„Vienoje Kaliningrado apylinkių užduoda klausimą, o po atsakymo įpila degtinės. Kitoje apylinkėje vadas atvedė karius ir ant laiptų instruktavo už ką balsuoti“, - žurnalistai pranešė į Rinkimų komisiją atėjusią informaciją.

Organizacijos „Golos“ regioninio skyriaus duomenimis, užfiksuotos dvi dešimtys pažeidimų. Kaliningrado gyventojai šiuose rinkimuose dalyvauja pakankamai aktyviai. Rinkimų išvakarėse atliktų sociologinių tyrimų duomenimis, pakaks vieno rinkimų turo, o lyderis – Vladimiras Putinas.
Centrinės rinkimų komisijos duomenimis 12.30 valandą Kaliningrado srityje savo balsus buvo atidavę 20,08 procento rinkėjų (152 446 žmonės). Pirmauja Baltijsko miestas, kuriame savo balsus atidavė 29,7 procento rinkėjų. Iš dalies tai galima paaiškinti tuo, jog šiame mieste balsavo 60 procentų Baltijos laivyno sudėties. Valstybės Dūmos rinkimuose aktyvumas siekė 16 procentų. Prezidento rinkimuose skaičiai nepateikiami iki 14.00 valandos.

Rinkimų komisijos pastate koridorius puošia plakatai, skirti rinkimams į Rusijos Valstybės Dūmą. Viename jų stambiu planu vaizduojamas Josifas Stalinas.

Patariamąjį balsą turintis komisijos narys Konstantinas Rožkovas sakė: „Sulaukta skambučių iš žmonių, kurie domisi, kur jiems balsuoti, tikslinasi adresą, neįgalūs žmonės klausia, kada pas juos atvažiuos. Vis dėlto dažnai naudojamasi situacija savo problemoms spręsti. Paskambino iš vienos apylinkės ir pasakė, kad pas juos nėra vandens, todėl balsuoti jie neis. Viena moteris pranešė, kad Baltijos laivyno tarnautojams neišmokamas atlyginimas. Viso sulaukta apie pusšimčio skambučių“.
Parlamento rikimuose veikė sistema GLONASS, tačiau šįkart tokių sistemų nėra. K. Rožkovo teigimu, buvo trikdomas jų veikimas.

Rinkimų komisijos atstovai teigia, jog fiksuojami ir pažeidimai. Gauta informacija tikrinama. Štai į vieną srities rinkimų apylinkę atėjo moteris, turinti suklastotą stebėtojo nuo Rusijos Federacijos Komunistų partijos pažymėjimą.

Centrinėje rinkimų komisijoje ir apylinkėse iškabintos lentelės, kurios bus užpildytos tik po aštuntos valandos vakaro. Šie protokolai turi atitikti su rinkimų komisijos protokolais.

DELFI pasiteiravo trijų taksistų, ar jie ketina eiti balsuoti. Tik vienas jų tvirtino, kad dienos bėgyje „užvažiuos“ atiduoti savo balso. Viename kioske vietoj klausimo „jums ką?“ DELFI žurnalistai išgirdo: „Ar jūs jau balsavote?“

„Aš balsavau už Putiną, mes dvylika metų su juo gyvenome. Juk nebalsuosi už Žirinovskį. O Prochorovui dar reikia augti“, - aiškino jauna mergina, mušdama čekį.

Rinkimų išvakarėse atliktos apklausos rodo, kad pirmauja Rusijos premjeras V. Putinas. Leidinio „Kaliningradskaja večerka“ vyriausioji redaktorė Viktorija Kašinskaja įsitikinusi, jog „sociologai matuoja realų gyvenimą, tačiau yra sociologų liniuotė ir yra realus gyvenimas“.
„Nesiimčiau prognozuoti, tačiau manau, esant dideliam rinkėjų aktyvumui paveikslas gali būti pakoreguotas (…). Žinau tris sociologų apklausas ir pagal jas situaciją galima prognozuoti – vienas turas, palankus vienam iš stabiliausiųjų“, - įsitikinusi pašnekovė.

Srities vadovas Nikolajus Cukanovas savo apylinkėje jau atidavė balsą. Už ką? Neoficialiais duomenimis, „Kaliningrado srityje būtina perkopti per 50 procentų, kitaip prasidės problemos“.

„Priešingu atveju prasidės perstatymai visuose lygmenyse“, - kalbėjo DELFI šaltinis.

Paskutinis Rinkimų komisijos atstovų pasirodymas numatytas šiandien vakare. Šiandien srityje vyksta nemažai municipalinių rinkimų.