SPALIS

1 d. Prancūzija: Senato vadovu tapo Socialistų partijos atstovas Jeanas-Pierre'as Belis.

2 d. Sirija: opozicijos judėjimų atstovai Turkijoje įkūrė bendrą frontą prieš prezidento Basharo al Assado režimą.

3 d. Danija: trijų partijų centro kairės koalicinės vyriausybės vadove išrinkta Helle Thorning-Schmidt. 45 metų politikė tapo pirmąja šalies premjere moterimi.

Švedija: Nobelio medicinos premiją už imuninės sistemos tyrimus, kurie atvėrė naujas galimybes gydyti vėžį, laimėjo amerikietis Bruce'as Beutleris, Liuksemburge gimęs Jules'is Hoffmannas ir kanadietis Ralphas Steinmanas.

Italija: studentė iš JAV Amanda Knox po ketverius metus trukusios teisinės kovos, siekiant įrodyti jos nekaltumą, buvo paleista iš kalėjimo, kai Italijos teismas patenkino jos apeliaciją ir išteisino ją byloje dėl nužudymo bei lytinės prievartos.

4 d. Švedija: Nobelio fizikos premija atiteko supernovų tyrėjams - amerikiečiams astronomams Saului Perlmutteriui ir Adamui Riessui bei JAV ir Australijos pilietybę turinčiam mokslininkui Brianui Schmidtui - už atradimą, kad Visata plečiasi didėjančiu greičiu.

Somalis: per "Shebab" sukilėlių išpuolį prieš vyriausybės kompleksą Mogadiše žuvo daugiau kaip šimtas žmonių.

Jungtinės Tautos: Rusija ir Kinija vetavo Saugumo Taryboje rezoliuciją, smerkiančią Siriją už kruviną susidorojimą su opozicijos aktyvistais.

5 d. JAV: būdamas 56 metų mirė nuo kasos vėžio kompiuterinės įrangos milžinės "Apple" įkūrėjas ir jos vizijos kūrėjas Steve'as Jobsas.

Švedija: Nobelio chemijos premiją laimėjo Izraelio mokslininkas Danielius Shechtmanas, atradęs kvazikristalus.

6 d. Švedija: Nobelio literatūros premija paskirta 80 metų švedų poetui Tomui Transtroemeriui.

7 d. Afganistanas: šalyje minima dešimtmečio sukaktis nuo JAV vadovaujamo karo su Talibanu pradžios.

Norvegija: Nobelio taikos premija paskirta Liberijos prezidentei Ellen Johnson-Sirleaf  ir jos tėvynainei, "taikos karei" Leymah Gbowee, mobilizavusiai šalies moteris protestuoti prieš šalį apėmusį pilietinį karą, taip pat Jemeno arabų pavasario aktyvistei Tawakkul Karman, moterų teisių ir demokratijos gynėjai.

9 d. Lenkija: visuotinius rinkimus laimėjo Donaldo Tusko vadovaujama centro dešinės Pilietinė platforma, kuri gavo 38,96 proc. balsų ir tapo pirma perrinkta politinė jėga nuo 1989 metų. Jaroslawo Kaczynskio konservatyvi partija "Įstatymas ir teisingumas" užsitikrino 30,03 proc. balsų.

Egiptas: Kaire per saugumo pajėgų susirėmimus su protestuotojais žuvo 24 žmonės, daugiausiai priklausantys krikščionių koptų bendruomenei.

Didžioji Britanija: 69 metų "eksbitlas" Paulas McCartney per civilinę ceremoniją Londone susituokė su 51 metų turtinga nuotaka iš Niujorko Nancy Shevell. Tai jau trečia popmuzikos žvaigždės santuoka.

Kamerūnas: šeštą kartą prezidento rinkimus laimėjo jau tris dešimtmečius šalį valdantis Paulas Biya.

Kinija: komunistų partija mini šimtąsias revoliucijos, kuri nutraukė ne vieną tūkstantį metų trukusį imperatorių valdymą, metines.

10 d. Švedija: Nobelio ekonomikos premiją pelnė amerikiečiai Thomas Sargentas  ir Christopheris Simsas "už priežasčių ir pasekmių makroekonomikoje empirinius tyrimus".

