Peru prezidento Alejandro Toledo teigimu, gimė nauja šalis, kuri ateityje turės ir bendrą valiutą, parlamentą, o jos gyventojai - vienodus pasus.

Pietų Amerikos šalių atstovai tikisi, kad naujoji sąjunga padidins regiono dalį tarptautinėje prekyboje. Pasak A.Toledo, naujoji bendrija taip pat padės valstybėms narėms "kovoti su globalizacijos iššūkiais, kad ši būtų sąžininga".

Pietų Amerikos tautų bendrija - 361 mln. vartotojų turėsianti rinka, kurios bendrasis vidaus produktas sieks 973 mlrd. JAV dolerių. Naujoji sąjunga apims 45 proc. kontinento, bendrijos prekių ir paslaugų eksportas sudarys 181 mlrd. JAV dolerių.

Pietų Amerikos tautų bendrija sukurta iš dviejų pagrindinių prekybos grupių - Andų bendrijos ir Pietų Amerikos bendrosios rinkos (MERCOSUR) bei Čilės, Surinamo ir Gajanos. Andų bendrija buvo įkurta prieš 35 metus, tačiau jos narės vis dar nesutaria dėl vienodų mokesčių tarifų.

Kritikai teigia, kad jei sudėtinės Pietų Amerikos tautų bendrijos dalys nesutars, pačiam blokui gresia iširimas.

Lotynų Amerikos viršūnių susitikime nedalyvavo Argentinos, Urugvajaus ir Paragvajaus prezidentai. Kitų šalių atstovai išvyko prieš pat deklaracijos pasirašymą. Analitikų teigimu, Lotynų Amerikos šalys eksportuoja beveik tuos pačius produktus.

Be to, didžiausios Pietų Amerikos jėgos - Argentina ir Brazilija yra įsipainiojusios į prekybos konfliktą, o Bolivija ir Čilė nepalaiko jokių diplomatinių santykių.

Tačiau buvęs Argentinos prezidentas Eduardo Duhalde atmeta bet kokią kritiką ir teigia, kad naujoji sąjunga - ne tik senosios svajonės apie integraciją išsipildymas, bet ir atsakas į naujus reikalavimus.

"Mūsų šalys negali vienos kovoti su ekonominiais ir politiniais iššūkiais", - sakė E.Dualde. Siekdamos sustiprinti savo pozicijas Peru ir Brazilija pasirašė 700 mln. JAV dolerių vertės sutartį dėl naujo kelio tarp dviejų šalių statybų, kurios bus užbaigtos 2006 m. pabaigoje.