Benediktas XVI šeštadienį Šv.Petro bazilikoje vadovavo viešajai konsistorijai, per kurią buvo oficialiai paskirti 22 nauji kardinolai, tarp jų Niujorko, Prahos, Honkongo ir Toronto arkivyskupai, taip pat kelių Vatikano institucijų vadovai.

Šią ceremoniją aptemdė skandalas, kilęs dėl nutekintų vidinių Vatikano dokumentų, bylojančių apie netinkamą Katalikų Bažnyčios finansų valdymą, o Italijos žiniasklaida praneša apie užkulisinius manevrus tarp Bažnyčios pareigūnų, kurie, matydami, jog popiežius silpsta, jau planuoja kardinolų konklavą.

Kita vertus, jokie iš šių neramumų neatsispindėjo šeštadienį vykusioje iškilmingoje konsistorijoje, po kurios Kardinolų kolegijoje bus 125 nariai, jaunesni nei 80 metų ir turintys teisę dalyvauti popiežiaus rinkimuose.

Kardinolų kolegija šiuo metu turi iš viso 213 narių.

Benediktas XVI buvo įvežtas į baziliką ant judančios platformos, kuria jis naudojosi kelis pastaruosius mėnesius, kad nereikėtų toli eiti centriniu taku.

Pontifikas, kuriam balandį sukaks 85 metai, kalbėjo stipriu balsu, sakydamas kardinolams, kad jie bus pakviesti patarti Šventajam Tėvui dėl Bažnyčiai kylančių problemų.

Ceremonijos pradžioje Benediktas XVI priminė, kad kardinolų dėvimų triragių kepuraičių - biretų - ir jų sutanų raudona spalva simbolizuoja kraują, kurį kardinolai privalo būti pasiryžę paaukoti, demonstruodami savo ištikimybę Bažnyčiai.

"Naujiesiems kardinolams patikima meilės tarnyba: meilės Dievui, meilės savo Bažnyčiai, absoliuti ir besąlygiška meilė savo broliams ir seserims - net jeigu dėl to prireiktų paaukoti jų kraują", - pabrėžė pontifikas.

Benedikto XVI sveikata pastaruoju metu buvo pašlijusi. Per jo planuojamą kelionę į Meksiką ir Kubą numatyta mažai viešų pasirodymų: kitaip nei anksčiau, Šventasis Tėvas nesakys politinių kalbų ir nedalyvaus susitikimuose su pilietinės visuomenės atstovais.

Net ir šeštadienį vykusi konsistorijos programa buvo supaprastinta, panaši į surengtąją 1969 metais.

Baigdamas savo kalbą pontifikas pareiškė: "Ir melskitės už mane, nes aš galiu nuolat siūlyti Dievo žmonėms svarbios doktrinos liudijimą ir vadovauti Šventajai Bažnyčiai tvirta ir nuolankia ranka."

Iš 22 naujų kardinolų - septyni italai, per ankstesnę konsistoriją 2010 metų lapkritį buvo paskirti aštuoni italų kardinolai, dėl savo amžiaus turintys teisę balsuoti Konklavoje. Nuo šeštadienio tarp 125 kardinolų, turinčių teisę rinkti popiežių, Italijai atstovaus 30.

Tikėtina, kad ši Kolegijos sudėtis italams gali padėti susigrąžinti popiežiaus sostą po dešimtmečius trukusio pontifikų iš Lenkijos ir Vokietijos valdymo, arba jie bent jau įgis lemiamą balsą Konklavoje, jeigu nebūtų iškeltas italas kandidatas.

Pagal kardinolų skaičių prie Italijos priartėja tik Jungtinės Valstijos, turinčios 12 kardinolų, jaunesnių nei 80 metų. Tarp jų - Niujorko arkivyskupas Timothy Dolanas ir naujasis kardinolas Edwinas O'Brienas, buvęs Baltimorės arkivyskupas, kuris šiuo metu yra Jeruzalės Viešpaties Kapo ordino, renkančio lėšas katalikų bažnyčioms Šventojoje žemėje, didysis magistras.

Dauguma kandidatų, paskirtų per šių metų konsistoriją, yra europiečiai, todėl Europos dominavimas Kardinolų kolegijoje dar labiau sustiprės, nors du trečdaliai pasaulio katalikų gyvena Pietų pusrutulyje.

Šiuo metu Vakarų šalims atstovauja visi jaunesni nei 80 metų kardinolai, išskyrus tris - brazilą, indą ir kiną.