R.Santorumas, kuris dar prieš kelias savaites atrodė nurašytas kandidatas, laimėjo balsavimus per rinkėjų sueigas Minesotoje ir Kolorade, taip pat pirminius rinkimus Misuryje, o jo tvirtos pergalės žymėjo dar vieną stulbinamą posūkį itin permainingoje respublikonų kovoje dėl JAV prezidento posto.

Daugelis numatė, jog R.Santorumo pozicijos stiprėja JAV Vidurio Vakarų regione, kuriame gyvena daug evangelikų, todėl jam buvo prognozuojama pergalė Minesotoje ir Misūryje, tačiau niekas nesitikėjo, kad šis kandidatas gali laimėti į vakarus nuo Uolinių kalnų.

Jo pergalė tapo skaudžiu smūgiu N.Romney, kuris triumfavo Kolorade per praeitą prezidento rinkimų kampaniją 2008 metais, surinkęs per 60 proc. balsų.

"Romney vežimas ką tik įvažiavo į griovį", - komentavo televizijos CNN analitikas Davidas Gergenas, o sutrikę ekspertai kasėsi pakaušius ir mėgino paaiškinti šiuos rezultatus.

Respublikonų kandidatų kova dėl teisės mesti iššūkį prezidentui demokratui Barackui Obamai dabar atsidūrė įdomioje persigrupavimo padėtyje prieš "superantradienį" kovo 6 dieną, kai vienu metu bus balsuojama dešimtyje valstijų ir bus nuspręsta dėl beveik penktadalio visų delegatų, dalyvausiančių respublikonų nacionaliniame suvažiavime rugpjūtį, kuriame bus išrinktas bendras partijos kandidatas.

Vasarį vyksiantys balsavimai septyniose valstijose, iš kurių trys jau įvyko antradienį, nepakeis fakto, kad "superantradienį" M.Romney pasitiks būdamas kampanijos favoritu, tačiau jie gali smarkiai sustiprinti R.Santorumo pozicijas ir padidinti spaudimą buvusiam Masačusetso gubernatoriui.

Sustiprėjęs buvęs senatorius R.Santorumas taip pat gali įveikti buvusį Atstovų Rūmų pirmininką Newtą Gingrichą. Šio rinkimų kampanija šlubavo pastarosiomis savaitėmis, o po R.Santorumo pergalių N.Gingricho pareiškimai, kad jis bus akivaizdus M.Romney priešininkas, dabar skamba kaip patyčia.

Misuryje suskaičiavus balsus beveik visose apylinkėse, aiškėja, kad R.Santorumas iškovojo didelę pergalę, užsitikrinęs 55 proc. balsavusiųjų palaikymą - daugiau nei dvigubai aplenkdamas M.Romney, kuris surinko 25 proc. balsų.

Minesotoje suskaičiavus balsus 85 proc. apylinkių buvo paskelbta, kad už R.Santorumą balsavo 45 proc. rinkėjų, tad jis lengvai įveikė 27 proc. balsų surinkusį Kongreso narį iš Teksaso Roną Paulą (Roną Polą). Trečioje vietoje liko gerokai atsilikęs M.Romney, surinkęs 17 proc. balsų.

Didžiausią netikėtumą pateikė Koloradas: ten R.Santorumas užsitikrino 40 proc. balsų ir aplenkė M.Romney, už kurį balsavo 35 proc. dalyvių, rodo oficialūs partijos rezultatai.

"Oho, tai bent vakaras Santorumui ir katastrofa Mittui", - Marquette'o universiteto teisės mokyklos profesorius Charlesas Franklinas, vienas iš tinklalapio pollster.com įkūrėjų, sakė naujienų agentūrai AFP.

"Tai aiškiai didina statymus prieš superantradienį ir spaudimą M.Romney, kad jis pradėtų skinti pergales, kaip ir dera favoritui. Tai puiki antra galimybė Santorumui pakeisti Newtą geriausios alternatyvos pozicijoje", - pažymėjo jis.

M.Romney ir N.Gingrichui belieka guostis, kad nei vienas iš antradienį vykusių balsavimų nėra įpareigojantis, tačiau R.Santorumui buvo svarbiausia įgyti postūmį, pritraukti žiniasklaidos dėmesį ir galbūt šiek tiek daugiau lėšų, papildysiančių jo ištuštėjusį rinkimų kampanijos iždą.

"Šaunu! Konservatyvizmas gyvas ir sveikas Misuryje ir Minesotoje", - R.Santorumas sakė savo džiūgaujantiems šalininkams, paskelbus jo pergalę šiose abiejose valstijose.

"Ponios ir ponai, aš čia stoviu ne tam, kad tvirtinčiau esantis konservatyvioji alternatyva Mittui Romney. Stoviu čia tam, kad tapčiau konservatyviąja alternatyva Barackui Obamai", - jis sakė švęsdamas pergalę Misurio mieste Sent Čarlze.

R.Santorumas daugelį nustebino, laimėdamas balsavimą per rinkėjų sueigas Ajovoje sausio 3 dieną, atvėrusį ilgą pirminių rinkimų atskirose valstijose procesą, kuris turi nulemti, kuriam iš respublikonų bus patikėta mesti iššūkį B.Obamai per lapkričio 6 dieną vyksiančius visuotinius prezidento rinkimus.

Tačiau tai įvyko prieš daugiau nei mėnesį, tad R.Santorumui buvo itin reikalingas naujas postūmis po nesėkmių Naujajame Hampšyre, Pietų Karolinoje, Floridoje, o praeitą savaitgalį - Nevadoje, kur jis liko paskutinėje ketvirtoje vietoje.

Iškovojęs tris svarbias pergales M.Romney tebėra sunkiai įveikiamas priešininkas, tačiau abejojama, ar liberaliajam Masačusetsui vadovavusio respublikono pažiūros pakankamai konservatyvios.

Teoriškai pergalės praeitą antradienį galėjo būti svarbios keturiems likusiam kandidatams, siekiantiems užsitikrinti pakankamą palaikymą tarp 1 144 delegatų, kurie balsuos renkant respublikonų kandidatą per partijos nacionalinį suvažiavimą.

Tačiau šie balsavimai iš esmės padėties nekeičia, nes Kolorade ir Minesotoje jų rezultatai nėra įpareigojantys - jie taps tik papildomu argumentu per vėliau vyksiančius šių valstijų respublikonų suvažiavimus.

Tuo tarpu balsavimas Misuryje apskritai laikomas vien "grožio konkursu", mat ši valstija savo delegatus paskirs tik po kovo 17 dieną vyksiančių rinkėjų sueigų.

Kaip nurodo CNN, M.Romney šiuo metu yra užsitikrinęs 106, N.Gingrichas - 38, R.Santorumas - 22, o R.Paulas - 20 delegatų palaikymą.

Respublikonų lyderiai tikisi, kad rinkimų kampanijoje padėtis stabilizuosis likus daug laiko iki nacionalinio suvažiavimo, kuris vyks rugpjūčio 27-31 dienomis Floridos mieste Tampoje, siekiant išvengti įnirtingos kovos, kur galėtų pakenkti galutinio kandidato galimybėms įveikti B.Obama.