Paskutiniojo Irano šeicho sūnus ir įpėdinis Reza Pahlavi nori naujam gyvenimui prikelti šalies opoziciją – tai jis ketina padaryti suvienijęs visus šalies valdančiojo režimo priešininkus. Kovo 2 dieną, penktadienį, vykstančius įstatymų leidžiamosios valdžios rinkimus kronprincas interpretuoja kaip puikią progą tai padaryti.

Irane sklando raginimai rinkimus boikotuoti. Aktyvistai tikisi, jog balsuoti ateis rekordiškai mažas skaičius rinkimų teisę turinčių Irano žmonių.

Taip pat pranešama, jog šalies prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas pasirengęs pasinaudoti šalis vidaus reikalų ministerija balsų klastojimui.

„Esu įsitikinęs, jog galima suvienyti skirtingų grupių jėgas vienam tikslui – sugriauti sistemą, kurią režimas bando išsaugoti bet kokia kaina“, - teigia kronprincas.

„Laukiame šio boikoto kaip įrodymo, jog valdantysis režimas gyvuoja vien teroro pagrindu. Per paskutinius rinkimus valdantysis režimas netgi nebuvo linkęs toleruoti savų kandidatų. Šia sistema pasitikėti nebegalima“, - teigia permainų šalininkas.

Kronprincas pažymi, jog šie rinkimai Irane bus pirmieji po Arabų pavasario atėjimo į Artimuosius Rytus. Būdamas vos septyniolikos, R. Pahlavi išvyko gyventi į Ameriką ir tremtyje ten gyvena nuo 1979 metų, kai jo tėvas buvo nušalintas nuo valdžios.

Visą gyvenimą jį lydėjusios opozicinės idėjos išugdė kronprinco toleranciją bet kuriai valdžios formai, galinčiai efektyviai pakeisti dabartinę sistemą. Galimi variantai – konstitucinė monarchija, Vestminsterio stiliaus demokratija ar Prancūzijos modelio prezidentinė valdžia.

Kronprincas griežtai pasisako prieš bet kokius karinius veiksmus prieš Irano branduolinius objektus. Kaip alternatyvą jis siūlo griežtesnes sankcijas ir didesnę paramą šalies opozicijai.

„Tikrai nemanau, kad nors vienas sveiko proto žmogus tiki, jog taip galima užkirsti kelią branduolinio ginklo gamybai“, - teigia kronprincas.

„Geriausiu atveju, šį procesą būtų galima tik atidėti, bet tuomet režimas turėtų pretekstą keršyti. Tai būtų tikra pražūtis. Labiausiai nukentėtų paprasti Irano žmonės. Tikrai yra geresnių alternatyvių nei be jokio konkretaus plano šalyje sukelti sprogimą, tikrai yra geresnių variantų“, - mano R. Pahlavi.

„Siūlome suburti nacionalinį kongresą, aiškiai pateiksiantį mūsų siūlymus, kaip reikėtų keisti valdantįjį režimą. Galite paremti mus, galite bandyti laimę ir imtis karinių veiksmų, neturėdami žalio supratimo, kaip tai gali pasibaigti“, - teigia kronprincas.