18.33

Dagestane užfiksuota, kaip keli žmonės įmetė kelis šimtus biuletenių. Dagestano rinkimų apylinkėje Nr. 1402 į rinkimų biuletenių apdorojimo įrenginį buvo sumesti keli šimtai užpildytų biuletenių. Šį pažeidimą užfiksavo Centrinės rinkimų komisijos internetinės transliacijos vaizdo kameros, praneša gazeta.ru.

Biuletenių įmetimas buvo transliuojamas maždaug nuo 19 val. 10 min. iki 19 val. 25 min. Maskvos laiku. Vaizdo įraše matyti, kaip keli žmonės, nešini šūsnimis rinkimų biuletenių, juos po vieną įmeta į biuletenių apdorojimo įrenginį.

Kai kurie tinklaraštininkai spėja, kad rinkimų apylinkėje Nr. 1402 buvo sumesti biuleteniai, atvežti iš balsavusiųjų namuose. Pagal rinkimų tvarką tokie biuleteniai turi būti skaičiuojami jau uždarius rinkimų apylinkę 20 valandą.

18.24

Dešimtys autobusų su Kremliui palankaus judėjimo „Naši“ nariais atvažiavo prie Maskvoje esančios Didžiosios aikštės. Pasak vienos šio judėjimo atstovės, jaunimas, atvažiavęs į Maskvą, paaukojo savo galimybę balsuoti savo gimtajame mieste tam, kad „nebūtų leista provakacija ir situacijos destabilizacija“. Todėl, gavę specialią pažymą, jie savo balsus atiduos sostinės rinkimų apygardose.

17.26

Maskvoje ir Sankt Peterburge, kur pastaruoju laiku vyko masiškiausios protesto akcijos prieš klastojimus rinkimuose, gatvėse pastebimai padaugėjo policijos.

Nepaprastųjų situacijų ministerijos informavimo sistema šiaurinės sostinės Nevos prospekte transliuojami skelbimai, kad šiandien vyksta prezidento rinkimai, o prie Svečių kiemo - protestų aktyvumo centro - nuo ryto stovi du policijos sunkvežimiai "Ural".

Įtemptose V.Putino priešininkų ir šalininkų varžybose dėl to, kuri stovykla surengs didesnius mitingus, premjerą remianti jaunimo organizacija "Naši" sekmadienį vakare bandys perimti iniciatyvą - masiniu mitingu prie Kremliaus sienų, į kurį turėtų susirinkti 20 tūkst. žmonių.

Maniežo aikštė jau aptverta šiam renginiui, patruliuoja šimtai policininkų, statoma didžiulė scena, pranešė korespondentai.

Tačiau opozicija pirmadienį vakare Puškino aikštėje planuoja demonstraciją "Rusija be Putino", kurioje tikimasi mažiausiai 30 tūkst. dalyvių.

Nė vienas V.Putino varžovas aktyviai nedalyvavo protestuose, o apklausos rodo, kad premjeras gaus 60 proc. balsų ir kad antroje vietoje su 15 proc. balsų liks komunistas Genadijus Ziuganovas.

16.30

Kaip rašo portalas newsru.com, nepriklausomi rinkimų stebėtojai praneša apie tūkstančius pažeidimų, Rusijos centrinė rinkimų komisija pastebėjo 64, o „Vieningoji Rusija“ rinkimus vadina pavyzdiniais.

Žmonės aktyviai talpina vaizdo įrašus su įvairiausiais pažeidimais svetainėje „Youtube“.

16.00

Užsienyje gyvenantys Rusijos piliečiai prezidento rinkimuose balsuoja aktyviau negu renkant Dūmos narius, pranešė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Andrejus Denisovas.

****

15.12

15 val. Maskvos laiku, Rusijos prezidento rinkimuose balsuoti atėjo 47,6% rinkėjų, 2008 m. tuo pat metu jų buvo sulaukta 42,83%.

****

14.32

Maskvos Revoliucijos, Triumfo, Maniežo ir Liubiankos aikštės užtvertos OMON pareigūnų, didžiojoje Tverskojos gatvės dalyje negalima statyti automobilių, nes ją yra užėmę dešimtys karinių sunkvežimių, skirtų sulaikytiesiems vežti, praneša liudininkai.

****

14.16

Maskvos rinkimų komisijos pirmininkas Valentinas Gorbunovas paaiškino gandus apie tariamus masinio sukčiavimo atvejus prezidento rinkimų metu.

Iki vidudienio nepriklausomi rinkimų stebėtojai užregistravo daugiau kaip tūkstantį skundų, informuoja agentūra AFP. Buvo pranešta apie abejonių keliančius rinkėjų sąrašus, neveikiančias interneto kameras bei autobusus, vežiojančius rinkėjus iš vieno rinkimų punkto į kitą.

Opozicinė "Jabloko" partija savo svetainėje skelbia, kad yra rinkėjų, kurie Maskvoje savo balsą atidavė dviejuose rinkimų punktuose. Vladivostoke šalies rytuose balsuoti atėję piliečiai sužinojo, kad jų biuleteniai jau užpildyti ir sumesti į balsadėžes.

