Vaizdo įrašas, kuris buvo įkeltas į tinklalapį „Youtube“ ir kitus interneto šaltinius, atskleidžia, kaip keturi jūrų pėstininkai šlapinasi ant trijų žuvusių maištininkų lavonų.

Vienas iš jų juokauja: „Geros dienos, drauguži“. Kitas neištvėrė nepasakęs nešvankaus juokelio apie dušą.

„Nors dar nepatikrinome vaizdo įrašo autentiškumo, bet kokiu atveju čia užfiksuoti veiksmai nesuderinami su mūsų propaguojamomis vertybėmis ir neatspindi JAV jūrų pėstininkų idėjų“, - teigiama karinio jūrų laivyno pareiškime.

„Šis klausimas bus nuodugniai tiriamas“, - skelbia dokumentas.

Du JAV kariuomenės pareigūnai, pageidavę išlikti anonimais, tvirtina, jog iš pirmo žvilgsnio įrašas atrodo autentiškas, tačiau „Reuters“ negali patvirtinti nei įrašo, nei šaltinio autentiškumo.

Amerikoje veikianti musulmonų žmogaus teisių gynimo organizacija pasmerkė lavonų išniekinimą laiške, kurį nusiuntė JAV gynybos sekretoriui Leonui Panettai.

„Kaltieji privalo būti nubausti pagal karinius įstatymus ir susijusius JAV teisės aktus“, - teigiama Amerikos ir islamo santykių tarybos išsiųstame laiške, kurio kopiją gavo ir kai kurios žiniasklaidos priemonės, tarp jų ir „Reuters“.

Šis vaizdo įrašas gali dar pakurstyti neigiamą požiūrį į amerikiečius Afganistane, kur per dešimtmetį trukusį karą JAV kariai ne kartą pasielgė itin nederamai. JAV kariuomenė jau patraukė baudžiamojon atsakomybėn 5-ojo „Stryker“ būrio karius, kurie, 2010 metais atlikdami misiją Kandaharo provincijoje, nužudė neginkluotų civilių. Tuomet du žurnalai – „Der Spiegel“ ir „Rolling Stone“ - paskelbė nuotraukas, kuriose kariai pozuoja su kraujo klane gulinčio afgano, kurį ką tik nužudė, palaikais.

Vaizdo įrašas paviešintas kaip tik metu, kai Vašingtonas siekia Afganistane skatinti susitaikymo idėjas – iš šalies jau pradėjo išvykti JAV kariai.

JAV ambasadorius Marcas Grossmanas kitą savaitę lankysis Afganistane ir Katare, kur susitiks su minėtųjų šalių valdžios atstovais. 

Pentagone kapitonas Johnas Kirby sakė, jog gynybos departamentą vaizdo įrašas šokiravo.

„Kad ir kas tai bebūtų, kad ir kokiomis aplinkybėmis tai nutiko (mes visą tai aiškinamės), tai pasibaisėtinas elgesys, nepriimtinas kariams“, - sakė Pentagono atstovas J. Kirby.