Julija Tymošenko
11 d. Ukraina: Kijevo teismas pripažino buvusią premjerę ir opozicijos lyderę Juliją Tymošenko kalta dėl įgaliojimų viršijimo pasirašant sutartis dėl dujų su Rusija 2009 metais, ir skyrė jai septynerius metus laisvės atėmimo. Be to, J.Tymošenko uždrausta trejus metus užimti pareigas valstybės tarnyboje.

Liberija: per antrus po pilietinio karo rinkimus į antrąjį turą pateko prezidentė Ellen Johnson Sirleaf  ir opozicijos kandidatas Winstonas Tubmanas.

12 d. JAV: Kalifornijos pietiniame pajūrio mieste Sil Biče 42 metų Scottas Evansas Dekraai  kirpykloje nužudė aštuonis žmones, tarp jų savo buvusią žmoną kirpėją, o dar vieną sunkiai sužeidė. Pasak pareigūnų, išsiskyrusi pora įnirtingai bylinėjosi su savo dėl savo sūnaus globos.

13 d. Butanas: 31 metų karalius Jigme Khesaras Namgyelas Wangchuckas  vedė savo nekilmingą pavaldinę - 10-čia metų jaunesnę studentę Jetsun Pemos.

Didžioji Britanija: genetikai atkūrė maro bakterijų Yersinia pestis genomą ir atskleidė, kad "juodoji mirtis" nusinešė tiek daug gyvybių, nes XIV šimtmečio Europos gyventojai neturėjo jai imuniteto.

14 d. Didžioji Britanija: gynybos ministras Liamas Foxas atsistatydino, priverstas trauktis iš pareigų dėl darbo santykių su savo draugu, kurį laikė savo patarėju, nors šiam joks oficialus postas vyriausybėje nebuvo skirtas.

15 d. Pasaulis: 951-ame mieste 80-yje šalių vyko protestai prieš korporacijų godumą ir valstybių taikomus apkarpymus. Didžiausi mitingai vyko Lisabonoje, Madride ir Romoje, kur į gatves išėjo dešimtys tūkstančių žmonių. Tūkstančiai antikapitalistinio judėjimo "Occupy Wall Street" ("Užimk Volstritą") aktyvistų protestavo ir Vašingtone bei Niujorke.

16 d. Vatikanas: popiežius Benediktas XVI sekmadienį paskelbė Tikėjimo metus, kurie prasidės 2012 spalio 11 dieną, minit Vatikano II Susirinkimo, kuris pritarė svarbioms Katalikų Bažnyčios reformoms, pradžios 50-ąsias metines.

Vokietija: alžyriečių rašytojui Boualemui Sansalui (Bvalemui Sansalui) Frankfurto knygų mugėje už atvirą Alžyro režimo kritiką ir "žodžio laisvės, kultūros ir religijos" jo gimtojoje šalyje siekį buvo paskirta Taikos premija.

Prancūzija: socialistų parlamentaras Francois Hollande'as laimėjo sekmadienį įvykusius kairiųjų prezidento pirminius rinkimus ir kitų metų šalies prezidento rinkimuose mes iššūkį dabartiniam šalies vadovui Nicolas Sarkozy.

JAV: prezidentas Barackas Obama atidarė nacionalinį memorialą Martinui Lutheriui Kingui, sugretindamas šio pilietinių teisių aktyvisto kovą su savo paties pastangomis vykdyti permainas sunkių ekonomikos išbandymų laikotarpiu.

17 d. Libija: po šešias savaites trukusios apgulos naujosios vadovybės pajėgos visiškai perėmė Bani Valido, Muamaro Kadhafi šalininkų citadelės, kontrolę.

Jordanija: karalius Abdullah II  premjeru paskyrė Tarptautinio teisingumo teismo teisėją Awną Khasawneh, kuris šiame poste pakeitė Maarufą Bakhitą.

18 d. Izraelis-Palestina: Giladas Shalitas, ilgiau nei penkerius metus praleidęs palestiniečių kovotojų nelaisvėje Gazos Ruože, buvo grąžintas į savo šalį. Už jo paleidimą Izraelis sutiko išlaisvinti 1 027 kalinamus palestiniečius.

