"NATO priešraketinės gynybos skydo vadavietė bus įkurta NATO bazėje Ramšteine", - Aljanso gynybos ministrams pradėjus dviejų dienų derybas Briuselyje, sakė vardo nepanoręs viešinti diplomatas naujienų agentūrai AFP.

Vadavietė pradės veikti po gegužę Čikagoje vyksiančio viršūnių susitikimo, pridūrė šaltinis.

Praėjusiais metais NATO paskelbė, kad Ispanija savo pakrantėje priims du JAV laivus su priešraketinėmis sistemomis, o ankstyvojo įspėjimo radarų sistema bus dislokuota Turkijoje.

Jungtinės Valstijos tvirtina, kad NATO priešraketinės gynybos (PRG) sistema Europoje yra skirta Irano keliamai grėsmei atremti. Tuo tarpu Rusija nerimauja, kad ši sistema kelia grėsmę Rusijos saugumui, jei naujasis priešraketinis skydas bus pajėgus numušti Rusijos branduolines raketas.

Vokietijos gynybos ministras Thomas de Maiziere'as informacijos apie NATO vadavietę Ramšteine dar oficialiai nepatvirtino, tačiau leido suprasti, kad jo šalis gali aprūpinti PRG skydą 24 raketomis "Patriot".

"Vokietija galvoja perduoti Vokietijoje esančias "Patriot" raketas, kad jos būtų naudojamos šioje sistemoje", - sakė jis žurnalistams po atvykimo į NATO būstinę.

Jis taip pat sakė, kad Ramšteino vadavietė atliktų svarbų vaidmenį ir po to, kai JAV sumažins savo karių skaičių Europoje.

"Vokietijoje bus dislokuotos svarbiausios ir strategiškai reikšmingiausios JAV pajėgos Europoje. Mes tuo džiaugiamės. O Ramšteinas bus viso to dalis, strategiškai svarbi oro pajėgoms", - kalbėjo Th.de Maiziere'as.

Jungtinės Valstijos praėjusį mėnesį pranešė apie savo planus iki 2014 metų užbaigti dviejų iš keturių Europoje dislokuotų karinių brigadų išvedimą.

Kiekvienoje šių brigadų yra po 3,8 tūkst. karių.

Remiantis Pentagono 2011 metų rugsėjį paskelbtais duomenimis, iš viso Europoje dislokuota maždaug 81 tūkst. JAV karių, iš jų beveik pusė -Vokietijoje.