„Toks dokumentas egzistuoja, jis buvo publikuotas, tačiau jo turinio negalima pavadinti patikimu. Tai verčia pontifiką kentėti. Tačiau popiežius yra pasiryžęs toliau dirbti su žmonėmis, kuriuos išsirinko“, - rašo „La Repubblica“.

Laikraštyje „Fatto“ ketvirtadienio rytą pasirodęs tekstas sukėlė Vatikano susierzinimą, o jo turinys buvo pavadintas „kliedesiais“. Teigiama, kad šį dokumentą, parašytą 2011 metų gruodžio 30 dieną, valstybės sekretoriui Tarcisio Bertonei įteikė Kolumbijos kardinolas Dario Castrillonas Hoyosas.

Jame kalbama apie neoficialų Palermo arkivyskupo kardinolo Paolo Romeo vizitą Kinijoje, įvykusį praėjusių metų lapkritį. Jo metu P. Romeo esą pareiškęs, kad Benediktui XVI teliko gyventi 12 mėnesių, kad prieš jį gali būti surengtas teroristinis išpuolis, kuris pasibaigs popiežiaus mirtimi, ir kad jo įpėdiniu taps Milano arkivyskupas kardinolas Angelo Scola.

„Šią informaciją paneigė tiesiogiai suinteresuoti asmenys – arkivyskupas P. Romeo, o tada ir kardinolas D. C. Hoyosas, - rašo žurnalistas. – Mažiausiai tris šio laiško aspektus galima laikyti abejotinais. Pirma, kardinolas P. Romeo yra neoficialus Pekino ir Vatikano tarpininkas. Antra, tekste tvirtinama, esą popiežius sprendžia savo įpėdinio klausimą ir jau išrinko A. Scolą tinkamu kandidatu užimti jo vietą. Tačiau niekada istorijoje popiežiai nesvarstydavo, kas juos pakeis. Tiesa, pastaraisiais dešimtmečiais, nujausdami popiežiaus mirtį, aukšto rango Šventojo Sosto dvasininkai neformaliai įvardindavo savo favoritus. Trečia, ir tai pats svarbiausias dalykas, tekste tvirtinama tik tiek, kad Šventajam Tėvui liko gyventi vos 12 mėnesių. Viskas. Nėra nė žodžio apie sąmokslą, juo labiau – apie pasikėsinimą į popiežių“.

Laikraštis “Fatto” pažymi, kad per kelionę Kinijoje kardinolas P. Romeo taip įtikinamai pasidalijo prognozėmis apie greitą Benedikto XVI mirtį, kad jo klausę žmonės pagalvojo, jog kalbama apie ataką prieš popiežių.

„Kardinolas P. Romeo niekada neįsivaizdavo, kad netaktiškos jo pastabos, išsakytos per kelionę Kinijoje, bus praneštos Vatikanui per trečiuosius asmenis“, - rašė laikraštis.