Didžioji Britanija: britų rašytojas Julianas Barnesas už savo romaną "Pabaigos jausmas" (The Sense of an Ending) laimėjo "Man Booker" premiją - vieną prestižiškiausių anglų kalba leidžiamos literatūros apdovanojimų.

19 d. Latvija: prezidentas Andris Bėrzinis nusprendė naujos vyriausybės formavimą patikėti dabartiniam premjerui Valdžiui Dombrovskiui.

JAV: Ohajuje šerifo įgaliotiniai nušovė beveik 50 laukinių žvėrių, įskaitant 18 retų Bengalijos tigrų ir 17 liūtų, kai Maskingamo apygardos egzotiškų gyvūnų ūkio savininkas Terry Thompsonas (Teris Tompsonas) paleido savo augintinius iš narvų ir nusižudė keršydamas savo kaimynams ir policijai.

Vamzdis, kuriame slėpėsi Muammaras Gaddafi
20 d. Libija: buvęs Libijos lyderis Muamaras Kadhafi  buvo sužeistas raketomis apšaudžius koloną, kurioje jis važiavo, o vėliau abejotinomis aplinkybėmis nužudytas naujojo režimo kovotojams šturmuojant jo gimtąjį Sirto miestą.

Graikija: visoje šalyje vykstant audringoms demonstracijoms ir smurto proveržiams parlamentas priėmė įstatymą dėl valstybės išlaidų taupymo, turintį apsaugoti šalį nuo bankroto. Per protestantų,
kurie Atėnuose mėtė Molotovo kokteilius susirėmimus su policija, vienas žmogus žuvo, o dar 74 buvo sužeisti.

Baltarusija: Postavos rajone sudužus pasieniečių sraigtasparniui, žuvo penki žmonės: televizijos ir radijo kompanijos filmavimo grupė "Sojuz" ir du ekipažo nariai.

Prancūzija: prezidento Nicolas Sarkozy žmona, buvusi supermanekenė Carla Bruni-Sarkozy pagimdė dukrelę Giulią. Tai pirmasis kūdikis, gimęs pareigas einančio prezidento šeimoje per visą dabartinę Prancūzijos istoriją.

21 d. Didžioji Britanija: Šv.Pauliaus katedra, esanti Londono finansinio rajono širdyje, dėl prie jos įėjimo įsikūrusių protestuotojų pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo buvo priversta užverti duris lankytojams.

22 d. Saudo Arabija: būdamas 83 metų mirė sosto įpėdinis princas Sultanas bin Abdul Azizas, kuris buvo šios karalystės pirmasis vicepremjeras ir gynybos bei aviacijos ministras. Naujuoju sosto įpėdiniu po jo mirties buvo paskirtas vidaus reikalų ministras Nayefas bin Abdul Azizas Al Saudas.

23 d. Turkija: per galingą 7,2 balo žemės drebėjimą šalies pietrytinėje Vano provincijoje žuvo per
600 žmonių, dar 4 152 nukentėjo.

Tunisas: per visuotinius rinkimus, surengtus praėjus devyniems mėnesiams po diktatoriaus Zine'o el Abidine'o Ben Ali nušalinimo, 90 iš 217 vietų asamblėjoje, kuri perrašys šalies konstituciją, laimėjo nuosaiki islamiška partija "Ennahda" ("Atgimimas").

Bulgarija: po prezidento rinkimų į antrą turą pateko dešiniosios pakraipos valdančiosios partijos GERB kandidatas Rosenas Plevnelijevas ir socialistų kandidatas Ivailas Kalfinas.

Argentina: prezidento rinkimus triuškinama persvara laimėjo prezidentė Cristina Fernandez Kirchner (Kristina Fernandes Kiršner). Praėjus metams po savo vyro ir politinio partnerio mirties ji taip pat atsikovojo Kongreso, į kurį per šiuos rinkimus buvo išrinkta 130 deputatų, kontrolę ir išlaikė Senato, į kurį buvo renkami 24 deputatai, kontrolę.

Šveicarija: visuotinius rinkimus laimėjo Šveicarijos liaudies partija, bet dėl išsiskyrimo su nuosaikesne Konservatorių demokratų partija prarado aštuonis turėtus mandatus.

