Buvęs jaunesnysis užsienio reikalų ministras Dennisas MacShane'as pareiškė, kad ši brangi dovana Vesekso grafienei Sophie, kuri yra karalienės jauniausio sūnaus princo Edwardo žmona, turėtų būti parduota, o gauti pinigai turėtų būti paaukoti pilietinių neramumų aukoms.

Grafienė gavo "papuošalų su brangakmeniais" iš Bahreino karaliaus Hamado ir premjero šeicho Khalifos, kai praeitą gruodį apsilankė šioje šalyje kartu su savo vyru, rodo Bakingamo rūmų paskelbta oficiali ataskaita apie šią kelionę.

Pernai Bahreino sosto įpėdinis princas Salmanas bin Hamadas al Khalifa atmetė kvietimą atvykti į princo Williamo ir Kate Middleton vestuves, Britanijoje kilus pasipiktinimui dėl Bahreino policijos naudotos neproporcingos jėgos prieš demokratijos reikalaujančius protestuotojus.

D.MacShane'as sakė dienraščiui "Daily Mail": "Žinant Bahreino žmonių patiriamas pasibaisėtinas kančias ir represijas, Vesekso grafienė deramai pasielgtų parduodama aukcione šiuos blizgučius ir išdalydama gautus pinigus nukentėjusiems nuo šio režimo."

Oficialios dovanos netampa Britanijos karališkosios šeimos asmenine nuosavybe ir papildo "Karališkąją kolekciją", kuri yra demonstruojama visuomenei.

Didžioji Britanija palaiko glaudžius prekybos ir gynybos ryšius su Bahreinu, tačiau dėl žmogaus teisių organizacijų spaudimo Londonas atšaukė licencijas kai kurios saugumo įrangos eksportui į šią šalį.

Karalius Hamadas gruodį lankėsi Britanijos premjero Davido Camerono oficialioje rezidencijoje Londone. Britų vyriausybės vadovas paragino jį laikytis pažadų imtis reformų po to, kai Bahreino tyrėjai nustatė, jog policija naudojo per didelę jėgą prieš demonstrantus.