Duodamas interviu JAV Ginkluotųjų pajėgų spaudos tarnybai, LPanetta nurodė, kad iš Europos bus išvestos dvi kovinės brigados, kurias sudaro apie 7 tūkst. karių, tačiau kiti daliniai tebebus laikomi šiame regione.

Gynybos "sekretorius ir kiti aukšti departamento pareigūnai glaudžiai tarėsi su mūsų sąjungininkais europiečiais dėl mūsų naujo strateginio vadovavimo", sakoma Pentagono atstovo George'o Little'o elektroniniame laiške.

"Mūsų įsipareigojimai Europos ir NATO saugumui yra nesvyruojantys", - pridūrė jis.

Šis pajėgų mažinimas atliekamas pagal dešimtmečio gynybos strategijos planą, kurį JAV prezidentas Barackas Obama pristatė sausio 5 dieną, suteikdamas strateginius prioritetus Azijos ir Ramiojo vandenyno bei Artimųjų Rytų regionams.

"Mes toliau liksime Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje, - L.Panettos žodžius citavo Gynybos departamento naujienų agentūra. - Taip, mes turėsime laivyną ir oro pajėgas, tačiau iš patirties žinau, kad bet kokiame konflikte reikia turėti galimybę panaudoti sausumos pajėgas."

Europoje buvo apie 81 tūkst. JAV karių

Kiekvieną JAV kovinę brigadą sudaro apie 3 500 karių. Pentagono duomenys rodo, kad Europoje praeitų metų pabaigoje buvo laikomi 81 tūkst. amerikiečių karių.

B.Obama naują karinę strategiją pristatė anksčiau šį mėnesį, nurodydamas, kad optimizuotos ginkluotosios pajėgos sutelks dėmesį į didėjančią Kinijos karinę galią ir tikriausiai atitols nuo didelių sausumos karų su sukilėliais.

Naujajame plane taip pat pabrėžiama būtinybė ruoštis galimiems Irano ir Kinijos iššūkiams, stiprinant oro ir jūrų pajėgas, mažiau dėmesio skiriant galimoms kovos su sukilėliais kampanijoms, panašiomis į karus Irake ir Afganistane.

"Strateginėje gynybos apžvalgoje" išdėstoma JAV ginkluotųjų pajėgų programa per ekonomikos sunkmetį, B.Obamos administracijai ruošiantis per ateinantį dešimtmetį išlaidas gynybai sumažinti 487 mlrd. dolerių.

"Mūsų biudžetas iš esmės pritaikytas sustiprinti naujas misijas, apie kurias mes kalbame, ir kad (reikalingos) judrios, greitai permetamos ir gerai parengtos pajėgos", - L.Panetta sakė duodamas interviu Ginkluotųjų pajėgų spaudos tarnybai.

"Pavyzdys, kurį pateikiau - jeigu mes būtume įsitraukę į sausumos karą Korėjoje, o Iranas kažką padarytų Ormūzo sąsiauryje, reikėtų reaguoti ir pasirūpinti šia grėsme, o tai būtų daugiausiai oro pajėgų ir karo laivyno atsakomybė", - aiškino Pentagono vadovas.

Numatydamas JAV respublikonų kandidatų puolimą prieš vėliau šiais metais vyksiančius prezidento rinkimus, B.Obama anksčiau šį mėnesį pabrėžė, kad planuojamas gynybos išlaidų mažinimas bus ribotas ir nesusilpnins Amerikos karinės galios.

Padidėjęs Vašingtono dėmesys Azijai siejamas su Kinijos laivyno ir priešlaivinių raketų arsenalo stiprinimu, kuris gali sukelti pavojų Amerikos kariniam dominavimui Ramiajame vandenyne.

Tuo tarpu Didžioji Britanija perspėjo, kad gręždamasi į Aziją Amerika neturėtų užmiršti Rusijos, vadindama ją neprognozuojama galybe tarptautinėje arenoje.