Libija: Laikinoji nacionalinė taryba paskelbė šalies "išvadavimą" per didžiulį mitingą Bengazio mieste, kuriame prieš aštuonis mėnesius prasidėjo sukilimas prieš buvusį šalies lyderį Muamarą Kadhafi.

24 d. Didžioji Britanija: tinklapis "WikiLeaks" dėl finansinių sunkumų laikinai nutraukė slaptų dokumentų skelbimą.

25 d. Libija: nuverstas Libijos lyderis Muamaras Kadhafi , jo sūnus Mutassimas (Mutasimas) ir buvęs gynybos ministras Abu Bakras Yunisas Jaberas (Abu Bakras Junisas Džaberas) palaidoti slaptoje vietoje dykumoje.

26 d. Didžioji Britanija: tyrėjai pranešė, kad dainininkė Amy Winehouse mirė smarkiai apsinuodijusi alkoholiu - jo kiekis žvaigždės kraujyje daugiau nei penkis kartus viršijo vairuotojams šalyje leistiną normą.

27 d. Prancūzija: Sacharovo premiją, kurią Europos Parlamentas kasmet teikia kovotojams už laisvę, buvo skirta penkiems Arabų pavasario aktyvistams, tarp jų tunisiečiui Mohamedui Bouazizi (Mohamedui Bvaziziui), kuri mirė po bandymo susideginti.

Airija: per prezidento rinkimus 70 metų poetas ir žmogaus teisių aktyvistas Michaelas D.Higginsas (Maiklas D.Higinsas) laimėjo 57 proc. balsų. Įveikęs buvusį IRA vadą Martiną McGuinnessą (Martiną Maginesą) jis buvo išrinktas devintuoju šalies vadovu.

28 d. Rusija: Maskvoje po šešerius metus užsitęsusios rekonstrukcijos, kuri atsiėjo 800 mln. JAV dolerių, uždangą pakėlė istorinė Didžiojo teatro scena.

29 d. Afganistanas: prie koalicinių pajėgų karinės kolonos mirtininkui susprogdinus užminuotą automobilį, žuvo 13 karių amerikiečių ir keturi civiliai asmenys.

JAV: rytinėje pakrantėje retai spalį užklumpanti pūga ir lijundra pareikalavo mažiausiai trijų žmonių gyvybių, privertė ilgam atidėti skrydžius ir 2 milijonus žmonių paliko be elektros.

30 d. Kirgizija: nuosaikių pažiūrų premjeras Almazbekas Atambajevas per pirmą rinkimų ratą laimėjo šios centrinės Azijos valstybės prezidento rinkimus.

Bulgarija: per antrąjį balsavimo ratą naujuoju šalies prezidentu buvo išrinktas valdančiosios dešiniojo sparno partijos GERB kandidatas Rosenas Plevnelijevas.

31 d. Libija: NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas pranešė, kad Aljansas užbaigė šioje šalyje operaciją "Suvienytas gynėjas" (Unified Protector). Per septynis mėnesius trukusią misiją Aljanso karo orlaiviai atliko daugiau nei 26 tūkst. skrydžių ir subombardavo beveik 6 tūkst. taikinių.

Paryžius: Nepaisydamas JAV ir Izraelio protestų Jungtinių Tautų (JT) Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO) suteikė palestiniečiams visateisę narystę šioje 193 nares turinčioje agentūroje.

Filipinai: Manilos valstybinėje ligoninėje džiaugsmo šūksniais pasveikintas vienas simbolinių septyniamilijardųjų pasaulio kūdikių - 2,5 kg mergaitė Danica May Camacho (Danika Mėj Kamačo).

LAPKRITIS

Mario Draghi
1 d. Europos Sąjunga: italas Mario Draghi Europos centrinio banko pirmininko poste pakeitė prancūzą Jeaną Claude‘ą Trichet .

Kinija: paleido nepilotuojamą erdvėlaivį "Shenzhou 8", kuris po dviejų dienų sėkmingai susidūrė su orbita skriejančiu eksperimentiniu moduliu "Tiangong-1" ("Dangaus rūmai").

