„Dauguma afganistaniečių jau dabar rengiasi neišvengiamam Talibano sugrįžimui. Kai tik NATO vadovaujamos pajėgos nebebus kliuvinys, Talibanas įsitikinęs, jog švęs pergalę“, - cituojama ataskaita.

„Times of London“ skelbia, jog itin slaptą ataskaitą parengė JAV pajėgos Bagramo karinėje oro bazėje Afganistane ir sausį ją pateikė NATO vadams. Apie nutekintą slaptosios ataskaitos turinį skelbia ir BBC.

Afganistano saugumo pajėgoms jau perduota nemažai šalies teritorijų. Paskutiniai užsienio kariai šalį paliks jau iki 2014 metų pabaigos.

Slaptame dokumente taip pat teigiama, jog galinga ir įtakinga Pakistano saugumo agentūra Tarpžinybinė žvalgyba (ISI) bendradarbiauja su Talibanu ir padeda jo kovotojams rengti išpuolius prieš užsienio pajėgas. Tokius kaltinimus Islamabadas atkakliai neigia.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai jau kurį laiką skundžiasi, jog Talibanas ir kitos islamistinės nusikalstamos grupuotės randa saugų prieglobstį Pakistano vakarinėse ir šiaurės vakarinėse teritorijose.

Slapta ataskaita paremta daugiau nei 4 tūkst. Talibano ir „Al Qaedos“ narių apklausų metu surinkta medžiaga.

Ataskaitą išsamiau komentuoti atsisako tiek JAV valstybės departamentas, tiek Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerija. Su NATO ir Pakistano pareigūnams susisiekti žurnalistams taip pat nepavyko.

Nors Afganistane vis dar misiją atlieka per 100 tūkst. užsienio karių, situacija šalyje blogiausia nuo tada, kai 2001 metais JAV remiamos Afganistano pajėgos nuo valdžios nustūmė Talibaną.

Tuo tarpu NATO skelbia, jog saugumo situacija Afganistane gerėja.

Komentuodama tą pačią ataskaitą, BBC skelbia, jog tiek Pakistano valdžia, tiek ISI žinojo, kur slepiasi Talibano vyresnieji ir padėjo vykdyti išpuolius, skirtus „iš Afganistano išvyti įsibrovėlius iš užsienio“.

„Vyresnieji Talibano vadai reguliariai susitinka su ISI personalu, kuris pataria strategijos klausimais ir padeda numalšinti Pakistano valdžios nuogąstavimus“, - skelbia BBC.

Pentagono pareigūnai tvirtina nematę jokių ataskaitų, todėl negalį nieko komentuoti.

Pentagono atstovas George Little sako: „Mes jau seniai nerimaujame dėl ISI ir kai kurių ekstremistų tinklų ryšių“.

G. Little sakė, jog JAV gynybos sekretorius Leonas Panetta „taip pat davęs suprasti manantis, kad maištininkų prieglobstis Pakistane išlieka labai rimta problema, kurią Pakistano valdžia privalo spręsti“.

„Times of London“ spėja, jog Talibano populiarumo priežastis gali būti padidėjusi tolerancija šiam islamistiniam judėjimui.

Pakistanas smerkia nutekintą NATO ataskaitą apie įtariamą Islamabado pagalbą Talibanui

Pakistanas trečiadienį piktai pasmerkė vieną nutekintą NATO ataskaitą, kurioje Islamabadas kaltinamas slapta teikiantis pagalbą Afganistano talibams.

"Tai lengvabūdiška - švelniai tariant. Mes esame įsipareigoję nesikišti į Afganistano (reikalus) ir tikimės, jog visos kitos valstybės griežtai laikysis šio principo", - Pakistano URM atstovas Abdul Basitas sakė naujienų agentūrai AFP.

Vienas aukštas saugumo pareigūnas taip pat pasmerkė nutekintą dokumentą, apie kurį pranešė Didžiosios Britanijos nacionalinis transliuotojas BBC.

BBC televizija pernai taip pat rodė dokumentinį filmą "Slaptasis Pakistanas" (Secret Pakistan), kuriame keliama prielaida, jog Pakistano žvalgyba palaiko ryšius su Talibano kovotojais.

"Ši ataskaita neprieinama; nutekintos informacijos neverta komentuoti", - saugumo pareigūnas sakė AFP.