Didelės JAV karinės pagalbos tikslas - užtikrinti irakiečiams galimybę apginti savo sienas ir atkurti ginkluotąsias pajėgas, kurios iki karo Persijos įlankoje 1991 metais, kaip buvo manoma, buvo vienos didžiausių pasaulyje, bet buvo paleistos po JAV įsiveržimo į šalį 2003 metais, rašo leidinys.

JAV, kurios neseniai išvedė savo kariuomenę iš Irako, laiko šią šalį pasipriešinimo Irano įtakai regione tvirtove.

Drauge Vašingtonas nuogąstauja, kad ši karinė pagalba gali atsirūgti Baracko Obamos administracijai, jeigu Irako vyriausybė ims stiprinti ryšius su šiitų valdančiąja viršūne Teherane, pažymi "The New York Times".

Leidinio duomenimis, Vašingtonas vis labiau nuogąstauja, kad Irako ministro pirmininko Nuri al Maliki, siekiančio įvesti monoetninę šiitų valdžią ir nustumti į pakraštį sunitų mažumą, gali sukelti pilietinį karą šalyje.

Tuo tarpu, kaip praneša laikraštis "USA Today", remdamasis ekspertais, per šiuos metus Amerikos bendrovių investicijos į Iraką išaugo keturis kartus ir pasiekė 8,1 mlrd. dolerių.

Iš viso užsienio kapitalo įdėjimai į Irako ekonomiką išaugo nuo 42,7 pernai iki maždaug 70 mlrd. dolerių 2011 metais.

Ekspertų nuomone, viena investicijų bumo priežasčių yra tai, kad Irakas atrodo stabilus, vykstant neramumams artimiausiose šalyse, tokiose kaip Sirija, Jemenas ir Egiptas, rašo laikraštis.