2 d. JAV: prisiekusieji pripažino "mirties pirkliu" pramintą rusą Rusijos pilietį Viktorą Butą kaltu pagal visus kaltinimo punktus, taip pat dėl susimokymo nužudyti kelis Amerikos piliečius ir dėl ginklų kontrabandos.

3 d. Graikija: premjeras Georgas Papandrėjas atsisakė savo plano rengti referendumą dėl šalies gelbėjimo iš skolų krizės, kuris sukėlė abejonių dėl euro zonos likimo.

4 d. Kolumbija: specialiosios pajėgos nukovė Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) sukilėlių vadą Alfonso Cano, suduodamos skaudų smūgį ilgiausiai Lotynų Amerikoje gyvuojančiam kovotojų marksistų judėjimui.

Rusija: šeši savanoriai išėjo iš eksperimentinio modulio Maskvoje po 520 dienų trukusio gyvenimo be jokių ryšių su išoriniu pasauliu, kurio metu buvo imituojamas tarptautinės įgulos skrydis į Marsą ir atgal.

5 d. Nigerija: per išpuolius prieš policiją ir šešias bažnyčias Damaturaus mieste, atsakomybę už kuriuos prisiėmė islamistinė sekta "Boko Haram", žuvo 63 žmonės, o dar daugiau kaip 100 nukentėjo.

JAV: Oklahomą sukrėtė 5,6 balo žemės drebėjimas, kuris buvo stipriausias per visą šios valstijos istoriją.

6 d. Gvatemala: atsargos generolas Otto Perezas Molina per antrą prezidento rinkimų turą surinkęs 55,2 proc. balsų įveikė verslininką populistą Manuelį Baldizoną.

Nikaragva: buvęs partizanų lyderis Danielis Ortega per prezidento rinkimus, kuriuos aptemdė pažeidimai, laimėjo trečią kadenciją.

Tailandas: per didžiausius pastarųjų dešimtmečių potvynius žuvo daugiau kaip 500 žmonių.

7 d. JAV: prisiekusieji po šešias savaites trukusio proceso pripažino kaltu dėl Michaelo Jacksono netyčinio nužudymo jo gydytoją Conradą Murray, o lapkričio 29 dieną jis buvo nuteistas kalėti ketverius metus.

Graikija: premjeras Georgas Papandrėjas sutiko atsistatydinti, kad būtų užbaigta politinė krizė.

Airija: per televizijos MTV Europos muzikos apdovanojimų ceremoniją Lady Gaga už singlą "Born This Way" laimėjo keturis prizus, tarp jų geriausios atlikėjos, geriausios dainos ir geriausio vaizdo klipo kategorijose. Kanadietis Justinas Bieberis buvo pripažintas geriausiu geriausio popmuzikos kūrinio autoriumi ir geriausiu atlikėju.

8 d. Lenkija: Seimo pirmininke išrinkta Ewa Kopacz. Ji tapo pirma Lenkijos parlamento vadove per visą istoriją.

Vokietija: Vokietijos ir Rusijos lyderiai - kanclerė Angela Merkel ir prezidentas Dmitrijus Medvedevas atidarė prieštaringai vertinamo vamzdyno "Nord Stream", kuriuo dujos iš Rusijos bus pumpuojamos į Vakarų Europą, pirmąją magistralę.

Indija: šventajame Haridvaro mieste per vedines havano apeigas kilusią spūstį žuvo 16 ir buvo sužeista dar mažiausiai 50 žmonių.

Ženeva: Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) paskelbė ataskaitą, kurioje nurodė turinti "patikimos" informacijos, kad Teheranas galimai mėgina pasigaminti branduolinių ginklų, šiitiška respublika šiuos kaltinimus pavadino "tuščiais ir melagingais".

Liberija: šalies vadove Ellen Johnson Sirleaf per antrąjį prezidento rinkimų ratą laimėjo 90,8 proc. balsų, sutriuškindama opozicijos kandidatą Winstoną Tubmaną, kuris balsavimą boikotavo, baimindamasis, kad rezultatai bus suklastoti.

9 d. Rusija: kosminis zondas "Fobos-Grunt", kurį raketa pakėlė iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane, neįskriejo į numatytą trajektoriją Marso link ir liko suktis orbitoje aplink Žemę. Ši žlugusi misija turėjo būti pirmasis Rusijos kosminio aparato tarpplanetinis skrydis nuo 1996 metų, kai Marso zondas "Mars-96" sudužo tuojau po starto.

