Daugiau detalių apie konsultacijas, kurios vyksta tarp Amerikos ir Izraelio Irano klausimu, B. Obama atskleisti atsisakė.

Per interviu B. Obama sakė, jog JAV ir toliau prioritetiniu laiko diplomatinį klausimo, susijusio su Teherano vykdoma branduoline programa, sprendimo būdą. Be to, JAV prezidentas neatmeta galimybės tuo atveju, jeigu diplomatinis spaudimas ir ekonominės sankcijos neduos reikiamo rezultato, prieš Iraną panaudoti ir karinę jėgą.

Amerikos prezidentas pažymėjo, jog informacijos apie Irano planus į Vašingtono veiksmus reaguoti išpuoliais nėra. Taip pat nėra ir duomenų apie Teherano galimybes tokius ketinimus pritaikyti praktikoje.

B. Obamos žodžiai nuskambėjo vis garsiau skambančių nuogąstavimų, jog Izraelis prieš Iraną imsis karinių veiksmų, fone. Prieš kelias dienas JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta pareiškė, jog Izraelis Teherano branduoliniams objektams smogs balandį, gegužę arba birželį. Kaip patikino L. Panetta, kurio žodžius citavo „Washington Post“, tokio scenarijaus tikimybė esą gana didelė.

Anksčiau amerikiečių organizacija „Bipartisan Policy Center“, kuriai priklauso tiek Respublikonų, tiek Demokratų partijos politikai, paskelbė dokumentą, kuriame JAV raginamos pradėti ruošis karui su Iranu.

Anot dokumento autorių, toks pasiruošimas turėtų vykti taikant tiek diplomatinį spaudimą, tiek ekonomines sankcijas.

JAV žvalgybos vadovas Jamesas Clapperis sausio 31 dieną per posėdį Senate pareiškė, jog kai kurie Irano valdžios pareigūnai šiuo metu labiau nei bet kada norėtų JAV teritorijoje surengti išpuolių – toks esą būtų atsakas į Vašingtono priimtus sprendimus Teherano atžvilgiu.

JAV ne kartą buvo pareiškusios, jog neleis Iranui gamintis branduolinio ginklo. L. Panetta taip pat sakė, jog šiuo metu Teheranas tik bando užsitikrinti technines galimybes, kurios ateityje leistų šaliai gamintis branduolinį ginklą. Kaip teigia JAV gynybos sekretorius, kol kas Teheranas branduolinės bombos gamybos darbų nevykdo.