Likus mėnesiui iki balsavimo V.Putinas pripažįsta, kad būtinos permainos, bet jo nuomonė skiriasi nuo kritikų ir šalininkų dėl numatomų pakeitimų masto.

Šią besibaigiančią savaitę V.Putinas pristatė savo ekonominę programą pagrindinio šalies verslo laikraščio puslapiuose ir iš didžiausio Rusijos banko konferencijos investicijų klausimais, nubrėžė planavimo horizontą iki 2020 metų. V.Putino bendražygiai įžvelgė jo pasiryžimą permainoms, o kritikai įspėjo, kad laiko ir priemonių tam V.Putinas turi labai mažai.

„Ekonomistai priėjo prie bendros nuomonės, kokias problemas reikia spręsti...Bet mes nesuprantame nei kodėl šios problemos nebuvo išspręstos anksčiau, nei kaip jos bus sprendžiamos“, - banko "Sberbank" ir investicijų bendrovės "Troika Dialog" konferencijoje davė toną diskusijoms Rusijos aukštosios ekonomikos mokyklos rektorius Sergejus Gurijevas.

Investuotojai, kuriuos surinko didžiausias valstybės bankas iš pradžių Šveicarijos Davose, po to Maskvoje, nurodė tris svarbiausius verslo plėtotės Rusijoje stabdžius: korupciją, pernelyg didelį valstybės kišimąsi į ekonomiką ir netobulą politinę sistemą.

Premjeras V.Putinas pažadėjo pakelti Rusiją patrauklių verslui šalių sąraše per 100 laiptelių į viršų iš 120-osios eilutės, bet nepasakė jokių radikalių receptų.

Į priekaištus dėl to, kad valdininkai perima didelės vertės turtą, teismuose ir teisėsaugos institucijose suvešėjo korupcija ir valstybinėms bendrovėms suteikiama daug lengvatų, V.Putinas atsakė siūlymu paskirti dar vieną valdininką - verslininkų teisių gynimo įgaliotinį.

Jis pasiskundė, kad įstatymai netobuli, ir pažadėjo sušvelninti reguliavimą. Kovoti su korupcija premjeras pavedė visuomenei ir verslininkams.

"Visa tai - tik pirmasis siūlomų priemonių paketas, jis padės pasiekti, kad ekonomika būtų skaidri, ir skatins kovoti su korupcija", - sakė V.Putinas, paskelbdamas, kad prasideda "iš principo naujas mūsų raidos etapas", kuriame bus orientuojamasi į kuriamąją klasę.

Valstybinės ekonomikos atgyvenos

Ar sugebės dabartinė valdžia iki galo įvykdyti prieš rinkimus pažadėtas reformas, suabejojo net senas V.Putino bendražygis Aleksejus Kudrinas, neseniai netekęs finansų ministro posto.

"Valdžia turi paskelbti prioritetus ir jų laikytis. 2008 metais buvo patvirtintas "Putino planas". Jau po dvejų metų mes atitrūkome nuo šios programos", - priminė jis.

A.Kudrinas tarp svarbiausių uždavinių visų pirma nurodė būtinybę atsisakyti "rankinio valdymo", tai motyvuodamas teismų sistemos ir valstybės aparato krize.

"Teismų sistema, griežtas atsakomybės paskirstymas - ir tada mums nebereikės kaskart kreiptis į aukštesnį (valdžios) lygį", - sakė jis.

"Mes turime favoritų, numylėtinių. Tai reikia sumažinti. Po krizės mes praradome ribą, kur valstybė turi dirbti, o kur - verslas", - sakė A.Kudrinas.

V.Putinas, atsakydamas į tai, parodė dar vieną "rankinio valdymo" pavyzdį, - ekspromtu - atsakydamas į klausimą iš salės - įpareigodamas valstybinį banką VTB išpirkti nepatenkintų smulkiųjų akcininkų akcijas kainomis, dvigubai viršijančiomis rinkos vertę. Dieną prieš tai V.Putinas įpareigojo VTB gelbėti sprogusios turizmo bendrovės klientus. A.Kudrinas paaiškino tai rinkimų recidyvais ir tradicija.

"Mes turime valstybinės ekonomikos atgyvenų, mums norisi gelbėti neefektyvias įmones. (Įstrigę turistai - tai) tūkstančiai žmonių, visi naujienų kanalai. Bet kurioje šalyje bet kuris vadovas tokiu atveju griebiasi bet kurių priemonių, ypač prieš rinkimus", - sakė A.Kudrinas ir patarė VTB smulkiems akcininkams "aktyviau" kreiptis į teismą, pranašaudamas, kad kris valstybinio banko akcijų kainos.

"Apskritai tokiais atvejais turi vykti diskusijos, taip pat tarp akcininkų, tai iš karto gali atsiliepti kapitalizacijai. Tai reikia griežčiau apsvarstyti, taip pat ir pateikti ieškinius. Reikia aktyviau tai daryti", - sakė jis.

Demokratija ar ekonomikaA.Kudrinas pasisiūlęs būti tarpininku V.Putinui ir po Dūmos rinkimų sukilusiai vidurinei klasei, sveikino pažadėtą politinės sistemos reformą ir abiejų sostinių gyventojų aktyvumą.

"Diskusijos ir protesto akcijos rodo, kad visuomenėje auga politinė konkurencija ir brandumas - tai, ko mums trūko... Mums reikia šiandien apsiginkluoti energija, kuri pasireiškė šioje diskusijoje", - sakė jis.

