Tačiau jį gydę Austrijos medikai neigė radę bet kokių apnuodijimo požymių.

Londono Šv.Marijos ligoninės klinikinės toksikologijos specialistas Johnas Henry teigia, kad, palyginus su kelių mėnesių senumo nuotraukomis, dabartinėse nuotraukose matomas labai ryškus V.Juščenko veido pasikeitimas.

Mediko teigimu, V.Juščenko veidą bjaurojančių nelygumų priežastis beveik be abejonės yra apsinuodijimas dioksinais.

Dioksinai – grupė organinių molekulių, kurių sudėtyje yra chloro. Jos yra ilgaamžės ir yra gaunamos kaip daugelio pramoninių procesų, pavyzdžiui, atliekų deginimo, šalutiniai produktai. Žinoma, kad apnuodijimas dioksinais didina vėžinių susirgimų tikimybę ir gali tapti rimtų reprodukcijos ir vystymosi problemų priežastimi.

Nuodingiausias dioksinas – junginys, vadinamas 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioksinu (TCDD). 1976 metais Italijoje Severo mieste įvyko sprogimas, kurio metu į atmosferą buvo išmesta 20 kilogramų dioksinų. Tai – didžiausias žinomas populiacijos apnuodijimas dioksinais.

Po nelaimės praėjus kelioms valandoms ant kai kurių vaikų odos atsirado į nudegimus panašūs pažeidimai. Dar po dviejų mėnesių daugumos nelaimės apylinkės žmonių odą nusėjo nelygumai.

Profesinės medicinos ekspertas Marcello Lotti iš Padujos universiteto (Italija) abejoja J.Henry išvadų teisingumu. Jis mano, kad tokių išvadų nedera daryti vien pažiūrėjus į nuotraukas.

Be to, M.Lotti teigė, kad jį nustebintų nuodytojų sprendimas pasirinkti dioksinus. „Dioksinų toksiškumas yra vidutinis, o tokiems odos pažeidimams sukelti reikėtų didžiulio dioksinų kiekio. Tai galėtų sukelti tik keli kilogramai dioksinu užteršto maisto, vartojamo kelias dienas paeiliui“.

J.Henry pripažino neturįs jokių toksikologinių išvadų, kurios patvirtintų jo diagnozę. „Aš diagnozavau iš fotografijos ir iš medicininių ataskaitų, kuriose įrašyta, kad prieš du mėnesius jis buvo sveikas. Tik labai nedaugelis sveikatos sutrikimų tampa taip greitai vykstančių pasikeitimų priežastimi.“

Be to, efekto, kuris stebimas V.Juščenko veide, galima laukti ir nuo vienos didelės maiste paslėptos dioksinų dozės, teigė britų medikas.