Dėl sukčiavimo skundėsi ir Komunistų partija. Jos stebėtojai, be kita ko, teigia matę, kaip viename balsavimo punkte Kirovo regione į balsadėžę buvo įmestas pluoštas biuletenių.

Nepriklausoma rinkimų stebėtojų organizacija "Golos" kartu su rusų kalba leidžiamu JAV žurnalu "Forbes" internete paskelbė interaktyvų įtartinų atvejų žemėlapį (www.kartanarusheniy.ru).

****

13.12

„Femen“ aktyvistės surengė protesto akciją rinkimų apylinkėje Rusijos mokslų akademijos pastate Maskvoje, kur sekmadienį balsavo kandidatas į prezidentus Vladimiras Putinas.

****

13.05

13 val. Maskvos laiku, Rusijos prezidento rinkimuose balsuoti atėjo jau virš 30,1% proc. rinkėjų - tai 4 proc. daugiau, lyginant su rinkimais 2008 metais.

****

12.29

Internete plinta video filmukas, kurio autorius tikina, jog prezidento rinkimai nevyksta skaidriai - užfiksuotame vaizde matoma, kaip brandaus amžiaus moteris ir kt. į balsadėžę meta daugiau nei vieną biuletenį.

Šį kartą Rusijos valdžia, siekdama užkirsti kelią klastojimams, įrengė stebėjimo kamerų sistemą, tačiau, DELFI pašnekovų teigimu, esmė slypi ne tame.

„Didžiausias klastojimas susijęs su tuo, kad administracija, televizija ir radijas palaiko tik vieną kandidatą“, - teigė regioninio parlamento narys Solomonas Ginsburgas.

****
11.39

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas po vidurdienio Maskvos laiku kartu su žmona Liudmila dalyvavo valstybės vadovo rinkimų balsavime. Pagal tradiciją, V. Putinas balsavo rinkimų apylinkėje Rusijos mokslų akademijos pastate sostinės Lenino prospekte.

Kaip praneša "Interfax" korespondentas, jam atvykus balsuoti, rinkėjų įėjimas į apylinkę nebuvo nutrauktas. Balsavimo patalpoje tuo metu buvo 10 piliečių.

*****

Dmitrijus ir Svetlana Medvedevai sekmadienio rytą maždaug 11 valandą Maskvos laiku atvažiavo į 2634-ąją rinkimų apylinkę Maskvos Ramenkų rajone. Kai atvyko prezidentas, balsavimo salėje buvo visai nedaug rinkėjų ir maždaug 10 stebėtojų iš kandidatų į prezidentus rėmėjų grupių.

Kaip praneša "Interfax" korespondentas, kuris stebėjo balsavimą per vaizdo portalą webvybory2012.ru, vaizdo kameros 2634-ojoje apylinkėje balsuojant S. Medvedevui ir jo žmonai veikė gerai. Realiu laiku buvo galima pamatyti, kaip prezidentas, pasiėmęs balsalapį, kelioms sekundėms įėjo į balsavimo kabiną. Po to prezidentas su žmona priėjo prie rinkimų balsadėžių.

****

10.30

Kandidatas į Rusijos prezidentus Vladimiras Žirinovskis pabalsavęs Maskvoje šalies vadovo rinkimuose išreiškė viltį, kad jie bus sąžiningi, nors ir piktinosi balsavimo kabinomis.

****

10.00

Sekmadienį Rusijoje vykstančiuose prezidento rinkimuose savo balsą atidavė šio posto siekiantis milijardierius Michailas Prochorovas, praneša agentūra "RIA Novosti".

Jis balsavo Krasnojarske.

"Aš labai džiaugiuosi būdamas pirmuoju kandidatu į prezidentus, balsavusiu mūsų šalies centre. Aš renkuosi naują Rusiją. Viskas tik prasideda ", - sakė M. Prochorovas. Krasnojarsko krašto teritorijoje yra Rusijos geografinis centras.

Po balsavimo M. Prochorovas išskrido į Maskvą, kur, anot jo paties, sekmadienį turi daug ką nuveikti. Milijardierius save kandidatu išsikėlė pats.

****

10.00

Rusijos prezidento rinkimuose balsuoti atėjo jau virš 12 proc. rinkėjų

Rusijos prezidento rinkimuose iki 10 val. Maskvos (9 val. Lietuvos) laiku savo valią buvo pareiškę 12,2 proc. rinkėjų, remdamasi Rusijos Centrinio rinkimų komiteto pirmininko pavaduotojo Leonido Ivlevo informacija skelbia naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Pasak L. Ivlevo, tai rodo kur kas didesnį rinkėjų aktyvumą negu per praėjusius prezidento rinkimus, kai tą pačią valandą balsuoti buvo atėję tik 8,9 proc. gyventojų.

Balsavimas Rusijos prezidento rinkimuose tęsis iki 21 val. Maskvos (20 val. Lietuvos) laiku. Tuomet visoje šalyje užsidarys paskutinės rinkimų apylinkės. Tikimasi, kad netrukus po to bus pradėti skelbti pirmieji balsavimo rezultatai, rašo tinklalapis lenta.ru.

