"Tik plėtojant dialogą, ir plėtojant jį aukščiausiu lygiu, galima greičiausiai išspręsti visas problemas", - sakė Zurabas Maršanis pirmadienį Vilniuje surengtoje spaudos konferencijoje. Pasak jo, tai leistų išvengti tolesnio padėties paaštrėjimo šioje Tbilisio valdžios nepripažįstančioje respublikoje.

Z.Maršanis teigė, kad pastarosiomis dienomis padėtis Abchazijoje tapo labai sunkiai kontroliuojama ir kol kas sunku prognozuoti, kaip įvykiai klostysis toliau.

Pasak jo, separatistinė Abchazijos vyriausybė ir Rusijos žiniasklaida skleidžia prieštaringą ir neobjektyvią informaciją, tačiau abi šalys vieningai tvirtina, kad teritorijoje, kurią kontroliuoja Suchumis, prasidėjo rimti kariniai veiksmai ir tęsiasi kovos su ginkluotomis grupuotėmis.

Z.Maršanio teigimu, gruzinų partizanai prarado viltį, kad konfliktas gali būti išspręstas taikiai, todėl jiems nebeliko nieko kito, kaip paimti ginklą į rankas. "Gruzijos valdžiai sunku daryti jiems įtaką ar juos sustabdyti", - pažymėjo konsulas.

Pasak Z.Maršanio, įvykius Abchazijoje Tbilisis vertina kaip provokaciją, kurią inicijavo taikaus Abchazijos konflikto sureguliavimo priešininkai.

Spalio 9 dieną du neatpažinti sraigtasparniai numetė bombas gruzinų kaimuose Kodorio tarpeklyje, o vėliau lėktuvai be atpažinimo ženklų dar kartą bombardavo Kodorio tarpeklį ir nuskrido Rusijos Federacijos link.

Kodorio tarpeklis - vienintelė Abchazijos dalis, kurią kontroliuoja Gruzijos valdžia. Gruzijos užsienio reikalų ministerija Kodorio tarpeklio bombardavimą įvertino kaip šiurkštų Gruzijos suvereniteto pažeidimą.

Rusija kategoriškai neigia, kad Rusijos lėktuvai bombardavo tarpeklį ir savo ruožtu pareiškė, kad pati Gruzija numetė bombas savo teritorijoje.

Generalinio konsulo nuomone, svarbu iš naujo išnagrinėti sienų saugumo problemą, nes šiuo metu Gruzijos ir Rusijos pasienio Abchazijos ruožas yra nekontroliuojamas. Pasak jo, Gruzija yra pasirengusi kelti klausimą dėl būtinybės sukurti stebėtojų misiją, kuri būtų dislokuota šiame pasienyje.

Z.Maršanis sakė manąs, kad Rusijos ir Gruzijos pasienio Abchazijos dalies tarptautinis monitoringas bei vizų režimo pakeitimas sumažintų ginkluotų grupuočių galimybes prasiskverbti į Abchazijos respubliką.

Abchazija, kuri 1991 metais buvo inkorporuota į tuometinę komunistinę Gruziją, 1992 metų rugpjūtį vienašališkai paskelbė nepriklausomybę, sukeldama Gruzijoje pilietinį karą, per kurį žuvo tūkstančiai žmonių. Maždaug 250 tūkst. Abchazijoje gyvenusių gruzinų buvo priversti palikti savo namus.