Anksčiau, gruodžio 21 dieną, JAV Kongresas patvirtino 2011 metų demokratijos ir žmogaus teisių aktą Baltarusijai (Belarus Democracy and Human Rights Act of 2011) dėl sankcijų sugriežtinimo.

Naujas sankcijų paketas išplečia Baltarusijos pareigūnų ir jėgos struktūrų atstovų, kuriems taikomi vizų apribojimai ir finansinės sankcijos, sąrašą.

Įstatyme taip pat Tarptautinė ledo ritulio federacija raginama atsisakyti surengti Baltarusijoje 2014 metų Pasaulio ledo ritulio čempionatą.

Gruodžio viduryje įstatymo projektą dėl sankcijų patvirtino JAV Senatas.

Sankcijos Baltarusijai bus panaikintos tada, kai į laisvę išeis visi suimtieji, kuriuos Vakaruose laiko politiniais kaliniais.

"Šiomis sankcijomis mes remiame Baltarusijos liaudį, jos nukreiptos prieš liaudies engėjus", - pareiškė vienas įstatymo projekto iniciatorių, įstatymų leidėjas Chrisas Smithas.

Kongreso priimtas 2011 metų Demokratijos ir žmogaus teisių aktas sugriežtina ir išplečia 2004 metų Aktą dėl demokratijos Baltarusijoje ir 2006 metų Patikslinamąjį aktą dėl demokratijos Baltarusijoje.

2004 metų Aktas dėl demokratijos Baltarusijoje reikalauja, kad JAV prezidentas išsamiai informuotų Amerikos Kongresą apie visus "ginkluotės ir susijusių su ginkluote technologijų" tiekimus, kuriuos "Baltarusija atlieka tarptautinį terorizmą remiančioms šalims".

Dokumentas taip pat numato skirti iš JAV federalinio biudžeto finansinių lėšų demokratijos procesams Baltarusijoje remti.

JAV vadovybė nuolat peržiūri ir griežtina sankcijas Baltarusijai. 2011 metų rugpjūtį JAV papildė sausio pabaigoje įvestas sankcijas, numatančias kelionių suvaržymus, aktyvų įšaldymą ir kitas sankcijas.

Ketinimą vėl išplėsti sąrašą sankcijų Baltarusijai, vėl sugriežtintų šių metų sausį po įvykių Nepriklausomybės aikštėje Minske, gegužę pareiškė B.Obama.

Baltarusijos opozicija 2010 metų gruodžio 19 dieną surengė Minske nesankcionuotą akciją, pasibaigus balsavimui prezidento rinkimuose, kurių nugalėtoju tapo dabartinis prezidentas Aleksandras Lukašenka.

Jos dalyviai puolė vyriausybės pastatą ir mėgino įsiveržti į jį. Valdžia sulaikė šimtus akcijų dalyvių, tarp jų opozicijos kandidatus į prezidentus. Tai ryžtingai pasmerkė Europos Sąjunga ir JAV. Jie reikalauja paleisti opozicionierius.

Po gruodžio 19 dienos įvykių, kai buvo sulaikyti maždaug 600 žmonių, tarp jų šeši buvę kandidatai į prezidentus, ES ir JAV įvedė bendras vizų sankcijas 157 Baltarusijos piliečiams, uždrausdamos jiems įvažiuoti į savo valstybių teritoriją.

Tarp tų, kuriems uždrausta įvažiuoti į ES ir JAV, yra Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, jo sūnūs Viktoras ir Dmitrijus, taip pat žurnalistų, aukštų pareigūnų, teisėjų, prokuratūros darbuotojų.