"Jis buvo suimtas trečiadienį, - teigė advokatas Mo Shaopingas. - Jis kaltinamas neteisėtai teikęs šalies paslaptis užsieniečiams, o už tai jis gali būti nuteistas mirties bausme".

Anksčiau dirbęs laikraščiui "China Reform", Zhao Yanas buvo sulaikytas rugsėjo mėnesį, kai kilo įtarimas, jog jis padėjo atskleisti žiną, kad Kinijos lyderis Jiang Zeminis ketina pasitraukti iš politikos. Naujienoje buvo teigiama, kad informacija buvo gauta iš šeimai artimų šaltinių.

Laikraštis "New York Times" neigia kaltinimus, kad jo korespondentas galėjo prisidėti prie tokio nusikaltimo ir stengėsi paveikti JAV vyriausybę, kad ši įtikintų Kiniją paleisti įtariamąjį.

Y.Zhao buvo suimtas likus mažiau nei savaitei iki JAV valstybės saugumo sekretoriaus Colino Powello vizito į Pekiną. Jis praėjusį mėnesį susitikime su kolega iš Kinijos, užsienio reikalų ministru Li Zhaoxingas, buvo aptaręs šį klausimą.

Rugsėjį užsienio reikalų ministro atstovas teigė, kad Y.Zhao buvo įtariamas turėjęs informacijos apie valstybės paslaptis. Už valstybės paslapčių laikymą yra numatoma mažesnė bausmė nei už paslapčių išdavimą, tačiau Mo Shaopingas teigia, kad JAV laikraščio korespondentui yra pareikšti būtent didesnės bausmės reikalaujantys kaltinimai.

"Vis dar vyksta tyrimas. Kai jis bus baigtas, bylos imsis prokuratūra ir tik tada gali prasidėti teismo posėdžiai", - teigė Mo Shaopingas. Jis sako dar nebuvęs susitikęs su savo klientu, tačiau ruošiasi pateikti prašymą jį pamatyti.

Pastartuoju metu JAV ir Kinijos santykiai pamažu ėmė gerėti, ypač užmezgus ekonominius bei diplomatinius ryšius, tačiau Vašingtonas labai stipriai kritikuoja Pekino žmogaus teisių įstatymus.