АК-12, pavadintas „ginklu vienarankiams“, jau spėjo sukelti daug triukšmo. Kiek anksčiau Generalinis štabas buvo pareiškęs, kad šis automatas iš esmės nesiskiria nuo AK-47 modifikacijos, o tai reiškia, kad naudojant šį ginklą, išlįs tie patys trūkumai, kuriais pasižymėjo jo prototipas. Tarp tokių trūkumų buvo įvardijama tai, kad po pirmojo šūvio dėl stiprios atatrankos automatas krypsta į šoną, o tai sumažina šūvio tikslumą.

Kiek vėliau Rusijos Gynybos ministerija pareiškė, kad 2012 metais iš gamyklos „Ižmaš“ nieko neketina pirkti ir kad naujasis automatas apskritai yra „blefas“.

Tačiau ginti naujojo „Kalašnikovo“ stojo Rusijos ministro pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas. Neseniai per savo vizitą gamykloje „Ižmaš“ jis pasakė, kad rusiškojo automato privalumus pripažįsta net amerikiečiai. Vidaus reikalų ministerija taip pat liko patenkinta AK-12 ir užsisakė šį automatą bandomajai eksploatacijai.

„Tikslas buvo vienas – sukurti paprastą ir patikimą automatą su tomis pačiomis užduotimis ir naujais reikalavimais“, - naujojo automato pristatymo išvakarėse teigė „Ižmaš“ generalinis direktorius Maksimas Kuziukas.

Pakeista buvo ne tik išorinė ginklo išvaizda, bet ir konstrukcija: AK-12 buvo pritaikytas pačioms įvairiausioms kovinėms užduotims atlikti, netgi visiškos tamsos sąlygomis. Be to, dabar jį galima valdyti viena ranka. Pirmą kartą inžinieriai viename automate sugebėjo įgyvendinti iš karto 10 naujų technologinių sprendimų.

„Turėjome daug variantų, bet vis dėlto jis panašus į AK-74. Koncepcija liko ta pati. Jis tapo tinkamas naudoti visą parą (ant automato galima pritvirtinti naktinio matymo prietaisą)“, - sakė vyriausiasis „Ižmaš“ konstruktorius Vladimiras Zlobinas.

Automatas iš tikrųjų išlaikė klasikinę komponuotę, nes ji leidžia pagaminti konstrukciškai paprastą automatą su galimybe pritaisyti galingus žiočių prietaisus ir didelės talpos šovinių dėtuves, teigiama „Ižmaš“ tinklalapyje.

Viena iš naujų automato ypatybių yra ta, kad jis bus naudojamas kaip modulis: šiuo metu AK-12 yra kaip bazinė platforma, kuria remiantis ateityje bus sukurta 20 skirtingų šaunamojo ginklo modifikacijų.

AK-12 konstrukcijoje integruotos Picatinny pavažos, ant kurių galima pritaisyti papildomus prietaisus: optinius ir kolimacinius priedus, tolimatį, granatsvaidį, peilinį durtuvą, žibintuvą, taikinio ieškiklį. Automatas taip pat turi sudedamą teleskopinę buožę. AK-12 pakartotinio užtaisymo rankenėlę galima naudoti tiek iš kairės, tiek iš dešinės pusės.

Tarp naujovių yra ir trys ugnies režimai: pavienių šūvių, trijų šūvių serijos ir automatinis. AK-12 taip pat turi naują mechaninį taikiklį su ilgesne taikymo linija. Konstruktoriai pakeitė ir dinamines automatikos darbo charakteristikas bei buožės formą, kad ji sumažintų atatranką į petį.