Minskas niekaip negali suprasti, kodėl Baltarusijos slaptosioms tarnyboms galėjo prireikti tiek geografiškai, tiek politiškai tolimoje Norvegijoje vykdyti teroristinius aktus, rašo „Nezavisimaja gazeta“. Be to, Baltarusijos visuomenę glumina ir keistas NTV žurnalistų šaltinis – skandalais išgarsėjęs vienas neva Baltarusijos politikas.

Atskleisdami slaptus duomenis, NTV žurnalistai remiasi neseniai vykusiu A. Breiviko prisipažinimu, jog 2005 metų kovą jis viešėjo Baltarusijoje ir netgi buvo užmezgęs romaną su šios šalies gyventoja. Pagrindiniu versijos apie A. Breiviko darbą Baltarusijos slaptosios tarnyboms autoriumi NTV žurnalistai pavertė vieną neva Baltarusijos politiką, gyvenantį emigracijoje – Michailą Rešetnikovą.

Būtent jo pavardė ir skatina baltarusius abejoti Rusijos televizijos pateikiama versija ir viešai klausti, kodėl NTV norėjo tokią antį paleisti į eterį.

Itin svarbu pažymėti, jog Baltarusijos politikos sluoksniuose M. Rešetnikovo, kuris prisistato Baltarusijos patriotų partijos nariu, pavardė niekam nežinoma. Žurnalistai jį taip pat pažįsta tik kaip „išskirtinių“ ir itin atvirų komentarų autorių. Tie komentarai atkeliauja į redakcijų elektroninio pašto dėžutes ir laikomi ne kuo kitu, o paprasčiausiu brukalu.

Apie A. Breiviko ir Baltarusijos slaptųjų tarnybų ryšius M. Rešetnikovas kalbėjo dar vasarą, iš karto po teroristinių išpuolių Norvegijoje. Tačiau Baltarusijos žmonės, žinodami šio asmens žodžių vertę, tai paprasčiausiai praleido pro ausis. Dabar, praėjus beveik pusei metų, M. Rešetnikovo kliedesiais susidomėjo Rusija.

Remdamasi minėtuoju Baltarusijos politiku, NTV skelbė, jog būsimąjį teroristą užverbavo Baltarusijos KGB dirbusi Marina. A. Breivikui buvo suteiktas slaptažodis „vikingas“. Pati Baltarusijos KGB bet kokius ryšius su A. Breiviku neigia. Skeptiškai Rusijos televizijos laidą vertina tiek ekspertai, tiek vietos žiniasklaida.

Paaiškinimo, kodėl Baltarusijos valdžiai reikėjo norvegų kraujo, paslaptingasis M. Rešetnikovas neduoda. Atsirado ekspertų, siūlančių NTV parengtą laidą interpretuoti Rusijos ir Baltarusijos informacijos karo kontekste. Kol kas Rusija intensyviai ruošiasi artėjantiems prezidento rinkimams, todėl Minsko ir Maskvos santykiai ir jų problemos tam kartui užmiršti. Tačiau laidos „Maksimum“ metu parodytas reportažas – puikus priminimas Baltarusijai, jog Rusija jos toli gražu nepamiršo.