Premjeras Yoshihiko Noda sakė užsienio žurnalistams Tokijuje, kad Japonijos valdžia buvo užliūliuota branduolinės energetikos "saugumo mito" ir nebuvo pasiruošusi tokio masto nelaimei, kuri ištiko pernai kovą.

Likus savaitei iki šios katastrofos pirmųjų metinių, premjeras atmetė klausimą dėl galimos baudžiamosios atsakomybės už katastrofą, privertusią dešimtis tūkstančių žmonių palikti namus, taip pat užteršusią sausumą ir vandenyną.

"Be abejo, pagrindinė atsakomybė pagal Japonijos įstatymus tenka (elektrinės) operatoriams" - bendrovei "Tokyo Electric Power Co." (TEPCO), pažymėjo Y.Noda.

"Tačiau vyriausybė, taip pat operatoriai ir akademikai per giliai buvo įbridę į saugumo mitą, ir manau, tai yra išvada, kurią galime padaryti, - pridūrė jis. - Manau, kad užuot kaltinę kurį nors asmenį, visi turime dalytis atsakomybės skausmu ir išmokti šią pamoką."

Šie Y.Nodos komentarai nuskambėjo praėjus vos kelioms dienoms, kai nepriklausoma tyrimo komisija atskleidė, jog TEPCO prezidentas norėjo, kad elektrinė būtų apleista po kelių dienų nuo milžiniško cunamio, kuris sugadino reaktorių aušinimo sistemas.

Ataskaitoje, kurią pateikė privatus tyrimų centras "Rebuild Japan Initiative Foundation", nurodoma, jog tik tuomečio premjero Naoto Kano grasinimai privertė TEPCO nepalikti Fukušimos jėgainės likimo valiai, kai avarija tapo nevaldoma.