Aštuonios Bolivarijos aljanso (ALBA) šalys narės buvo susitikusios pritarti susitarimui uždrausti laivams su Folklando salų vėliava įplaukti į jų uostus.

„Malvinų salų klausimas yra mums rūpinti problema, ypač po to, kai Britanijos vyriausybė pavartojo griežtą toną, apkaltindama Argentiną kolonializmu“, - sakė Venesuelos prezidentas H. Chavezas, tokį britų žingsnį pavadinęs „pasaulio apvertimu“.

Įtampa tarp Argentinos ir Didžiosios Britanijos pasiekė aukščiausią tašką nuo pat šių šalių karinio konflikto pabaigos prieš 30 metų ir sustiprėjo tuo metu, kai princas Williamas, Karališkųjų oro pajėgų sraigtasparnio pilotas, pradėjo Folklandų salose šešių savaičių karinę tarnybą. Praėjusią savaitę Karališkosios oro pajėgos taip pat paskelbė prie šių salų dislokuosiančios savo galingiausią karo laivą „HMS Dauntless“.

„Aš kalbu tik už Venesuelą, bet jei atsitiks taip, kad Britų imperija užpuls Argentiną, ji šioje kovoje neliks vieniša“, - sakė H. Chavezas.

Per minėtą regioninį susitikimą Ekvadoro prezidentas Rafaelis Correa pasiūlė imtis griežtesnių priemonių. „Turime kalbėti apie sankcijas“, - teigė jis.

Argentina, pretenduojanti į atokias, vėjų košiamas Folklandų salas, kurias 1833 metais okupavo Didžioji Britanija, sulaukė Lotynų Amerikos šalių paramos.

1981 metų balandžio 2-ąją argentiniečių kariams užėmus šias salas, tarp Didžiosios Britanijos ir Argentinos kilo karas. Per 74 dienas Britanija sutriuškino Argentinos pajėgas. Iš viso per šį karą žuvo 649 argentiniečiai ir 255 britai.

Diplomatinė trintis tarp Argentinos ir Didžiosios Britanijos atsirado 2010 metais, kai britų vyriausybė vandenyse prie Folklando salų pradėjo naftos paieškas.