Šį sprendimą naudoti "bendresnį terminą" gruodį priėmė Nacionalinė švietimo taryba, tačiau jis buvo viešai paskelbtas tik trečiadienį, kai apie tai pranešė tinklalapis "El Dinamo".

Švietimo ministras Haraldas Beyeris, atėjęs į šį postą gruodžio pabaigoje po to, kai du jo pirmtakai atsistatydino per penkis mėnesius dėl studentų protestų, tvirtino, kad Nacionalinės švietimo tarybos sprendimas visiškai nesusijęs su politika.

"Tai niekaip nesusiję su šališkumu arba mėginimu sumenkinti. Toks pats išsireiškimas vartojamas mokyklose visame pasaulyje - bendresnis terminas, toks kaip karinis režimas", - H.Beyeris sakė radijui "Cooperativa".

Čilės prezidentas Sebastianas Pinera, kuris 2010 metais tapo pirmuoju po diktatūros išrinktu konservatyvių pažiūrų šalies vadovu, ir jo palaikanti dauguma parlamente yra priklausoma nuo dešiniosios Nepriklausomos demokratų sąjungos (UDI), kuri anksčiau buvo A.Pincheto politinė bazė.

Tačiau H.Beyeris sakė asmeniškai tebelaikantis A.Pinocheto epochą diktatūra.

Valdant A.Pinochetui, dėl politinių priežasčių buvo nužudyti arba dingo 3 225 žmonės, o dar apie 37 tūkst. buvo kankinami arba neteisėtai kalinami, nurodoma neseniai specialios vyriausybinės komisijos peržiūrėtoje statistikoje.

"Aš nedvejodamas pripažįstu, kad tai buvo diktatoriškas režimas", - pabrėžė H.Beyeris.