V. Markinas tvirtina, jog „per Gruzijos karių ir taikių šalies gyventojų (tarp kurių ir etninių gruzinų) apklausas nebuvo gauta jokios informacijos apie netinkamą Rusijos karių elgesį“.

Taip Rusijos tyrimų komiteto atstovas pakomentavo Gruzijos Rusijai pateiktą ieškinį, kurį šiuo metu nagrinėja Europos Žmogaus Teisių Teismas.

Kaip skelbia „Civil Georgia“, Gruzija ieškinį Europos Žmogaus Teisių Teismui pateikė 2008 metų rugpjūčio 11 dieną – likus dienai iki susitarimo nutraukti ugnį pasirašymo. Tbilisis Rusiją kaltina net aštuonių Europos Žmogaus Teisių Konvencijos straipsnių pažeidimu.

Gruzija neteisėtu laiko patį Rusijos karių įžengimą į Pietų Osetiją (kurią oficialusis Tbilisis įvardija kaip Gruzijos teritoriją) ir kitas Gruzijos teritorijas. Remiantis Rusijos Federacijos konstitucija, sprendimą Rusijos karius dislokuoti už šalies ribų priima Rusijos Federacijos Taryba (102-asis Konstitucijos straipsnis). Tačiau oficialiai šis sprendimas buvo priimtas jau karui pasibaigus (parlamentarai leido šalies prezidentui padidinti „taikos palaikymo karių skaičių). Federacijos Tarybos pirmininkas Sergejus Mironovas tuomet sakė, jog juridiniu požiūriu toks sprendimas buvo „tinkamas“.

Gruzija Rusijos karius ir kovotojus, atvykusius į Pietų Osetiją kartu su Maskvos kariais, taip pat kaltina plėšimais ir nuosavybės naikinimu. Apie marodierių išpuolius garsiai kalbėjo ir žmogaus teisių gynėjai bei užsienio žurnalistai.

Dėl 2008 metų rugpjūčio karinio konflikto Gruzija pateikė ieškinį ir Tarptautiniam Teisingumo Teismui Hagoje. Tiesa, 2011 metų balandį teismas atsisakė nagrinėti ieškinį, argumentuodamas tuo, jog Gruzija nepasinaudojo galimybe derybų keliu išspręsti ginčo.

Tuo tarpu Rusijoje dėl Gruzijos karių veiksmų Pietų Osetijoje buvo pradėtos baudžiamosios bylos dėl „nužudymo“ ir „genocido“. Maskva kalbėjo ir apie pasirengimą kreiptis į tarptautines teismines instancijas, tačiau praktikoje savo žodžių neįgyvendino.

Be to, Rusija palaikė ir Pietų Osetijos gyventojų ieškinius prieš Gruziją, kurie buvo pateikti Europos Žmogaus Teisių Teismui. Pietų Osetijos žmonės Gruzijos valdžią kaltina teisės į gyvenimą pažeidimu, diskriminacija ir nežmonišku elgesiu. Strasbūrą pasiekė keli tūkstančiai tokių ieškinių. Tiesa, 2011 metų pradžioje paaiškėjo, jog net pusė iš jų neatitinka formalių reikalavimų.

Karinis konfliktas Pietų Osetijoje prasidėjo 2008 metų rugpjūčio 8 dieną.