"Prezidento ir premjero pasiūlyta liberalizacija - tai labai svarbu, vienas iš istorinių etapų, reikia tai remti", - sakė jis.

V.Putinas susilaiko nuo tiesioginių pažadų liberalizuoti politiką, o "Troika" konferencijoje pristatė ekonomistams "kai kurių ekspertų" nuomonę apie demokratiją kaip grėsmę ekonomikos stabilumui.

"Kai kurie ekspertai mano, kad ... dabartinė demokratinė santvarka neleidžia efektyviai spręsti ekonomikos problemų. Kyla klausimas: ar turi tokia sistema ateities perspektyvų ? Ir jeigu ji turi likti, ką galima pakeisti, kad ekonomika nenukentėtų?" - sakė premjeras.

Sėdėjęs greta Taupomojo banko vadovas Germanas Grefas atsakė, kad, jo nuomone, Rusijoje "demokratijos daug". G. Grefas buvo V.Putino pirmojo laikotarpio Kremliuje ekonomikos programos autorius ir neseniai pripažino, kad jos buvo įvykdytas vos trečdalis.

G.Grefas optimizmo neprarado.

"Aš manau, kad verslo klimatas šalyje būtinai pasikeis. Neįmanoma, kad jis liktų toks pats. Akivaizdu, kad tai turi būti svarbiausiais ir prezidento, ir vyriausybės uždavinys. Ir aš tikiu teigiama tendencija", - atsakė jis į klausimą, kokia yra reformų tikimybė po rinkimų.

"Klausimo esmė yra kitkas - koks bus šios tendencijos greitis".

„Putinas subrendo“

S.Gurijevas abejoja, ar V.Putino sukurta per 12 metų valdžios vertikalė pasirengusi staigiems judesiams, bet yra tikras, kad ją paskubins nubudę nesutinkantieji.

"Rusijos valstybės nesugeba spręsti problemų, ji pati yra problema", - sakė S.Gurijevas ir paskyrė V.Putinui mažiau nei šešerius Konstitucijos leistus metus Kremliuje.

"Aš manau, kad rinkimai įvyks anksčiau nei 2018 metais, šiaip ar taip, politinė sistema taps konkurencingesnė... ji sukurs mechanizmą verslo klimatui gerinti. Tai bus reforma ar revoliucija, aš nežinau, bet pastarųjų mėnesių įvykiai įrodė, kad Rusijoje galima politinės sistemos reforma evoliucijos keliu", - sakė jis.

Konferencijos dalyvių apklausa parodė, kad tik 18 proc. tiki politine destabilizacija Rusijoje per artimiausius kelerius metus, o daugiau nei pusė yra įsitikinę, kad sukrėtimai gresia euro zonos šalims.

"Jeigu valdžia grožėsis pati savimi ir žiūrės į žmones kaip į juodnugarius, ilgai nepratemps", - įsitikinęs Antonas Danilovas-Danilianas, buvęs Kremliaus vyriausiasis ekonomistas per pirmąjį V.Putino laikotarpį.

Jo nuomone, žodžiai išsisėmė, ir tik konkretūs darbai atsakant į visuomenės poreikius leis V.Putinui išlikti valdžioje "labai ilgai". Bet galimybių tam nedaug:

"Pirmaisiais (po rinkimų) metais bus parodytas tam tikras aktyvumas, mano nuomone. Po to, bijau, viskas sugrįš į senas vėžes", - sakė jis agentūrai "Reuters".

Strateginių tyrimų centro vadovas Michailas Dmitrijevas taip pat netiki, kad bus "antrosios versijos" V.Putinas.

"Kai dėl Putino, tai tikėtina, kad jam nepavyks išsilaikyti iki kito laikotarpio pabaigos", - sakė jis.

"Putinas gali sakyti bet kuriuos žodžius, bet pakeisti savo žodžius, kurie eina iš širdies, kur kas sunkiau. Jo žodžiai apie stabilumą iš principo nebeveikia, jie paseno", - sakė jis.

Verslininkas Davidas Jakobašvilis, priešingai, tiki, kad dabartiniai vadovai sugebės atsinaujinti, jeigu jiems grės netekti valdžios.

"Aš manau, kad Putinas ir (pasitraukiantis prezidentas Dmitrijus) Medvedevas pasiryžę kažkokiems dalykams, antraip neišgyvens. Mes visada vėluojame, reikėjo tai padaryti anksčiau. Tikiuosi, patarėjai dabar patars jiems padaryti tai greičiau", - sakė jis.

"Aš tikiuosi, kad bus tam tikrų pokyčių, nes reikia juos daryti, arba kas nors panorės padaryti juos ne tais būdais, kuriais mes norėtume. Aš manau, kad Putinas tam pribrendo", - sakė jis.

Finansų ministro pavaduotojas Sergejus Šatalovas tikisi, kad V.Putinas pereis nuo žodžių ir "dramblių dalinimo" prie darbų pasibaigus kampanijai, bet ne savo iniciatyva, o visuomenei spaudžiant.

"Visuomenėje šiandien pribrendo būtinybė vykdyti dideles, plačias, rimtas reformas. Ir tai supranta ne tik tie, kurie ateina į demonstracijas, bet ir vyriausybė, ir prezidentas", - sakė jis konferencijoje mokesčių klausimais penktadienį.

"Šia linkme yra tam tikras judėjimas, ir, manau, kad po prezidento rinkimų ir po naujos vyriausybės sudarymo bus atvertas naujas galimybių langas. Baigsis su rinkėjais susiję sunkūs ciklai ir reikės priimti principinius, ne visada populiarius sprendimus".