"Karališkieji rūmai skelbia arabų ir islamo šalims, taip pat visoms likusioms pasaulio valstybėms, kad tautos lyderis šeichas Zayedas mirė antradienį vakare", - sakoma pareiškime, kurį perskaitė televizijos kanalo direktorius.

Pagal JAE konstituciją, prezidento pareigos laikinai pereina viceprezidentui ir ministrui pirmininkui šeichui Maktoumui bin Rashidui al-Maktoumui, kuris taip pat yra Dubajaus emyrato valdovas.

M.bin Rashidas al-Maktoumas eis prezidento pareigas tol, kol Aukščiausioji emyrų taryba, į kurią įeina JAE sudarančių septynių emyratų valdovai, išrinks naująjį šalies, priklausančios įtakingai Naftą eksportuojančių šalių organizacijai (OPEC), prezidentą. Tai turi būti padaryta per 30 dienų.

Šeichas Zayedas gimė 1918 metais, nors kai kurie istorikai mini 1916 metus (tuomet beduinai vaikų gimimo datų nefiksuodavo). Jis buvo 14-asis iš Nahayanų giminės, kuri Abu Dabio emyratą valdo jau apie 250 metų.

1966 metų rugpjūčio 6 dieną šeichas Zayedas tapo emyru, pakeitęs savo brolį šeichą Shakhbutą bin Sultaną Nahayaną, kuris buvo nuverstas per pučą.

Prezidento postą šeichas Zayedas užėmė beveik 38 metus: 1971-aisiais tapo pirmuoju išrinktu JAE vadovu. Po to prezidento rinkimus jis laimėjo dar keturis kartus: 1976, 1981, 1986 ir 1991 metais. 2001-ųjų gruodžio 2 dieną jis buvo perrinktas septintajam penkerių metų laikotarpiui.

Šeichas garsėjo kaip liberalus, nevaržantis žiniasklaidos laisvių vadovas, ir, kaip pažymi BBC, pagrįstai buvo vadinamas "planetos politiniu seniūnu". Amžiumi jis buvo seniausias iš viso pasaulio valstybių vadovų, o politiniu ilgaamžiškumu nusileido nebent Kubos vadovui Fideliui Castro.

Jis taip pat buvo vienas turtingiausių žmonių pasaulyje. Žurnalas "Forbes" šeicho turtus vertina maždaug 20 mlrd. JAV dolerių. Šie turtai neatsiejami nuo naftos išteklių, kuriais garsėja Jungtinių Arabų Emyratų sostinė Abu Dabis.

1996 metais šeichui Zayedui buvo atlikta sudėtinga stuburo neurochirurginė operacija (būdamas dešimties, jis nukrito nuo arklio). 2000 metais JAE prezidentui buvo persodintas inkstas, o neseniai jis gydėsi vienoje Londono klinikų. Tačiau šeicho mirties priežastis nenurodoma.

Per ilgą savo gyvenimą šeichas išauklėjo 19 sūnų, kurie visi dirba valstybinį darbą arba užsiima verslu. Nepatvirtintais duomenimis, jis buvo vedęs 9 kartus, bet, kaip liepia islamas, vienu metu turėdavo ne daugiau kaip 4 žmonas.