Kapitalistinėje Pietų Korėjoje gyventojai sunerimę ir suglumę stebėjo televizijos transliacijas iš komunistinės Šiaurės, kuriose buvo matoma, kaip žmonės demonstratyviai lieja savo sielvartą laidotuvių procesijoje.

"Kas matoma ekrane, atrodo tarsi šou. Šiaurėje viskas atrodo itin nestabilu", - sakė 35 metų biuro darbuotoja Kwon Mee-ra (Kvon Mira).

"Suvokiau, koks baisus gali būti smegenų plovimas, - pareiškė 22 metų studentas Kwon Yu-bi (Kvon Jubi). - Tai tiesiog pasibaisėtina."

Seulas, kurio santykiai su Pchenjanu smarkiai atšalo per pastaruosius pusantrų metų po dviejų žmonių gyvybių nusinešusių atakų pasienyje, dėl kurių kaltinama Šiaurės Korėja, į Kim Jong Ilo laidotuves nepasiuntė jokių oficialių atstovų.

Seulas leido velionį lyderį pagerbti dviem privačioms delegacijoms, kurios grįžo antradienį, tačiau kitų komunistinei kaimynei prijaučiančių Pietų Korėjos gyventojų į Pchenjaną neišleido, o šį sprendimą Šiaurės Korėja griežtai kritikavo.

Tačiau kairiųjų pažiūrų Pietų Korėjos aktyvistė Hwang Hye-ro (Hvang Hjero) sugebėjo atvykti į Pchenjaną per Paryžių ir Pekiną bei pagerbė pašarvotus Kim Jong Ilo palaikus, išprovokuodama pasipiktinimą tarp savo šalies konservatyviųjų sluoksnių.

Apie 150 aktyvistų mėgino įsiveržti į Hwang Hye-ro vadovaujamos Šiaurės Korėjos šalininkų organizacijos biurą Seulo centre ir susirėmė su jiems kelią pastojusiais policininkais, pranešė naujienų agentūra "Yonhap".

Kaip skelbiama, vienas protestuotojas buvo hospitalizuotas dėl lūžusio šonkaulio, tačiau nei vienas iš aktyvistų veikiausiai nebuvo suimtas.

Tuo tarpu į šiaurę nuo Seulo netoli sienos esančiame kurorte Imčingake apie 50 pabėgėlių surengė mitingą, kuriame protestavo prieš Šiaurės Korėją, o vėliau paleido didelius balionus, prie kurių buvo pritvirtinti apie 200 tūkst. atsišaukimų.

Šiuose atsišaukimuose buvo smerkiamas Šiaurės Korėjoje įvykęs valdžios perdavimas Kim Jong Ilo jauniausiajam sūnui Kim Jong Unui (Kim Čen Unui).

"Kovokime prieš mūsų prisiekusių priešų diktatūros perdavimą trečiajai kartai - iš (Šiaurės Korėjos įkūrėjo) Kim Il Sungo (Kim Ir Seno) ir Kim Jong Ilo į Kim Jong Uno rankas", - skelbia atsišaukimai.

Prie balionų taip pat buvo pritvirtintos juostos su užrašais "Kim Jong Ilai, keliauk į pragarą!" ir "Kim Jong Unas pasmerktas žlugti!"

Perbėgėlis Son Jung-hoonas (Son Čunhunas) sakė manantis, kad Šiaurės Korėjoje valdant Kim Jong Unui įvyks pokyčių.

"Kim Jong Unas paveldėjo diktatūrą, kaip ir jo tėvas, tačiau jam neliks kitos išeities, tik atsiverti ir pagerinti savo žmonių gyvenimo sąlygas", - tikino jis.