****

09.15

Ambasadorius Lietuvoje: prezidento rinkimai Rusijoje išsiskirs atvirumu ir skaidrumu

Rusijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė teigia, jog sekmadienio Rusijos prezidento rinkimai išsiskirs tuo, kad bus ypatingai atviri ir skaidrūs. Diplomatas teigė, kad Maskva po rinkimų su Vilniumi norėtų palaikyti pragmatišką dialogą, kurio nesunkintų abipusės pretenzijos istoriniais klausimais.

Sekmadienio rinkimuose Rusijos piliečiai Lietuvoje gali balsuoti Vilniuje esančioje ambasadoje, generaliniame konsulate Klaipėdoje, gimnazijose Šiauliuose ir Kaune bei Visagino kultūros centre.

****
2012 03 04

09.00

Rinkiminių apylinkių Kuzbase darbas buvo numatytas nuo 8 val. vietos laiku (4 val. Maskvos laiku), tačiau kaip praneša newsru.com, žmonės buvo įleidžiami dviem valandomis anksčiau, taip suteikiant teisę balsuoti darbininkams, dirbantiems nepertraukiamą darbą, t.y. metalurgams, energetikams, geležinkelininkams. Kuzbasas yra vienas stambiausių pasaulyje anglies telkinių pasaulyje, išsidėstęs Rusijoje vakarų Sibiro pietuose, daugiausiai Kemerovo srities teritorijoje.

Dėl Rusijos prezidento posto rungiasi penki kandidatai:

- Vladimiras Žirinovskis (Rusijos liberalų demokratų partija, RLDP),
- Genadijus Ziuganovas (Rusijos komunistų partija, RKP),
- Sergejus Mironovas („Teisingoji Rusija“),
- pats savo kandidatūrą iškėlęs Michailas Prochorovas,
- Vladimiras Putinas („Vieningoji Rusija“).

Rusijos prezidentas pirmą kartą renkamas šešerių metų kadencijai. Jei nė vienas kandidatas per pirmąjį rinkimų turą nesurinks daugiau kaip pusės visų rinkėjų balsų, bus skelbiamas antrasis balsavimo etapas, kuriame varžysis du daugiausia balsų per pirmąjį turą gavę kandidatai.

V. Putino pergalės, kuri jam prognozuojama, atveju dabartinis prezidentas Dmitrijus Medvedevas taps Rusijos ministru pirmininku. Naujasis prezidentas darbą pradės gegužę.

2000-aisiais V. Putinas prezidento rinkimus laimėjo surinkęs 50,94 proc. balsų, o 2004-aisiais - 71,3 proc.

V. Putino priešininkai tikisi antrojo rinkimų turo. Opozicija, protestuodama prieš, jos įsitikinimu, nedemokratiškus rinkimus, paskelbė apie masines demonstracijas. Rinkimuose neleista dalyvauti jos kandidatui Grigorijui Javlinskiui.

Komunistų partijos vadovas G. Ziuganovas prezidento posto sieks ketvirtą kartą. Iki šiol jis visada likdavo antras (1996 - 32,03 proc., 2000 - 31,21 proc., 2008 - 17,7 proc.). Ketvirtą kartą rinkimuose dalyvauja ir V. Žirinovskis (1996 - 5,7 proc., 2000 - 2,7 proc., 2008 - 9 proc.). S. Mironovas rinkimuose dalyvavo 2004 metais ir surinko 0,75 proc. balsų.

****

2012 03 03

22.37

Rusijoje jau prasidėjo prezidento rinkimai. Pirmieji pradėjo balsuoti Kamčiatkos ir Kolymo gyventojai. Magadansko srityje atsidarė 110 balsavimo apylinkių, Kamčiatkos krašte - 127.

****

Beveik pusantro milijono žmonių sekmadienį stebės vaizdo transliaciją iš Rusijos prezidento rinkimų apylinkių per vaizdo portalą webvybory2012.ru, pareiškė šalies Ryšių ir masinių komunikacijų ministras Igoris Ščiogolevas.

"Šiuo metu vaizdo transliacijų portale yra užsiregistravę 1,35 mln. žmonių", - sekmadienio rytą teigė ministras žurnalistams.

Pasak jo, nėra nė vienos apylinkės, kurioje įrengtos vaizdo kameros, kur nebūtų užsiregistravusio nė vieno žmogaus. Jis pridūrė, kad nuo transliacijų pradžios sistema veikia be jokių ypatingų sutrikimų.

Vaizdo transliacijos prasidėjo įvairiose laiko juostose maždaug aštuntą ryto vietos laiku, kai atidaromos apylinkės, ir bus sustabdytos jas uždarius, bet balsų skaičiavimo vaizdo įrašas bus tęsiamas.

Pasibaigus balsavimui visoje šalies teritorijoje 21 val. Maskvos (19 val. Lietuvos) laiku transliacijos iš apylinkių po sustabdymo bus atnaujintos. Vartotojai galės stebėti tai, kas vyksta, iki balsų skaičiavimo pabaigos, žada Ryšių ministerija.

*****************************************************************

RINKIMAI RUSIJOJE

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją