Tačiau jis taip pat pareikalavo, kad susiskaldžiusi tarptautinė bendrija vieningai paremtų jo, kaip JT ir Arabų Lygos specialiojo pasiuntinio, misiją.

"Tai labai sunki užduotis, sunkus iššūkis", - sakė K.Annanas žurnalistams po susitikimo su dabartiniu JT generaliniu sekretoriumi Ban Ki-moonu, kurio metu aptarė savo tikslą įtikinti Sirijos prezidentą Basharą al Assadą nutraukti kruviną opozicijos slopinimą.

K.Annanas ir Ban Ki-moonas sakė, jog prioritetas turi būti smurto sustabdymas ir sąlygos humanitarinei pagalbai Sirijos miestams, kuriuose, JT apskaičiavimu, per pastaruosius 11 mėnesių žuvo daugiau kaip 7,5 tūkst. žmonių.

"Kiekvienas žingsnis yra opus ir itin politinis, net kelionės planas, bet mes jį rengiame ir aš tikėčiausi išvykti į Siriją gana greitai", - sakė K.Annanas.

"Manau, žinia yra aiški: žudymas ir smurtas turi liautis, humanitarinėms agentūroms turi būti sudarytos sąlygos dirbti savo darbą", - nurodė specialusis pasiuntinys.

"Gaila, kad to, regis, nevyksta", - pridūrė jis.

Buvęs JT vadovas ateinantį savaitgalį vyks į Kairą tartis su Arabų Lygos vadovais, o vėliau aplankys kitas sostines, kol galiausiai mėgins pasiekti Damaską.

Jis sakė, kad tarptautinė bendruomenė turi rasti taikų sprendinį vis daugiau gyvybių nusinešančiame konflikte tarp B.al Assado ir opozicijos.

"Žinau, kad esama žmonių, kurie turi kitokių idėjų; kad dialogas gali būti netinkamas kelias judėti į prieki ir kad reikėtų naudoti kitas priemones, - sakė K.Annanas. - Tačiau manau, kad žmonių labui, Sirijos žmonių, kurie yra įstrigę viduryje (tarp abiejų konflikto šalių), labui, taikus - ir greitas - sprendimas per dialogą yra vienintelis kelias."

Galingosios šalys smarkiai nesutaria, kaip būtų galima nutraukti smurtą Sirijoje, o K.Annanas, kuris anksčiau buvo paskirtas pasiuntiniu Kenijoje, kai ten įsipliekė politiniai neramumai, pabrėžė, jog svarbu, kad jo misija būtų vienintelė.

Rusija ir Kinija blokavo dvi JT Saugumo Tarybos rezoliucijas dėl Sirijos, o pastarosiomis savaitėmis abi šios šalys buvo pasiuntusios savo pasiuntinius į Damaską.

"Kai tarptautinė bendruomenė kalba vienu balsu, jog balsas yra galingas. Ir mes turėtume suvienyti savo pastangas bei dirbti kartu", - pabrėžė K.Annanas, kuris vadovavo JT 1997-2006 metais.

Sirija neleido atvykti JT humanitarinių reikalų vadovei

Jungtinių Tautų (JT) humanitarinių reikalų vadovė Valerie Amos trečiadienį sakė, kad Sirija nepatenkino jos pakartotinių prašymų leisti atvykti.

V.Amos pareiškime sakoma, jog ji yra "labai nusivylusi", kad negalėjo nuvykti į Siriją, nors prašė galimybės susitikti su aukščiausio rango pareigūnais ir "aptarti humanitarinę situaciją bei netrikdomos prieigos prie smurto paveiktų žmonių būtinybę".

V.Amos JT biuras pranešė, kad ji šiuo metu yra Amane Jordanijoje.

JT atstovas Martinas Nesirky sakė, kad sirai kelis kartus atidėjo sprendimo priėmimą, bet "kol kas neatmetė (prašymo leisti) atvykti". Pasak atstovo, V.Amos buvo "itin lanksti ... ir vis dar yra pasiryžusi vykti, kai tik gaus pranešimą".

Pasak jos, atsižvelgiant į sparčiai prastėjančią humanitarinę situaciją, lengvesnė prieiga "yra aukščiausio prioriteto klausimas".

V.Amos parėmė raginimus dienai nutraukti karo veiksmus, kad būtų galima evakuoti sužeistuosius ir atgabenti maisto bei vaistų.

Britanija atšauks savo diplomatinius darbuotojus iš Sirijos

Didžioji Britanija atšauks savo diplomatinius darbuotojus iš Sirijos dėl saugumo priežasčių, ketvirtadienį nurodė užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as.

"Noriu informuoti (Bendruomenių) Rūmus, kad priėmiau sprendimą dėl saugumo priežasčių įšaldyti Britanijos ambasados Damaske darbą ir atšaukti visus diplomatinius darbuotojus", - sakoma W.Hage'o pranešime.

Sirijos nacionalinė taryba siekia, kad būtų apginkluoti sukilėliai

Opozicinė Sirijos nacionalinė taryba (SNT) siekia organizuoti ginklų tiekimą iš užsienio šalių Sirijos sukilėliams per savo naujai įsteigtą karinį biurą, ketvirtadienį Paryžiuje pareiškė jos vadovas Burhanas Ghaliounas.

"Žinome, kad kai kurios šalys išreiškė norą apginkluoti revoliucionierius. SNT per savo karinį biurą nori organizuoti šį tiekimą, siekiant išvengti tiesioginių ginklų siuntimų iš konkrečių šalių", - sakė jis.

JT Žmogaus Teisių Taryba ragina Siriją įsileisti humanitarinę pagalbą

Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių taryba ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, raginančią Siriją nutraukti žmogaus teisių pažeidimus ir leisti JT agentūroms bei kitoms organizacijos teikti humanitarinę pagalbą.

Rusija, Kuba ir Kinija balsavo prieš šią rezoliuciją, o Indija, Filipinai ir Ekvadoras susilaikė.

Sirijos sukilėliai priešinasi vyriausybės pajėgų puolimui Homse

Sirijos sukilėliai ketvirtadienį tebesipriešino po ilgiau nei parą trukusio režimo pajėgų puolimo prieš Homso miesto rajoną Babą Amrą, pranešė žmogaus teisių organizacijos ir aktyvistai.

"Laisvajai Sirijos armijai pavyko sustabdyti mėginimą pulti Baba Amrą, ir ji toliau priešinasi", - Homse esantis aktyvistas Hadi Abdullah sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak jo, prezidentui Basharui al Assadui ištikimi kariai "neįžengė į šį rajoną", tapusį Sirijos sukilimo simboliu, po 27 dienas trukusio nesiliaujančio bombardavimo.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios žmogaus teisių organizacijos "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) vadovas Rami Abdel Rahmanas nurodė: "Kovos tarp dezertyrų ir armijos tęsiasi Baba Amro pakraščiuose, ne viduje."

Tuo tarpu vienas Damaske esantis saugumo šaltinis trečiadienį sakė AFP, kad režimo pajėgos antradienio vakarą pradėjo Baba Amro šturmą ir kad šis rajonas "kontroliuojamas".

"Ten liko tik keli (pasipriešinimo) židiniai", - pridūrė jis.