Turkiją sukrėtė žemės drebėjimas
Turkija: rytinėje Vano provincijoje per 5,7 balo žemės drebėjimą žuvo 30 žmonių.

10 d. Kuba: pirmą kartą per pastaruosius penkiasdešimt metų komunistinėje saloje įsigaliojo įstatymas, leidžiantis fiziniams asmenims pirkti ir parduoti privačius namus.

Graikija: buvęs Europos centrinio banko (ECB) pirmininko pavaduotojas Lukas Papadimas tapo laikinuoju šalies premjeru.

Nauru: įsiplieskus korupcijos skandalui atsistatydino prezidentas Marcusas Stephenas. Jį pakeitė buvęs komercijos ir pramonės ministras Freddie Pitcheris.

11 d. Graikija: naujuoju premjeru prisaikdintas Lukas Papadimas, vadovausiantis vienybės vyriausybei, kuriai teks užduotis patvirtinti sutartą su Europos Sąjunga pagalbos sandorį ir ištraukti šalį iš bankroto.

Airija: poetas ir žmogaus teisių aktyvistas Michaelas D.Higginsas prisiekė ir pradėjo oficialiai eiti šalies prezidento pareigas.

Lenkija: Varšuvoje per Nepriklausomybės dienos eitynes kilusias masines riaušes, nukentėjo dešimtys žmonių.

12 d. Italija: atsistatydino premjeras Silvio Berlusconi, kurio beveik du dešimtmečius trukusį dominavimą šalies politiniame gyvenime nutraukė euro zonos krizė. Jo pasitraukimą palydėjo minios šūksniai "Pagaliau!".

Kazachstanas: pietiniame Tarazo mieste susisprogdinus mirtininkui islamistui, žuvo septyni žmonės.

13 d. Italija: prezidentas Giorgio Napolitano vadovavimą naujajam Italijos ministrų kabinetui patikėjo buvusiam Europos Komisijos nariui Mario Monti.

Pietų Osetija: per pirmąjį prezidento rinkimų turą į pirmą vietą išsiveržė buvusi švietimo ministrė Ala Džiojeva, kuri netikėtai aplenkė Maskvos palaikomą nepaprastųjų situacijų ministrą Anatolijų Bibilovą.

14 d. Norvegija: ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas Andersas Behringas Breivikas pirmąkart stojo prieš teismą viešame posėdyje ir pareiškė esąs "Norvegijos pasipriešinimo judėjimo karinis vadas".

Kazachstanas: iš Baikonūro į Tarptautinę kosminę stotį Rusijos kosminiu laivu "Sojuz TMA-22" išskrido du rusų kosmonautai ir vienas amerikietis astronautas.

Jordanijos karalius Abdullah paragino Sirijos prezidentą Basharą al Assadą (Bašarą Asadą) atsistatydinti savo šalies labui.

15 d. JAV: Niujorke policija išvaikė judėjimo "Užimk Volstritą" (Occupy Wall Street) protestuotojų stovyklą Zuccotti (Cukočio) parke, kuris buvo šio judėjimo namai pastaruosius du mėnesius. Per reidą buvo suimta per 70 žmonių.

Kinija: grupė Kinijos mokslininkų savo apdovanojimą, pateikiamą kaip Nobelio taikos premijos alternatyvą, skyrė Rusijos premjerui Vladimirui Putinui už "išskirtinius nuopelnus palaikant taiką pasaulyje".

Jemenas: prezidentas Ali Abdullah Salehas pareiškė ketinąs atsistatydinti per 90 dienų.

16 d. Italija: 68-erių metų gerbiamas ekonomikos profesorius Mario Monti prisaikdintas ministru pirmininku ir vadovaus technokratiniame ministrų kabinetui, kuris sieks šaliai išsikapstyti iš skolų.

Australija: Vašingtonui ir Kanberai stiprinant karinį aljansą JAV prezidentas Barackas Obama  pranešė, kad nuo 2012 metų vidurio Šiaurės Teritorijoje pradės dislokuoti jūrų pėstininkus, kurių kontingentas ilgainiui pasieks 2 500 karių.

