"Mes buvome ir esame suinteresuoti santykių tarp Rusijos ir Gruzijos tautų stiprinimu", - penktadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Aleksandras Lukaševičius. Maskva, anot jo, pasirengusi abipusiam vizų režimo panaikinimui, jei Gruzija garantuos rusų, kurie lankysis šalyje, saugumą. "Mes taip pat siūlome atnaujinti diplomatinius santykius tarp abiejų valstybių", - pabrėžė A. Lukaševičius.

Šiuo pareiškimu Rusijos užsienio reikalų ministerija reagavo į Gruzijos sprendimą panaikinti vizų režimą Rusijos piliečiams. Kartu ministerijos atstovas atkreipė dėmesį į tai, kad "reikšminga dalis" Rusijos piliečių, atvykstančių į Gruziją, dėl jos įstatymų "automatiškai yra persekiojami".

"Tai liečia visus, kurie pastaraisiais metais bent kartą lankėsi Abchazijoje ir Pietų Osetijoje", - kalbėjo A. Lukaševičius. Kiekvienas atostogautojas Rusijos Sočio kurorte, kuris kelioms valandoms apsilanko kaimyninėje Abchazijoje, remiantis Gruzijos įstatymu dėl "okupuotų teritorijų", esą yra laikomas nusikaltėliu ir jam gresia iki ketverių metų kalėjimo arba piniginė bauda.

"Kai kurie mūsų piliečiai taip jau buvo nubausti", - sakė atstovas. Kadangi Gruzija nutraukė diplomatinius santykius, Rusija turi tik ribotas konsulines ir teisines galimybes ginti savo piliečius šioje šalyje.

Rusijos ir Gruzijos diplomatiniai santykiai nutrūko 2008 metais po Pietų Osetijos, kurią Tbilisis laiko savo provincija, karo. Maskva tuo tarpu yra pripažinusi Pietų Osetijos ir dar vienos separatistinės gruzinų provincijos Abchazijos nepriklausomybę.