"Mes pastebėjime, kad slaviakalbėse apylinkėse aktyvumas didesnis, kai kuriuose apylinkėse jis 12 val. jau viršija 50 proc. - tas rodo, kad yra daug balsuotojų, kurie gali pasisakyti ir už rusų kalbą", - BNS telefonu iš Latvijos sakė G.Songaila.

Vienoje Kraslavos mokyklų rinkimus stebintis Lietuvos parlamentaras taip pat pastebi, kad į balsavimo slaptumą čia žiūrima liberaliau, nei įprasta Lietuvoje.

"Pavyzdžiui, čia, kur aš esu, tai, sakyčiau, nepakankamai yra izoliuotos balsavimo kabinos, būna ir po du ateina balsuoti", - pastebėjimais dalijosi parlamentaras.

Jis taip pat sakė, kad iki pietų balsuoti ėjo daugiau žmonių, vėliau jų srautas šiek tiek atslūgo.

Latvijoje šeštadienį vykstančiame referendume iki 12 val. balsavo 414 867 žmonės, arba 26,85 proc. bendro rinkėjų skaičiaus, rodo Centrinės rinkimų komisijos (CRK) turimi duomenys.

Kad Konstitucijos pataisos, numatančios rusų kalbai antrosios valstybinės kalbos statusą, įsigaliotų, už jas referendume turi balsuoti ne mažiau kaip pusė visų rinkėjų.

Tautininkų sąjungos delegacija, kurioje - Seimo nariai G.Songaila bei Kazimieras Uoka, šeštadienį lankosi Daugpilyje ir Kraslavoje. Pasak K.Uokos, pasirinktas regionas, kuriame daugiausiai gyvena rusakalbiai gyventojai.

Visi 16 delegacijos narių referendumui stebėti, pagal Latvijos įstatymus, gavo Latvijos tautininkų - Nacionalinės vienybės partijos - įgaliojimus.