17 d. Švedija: prie Elando salos rastas 1676 metais nuskendęs karališkasis karo laivas "Svaerdet".

18 d. Filipinai: buvusi šalies prezidentė Gloria Arroyo suimta dėl įtarimų rinkimų klastojimu.

Rusija: Rusija, Baltarusija ir Kazachstanas susitarė dėl pirmųjų žingsnių Eurazijos ekonominės sąjungos, turinčios glaudžiau susieti šias tris buvusias sovietines valstybes, link.

Saifas al Islamas Gaddafi
19 d. Libija: šalies pietuose suimtas nuverstojo Libijos lyderio Muamaro Kadhafi sūnus Saif al Islamas, kurį dėl nusikaltimų žmoniškumui kaltina ir Bengazis, ir Tarptautinis baudžiamasis teismas Hagoje.

20 d. Ispanija: parlamento rinkimus laimėjo Mariano Rajoy  dešinioji Liaudies partija, kuri gavo 44,6 proc. balsų ir užsitikrino absoliučią 186 vietų daugumą 350 vietų Deputatų Kongrese.

21 d. JAV: JAV, Didžioji Britanija ir Kanada paskelbė naujas sankcijas Irano energetikos sektoriui, kurios turėtų padidinti spaudimą šiitiškai respublikai atsisakyti savo numanomos branduolinių ginklų programos.

Egiptas: laikinojo premjero Essamo Sharafo  kabinetas atsistatydino.

Rusija: prezidentas Dmitrijus Medvedevas per susitikimą su Pietų karinės apygardos karininkais pareiškė, kad jeigu Maskva nebūtų ėmusis ryžtingų veiksmų Kaukaze 2008 metais, NATO sienos būtų žymiai išplėstos.

22 d. JAV: būdama 73 metų mirė amerikiečių biologė evoliucionistė Lynn Margulis.

JAV: būdama 85 metų mirė Svetlana Alilujeva, vienintelė sovietų tirono Josifo Stalino duktė, kuri 1967 metais pabėgo į Jungtines Valstijas ir tapo Sovietų Sąjungos kritike.

Tunisas: trys pagrindinės partijos šalies prezidentu nutarė skirti kairiosios partijos "Kongresas už respubliką" (CPR) vadovą Moncefą Marzouk, o premjeru - nuosaikios islamiškos partijos "Ennahda" ("Atgimimo") atstovą Hamadi Jebali.

23 d. Turkija: premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas atsiprašė už masines kurdų žudynes, kurios 20 amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje vyko Dersimo rajone.

Jemenas: po 33-ejus metus trukusio buvimo valdžioje prezidentas Ali Abdullah Salehas Rijade pasirašė valdžios įgaliojimų perdavimo viceprezidentui Abdrabuhui Mansurui Hadi susitarimą. Už tai A.A.Salehui ir jo šeimai bus garantuota teisminė neliečiamybė, taip pat tris mėnesius jis liks garbės prezidentu.

24 d. Baltarusija: dėl kaltinimų vengus mokėti mokesčius itin stambiu mastu žinomam žmogaus teisių gynėjui Alesiui Beliackiui, kuris dalyvavo protestuose prieš prezidento Aleksandro Lukašenkos režimą, teismas skyrė ketverių su puse metų kalėjimo bausmę su turto konfiskavimu.

25 d. Marokas: nuosaiki islamiška Teisingumo ir plėtros partija (PJD) laimėjo pirmus parlamento rinkimus, surengtus po konstitucinės reformos, sustiprinusios parlamento ir premjero vaidmenį.

Egiptas: valdančioji kariškių taryba pavedė 78 metų Kamalui al Ganzouri suformuoti naują ministrų kabinetą.

JAV: iš Kanaveralo kyšulio sėkmingai startavo raketa "Atlas V" su 2,5 mlrd. dolerių kainavusia Marso moksline laboratorija (Mars Science Laboratory, MSL) - atominio reaktoriaus varomu šešiaračiu marsaeigiu "Curiosity".

