizijos laidoje. - Prasidės kasdienė realybė nuo kurios nei Putinas, nei visi jo bendrininkai pasislėpti nebegalės".

Politikos technologas Glebas Pavlovskis neįprastai griežtoje Pirmojo kanalo tiesioginėje laidoje taip pat pasiūlė V.Putinui įjungti reaktyvinį variklį ir greičiau sugrįžti nuo kampanijos prie realybės.

"Remtis Nižnij Tagilo darbininkų nuomone galima tik per rinkimų kampaniją .Visą kitą laiką - tai tuščias garsas", - įspėjo G.Pavlovskis.

Vadinamoji nesisteminė opozicija, kurią išstūmė valdininkai iš politinės arenos per dvylika V.Putino valdymo metų, kovo 4-osios rinkimus laiko farsu ir rengiasi ilgai truksiančiai kovai, numatydami pirmąjį mūšį pirmadienio vakarą.

"Jeigu tai - rinkimai, tai aš - rusų baleto tėvas", - sakė "Dožd" laidoje Genadijus Gudkovas, Valstybės Dūmos deputatas, atstovaujantis "Teisingajai Rusijai", kurios kandidatas į prezidentus Sergejus Mironovas rinkimų kovoje buvo paskutinis.

"Rinkimai Maskvoje, deja, vėl suklastoti. Į Maskvą buvo suvežti tikriausiai 100 tūkst. žmonių, kurie dalyvavo "karuselėje" ...Mes juos gaudėme, stengėmės išaiškinti. Taip pat ir aš", - sakė jis.

Ateityje - ilga kova

Skandalas dėl klastojimų per Dūmos rinkimus, kurių taip ir nepripažino buvus teismai, suaktyvino užgesusį per dešimtmetį domėjimąsi rinkimų institutu Rusijoje.

Balsavimą gruodžio 4 dieną stebėjo tūkstančiai savanorių, kurie kitą dieną sudarė pirmosios masinės protesto akcijos prieš klastojimus Maskvoje branduolį.

Artėjant prezidento rinkimams savanorių skaičius išaugo kelis kartus. Savanoriai derina savo pastangas internete ir per visuomenines organizacijas, atgaivindami per V.Putino 12 metų valdymą išdegintą kraštovaizdį.

Sekmadienį jie užtvindė interneto žiniasklaidos priemones ir socialinius tinklus - šįkart "nelūžusius", kaip balsavimo Dūmos rinkimuose dieną - pranešimais apie "karuseles" ir kitus pažeidimus.

"Tai, kas įvyko, nėra rinkimai, - sakė spaudos konferencijoje po apylinkių uždarymo vienas naujo protesto judėjimo vienas lyderių Aleksejus Navalnas. - Jie darė precedento neturinčius pažeidimus ir suklastojo rinkimus. Ir dabar susidarė situacija, kai daug Rusijos piliečių nepripažįsta, kad šie rinkimai legitiminiai".

A.Navalnas, padedantis organizuoti stebėtojus visose apylinkėse Maskvoje ir dideliuose miestuose, lygiagrečiai skaičiuoja balsus, remdamasis apylinkių komisijų protokolų kopijomis. Jis sako, jog nesitikėjo, kad valdžia taip jautriai reaguos į Balotnajos aikštės reikalavimus, bet mano, jog taikaus protesto galimybės dar neišnaudotos, ir rengiasi ilgai kovai.

"Mūsų uždavinys - didinti protestinį aktyvumą... Tai ne trumpojo nuotolio bėgimas. Nereikia naiviai manyti, kad kas nors labai didelio masto įvyks per savaitę ar dvi savaites", - sakė A.Navalnas.

Pirmadienį numatyta V.Putino kritikų akcija A.Puškino aikštėje ir Tverės gatvėje. Jo šalininkams merija leido susirinkti arčiau prie Kremliaus.

Vakarai nepripažino sąžiningais pernai vykusių rinkimų į Valstybės Dūmą.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos stebėtojų misija paskelbs savo išvadą apie rinkimus Rusijoje vėliau pirmadienį.

Premjero duotų prieš rinkimus pažadų naštą valdininkai ir analitikai įvertino 50 mlrd. dolerių per metus ir įspėjo, kad be mokesčių didinimo pinigų tokioms papildomoms išlaidoms bus nelengva surasti.

Investuotai numato tris svarbiausius verslo plėtotės Rusijoje stabdžius: korupciją, pernelyg didelį valstybės kišimąsi į ekonomiką ir netobulą politinę sistemą. Per rinkimų kampanija V.Putinas pažadėjo, kad šalis iš 120-osios verslui patrauklių valstybių vietos pakils aukštyn per 100 vietų, bet kol kas radikalių receptų nepateikė.

Ekonomistai ir verslininkai mano, kad jeigu "senojo pavyzdžio" V.Putinas grįžęs į Kremlių nedarys radikalių permainų, tai trečiąjį prezidento laikotarpį jis turės rengtis į pensiją ir galbūt net išeiti į ją pirma laiko.