Britų laikraštis "The Observer" paskelbė vaizdo įrašą apie džaravos genties moteris, dalis kurių yra nuogos ir yra įkalbinėjamos pašokti ir padainuoti. Prieš tai vietos policininkui duodamas kyšis, kad jas parodytų.

Pagal Indijos archaiškų genčių apsaugos nuo išorės poveikių ir ligų įstatymus, fotografuoti ar eiti į bet kokį kontaktą su džaravos ir kitų andamanų genčių atstovus draudžiama.

Gentis, kurios protėviai buvo vieni pirmųjų sėkmingai iš Afrikos į Aziją emigravusių žmonių, gyvena kaip klajokliai Indijos vandenyno Andamanų salų vešliuose atogrąžų miškuose.

Indijos genčių reikalų ministras V.Kishore Chandra Deo trečiadienį pažadėjo imtis veiksmų dėl išplatinto vaizdo įrašo, kuris, jo žodžiais yra "pasibjaurėtinas".

Viso pasaulio genčių mažumas ginanti organizacija "Survival International" pareiškė, kad šiame įraše, kuriame data nenurodyta, turistai mėgaujasi "žmonių zoologijos sodu".

"Gana aišku, kad kai kurių žmonių požiūris į gentis liko nepakitęs. Džaravos gentis nėra cirko poniai, kurie turi šokti kam nors įsakius", - sakė organizacijos vadovas Stephenas Corry per spaudos konferenciją.

Tačiau salose dirbantis valstybės antropologas A.Justinas suabejojo, ar įrašas buvo padarytas šiomis dienomis.

"Iki 2004 metų cunamio žmonės galėjo juos priversti šokti ir padaryti daug mažesnių nusižengimų", - kalbėjo A.Justinas telefonu iš sostinės Port Blairo.

"Po cunamio policija čia turi visišką autonomiją ir sulaukia minimalios intervencijos. Šiomis dienomis tuo pasirūpinta. Dabar saugumui ten skiriama daug dėmesio", - kalbėjo jis.

Pasak mokslininko, iš pažiūros ši vaizdo įrašas buvo darytas prieš keletą metų. Tai patvirtino ir Port Blero policija.

"Atrodo, kad įrašas darytas prieš šešerius ar septynerius metus, kai Džaravos genties žmonės dar neturėjo drabužių, o dabar viešose vietose jie vaikšto apsirengę", - sakė policijos vadovas Samsheras Deolas.

"Tačiau mes pradėjome tyrimą, nes norime sužinoti, kas padarė šį įrašą, kas nusižengė įstatymui, norime žinoti, kas davė kyšį ir kas buvo papirktas", - kalbėjo S.Deolas.

"The Observer" rašo, kad leidinio žurnalistai neseniai matė, kaip turistai mėto bananus ir sausainius ant kelio genties atstovams. Be to, vietos prekybininkai juos perspėjo, kokį kyšį reikia duoti policijai, kad galėtum gentyje praleisti visą dieną.

Londone įsikūrusi grupė paragino turistus boikotuoti kelią, kuriuo patenkama į 403 gyventojus turinčios ir nykstančios Džaravos genties rezervatą.

Andamanų ir Nikobarų salose gyvena daug nykstančių genčių, tarp jų ongai, dideji andamanai, sentinelai ir šompenai. Visos šios gentys turi mažiau nei 350 gyventojų.

Dar vienos bo genties paskutinis atstovas mirė 2010 metų sausį.

Įspėjame, vaizdo medžiaga gali šokiruoti.