26 d. Pakistanas: NATO sraigtasparniai iš Afganistano įskrido į pasienio ruožą ir atakavo vieną karinį patikros postą netoli sienos, nukaudami 24 karius. Islamabadas dėl to pareiškė "įtūžį" ir laikinai sustabdė NATO sunkvežimių važiavimą per jo teritoriją.

Naujoji Zelandija: parlamento rinkimus įtikinama persvara laimėjo valdančioji centro dešinės Nacionalinė partija, kuriai vadovauja premjeras Johnas Key.

27 d. Pietų Osetija: antrąjį prezidento rinkimų turą įtikinamai laimėjo buvusi švietimo ministrė Ala Džiojeva, tačiau Kremliaus remiamas kandidatas Anatolijus Bibilovas užginčijo jų rezultatus, ir jie buvo panaikinti. Tai, kad A.Bibilovas nesugebėjo laimėti bendros daugumos ar beveik daugumos balsų, buvo didelis netikėtumas, nes jo kandidatūrą nedviprasmiškai rėmė Kremlius ir kadenciją baigiantis Pietų Osetijos lyderis Eduardas Kokoity.

Egiptas: Arabų Lygos užsienio reikalų ministrai susitarė dėl sankcijų paketo Damaskui, kuris turėtų priversti Basharą al Assadą  nutraukti kruviną susidorojimą su režimo oponentais.

28 d. Egiptas: Kaire, Aleksandrijoje ir kituose rajonuose prasidėjo trimis etapais iki kovo mėnesio vyksiantys rinkimai.

Kongo Demokratinėje Respublika: Josephas Kabila buvo perrinktas dar vienai penkerių metų kadencijai.

Kuveitas: po aršių nesutarimų su parlamentine opozicija pirmadienį atsistatydino vyriausybė, kuriai vadovavo premjeras šeichas Nasseras Mohammedas Al Ahmedas Al Sabahas.

Didžioji Britanija: būdamas 84 metų mirė kino režisierius Kenas Russellas, kurio viena iš didžiausių sėkmių tapo 1969 metų filmas "Įsimylėjusios moterys" (Women in Love).

29 d. Rusija: Kaliningrado srityje į įspėjimo apie raketų puolimą sistemos kovinę sudėtį įtraukta nauja radiolokacinė stotis "Voronež-DM". Įsakymą dėl radiolokacinės stoties (RLS) įtraukimo į kovinę sudėtį davė Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

Norvegija: psichiatrai padarė išvadą, kad Andersas Breivikas serga paranoidine schizofrenija ir buvo nepakaltinamas nusikaltimo metu.

Iranas: apie 20 protestuotojų įsiveržė į Didžiosios Britanijos ambasados kompleksą Teherane, nuplėšė šios šalies vėliavą ir nusiaubė kabinetus. Šį incidentą stebėjo Irano riaušių policijos pareigūnai, tačiau jokių veiksmų nesiėmė.

Britanija: Britanijoje specialus imigracijos bylų teismas antradienį nutarė, kad buvusio įstatymų leidėjo padėjėja rusė Jekaterina Zatuliveter, kuri yra kaltinama šnipinėjusi Maskvai, gali likti šalyje. 26 metų rusė buvo suimta gruodį, įtarus, kad ji naudojasi savo tarnybine padėtimi įstatymų leidėjo Mike'o Hancocko (Maiko Henkoko) biure ir perdavinėja informaciją Rusijos žvalgybai.

Marokas: karalius Mohammedas naujuoju premjeru paskyrė Abdelilah Benkirane, kurio vadovaujama nuosaiki islamiška Teisingumo ir plėtros partija (PJD) laimėjo parlamento rinkimus.

Lenkija: užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis) Berlyne pareiškė, kad
Europa atsidūrė ant katastrofos slenksčio, ir tik jos ekonomiškai pajėgiausia šalis Vokietija gali padėti išvengti "apokalipsinio" euro zonos ir Europos Sąjungos (ES) vieningosios rinkos subyrėjimo.

30 d. Kuveitas: premjeru paskirtas buvęs gynybos ministras šeichas Jaberas al Mubarakas al Sabahas.

Dramblio Kaulo Krantas: buvęs lyderis Laurent'as Gbagbo, kaltinamas dėl 3 tūkst. gyvybių pareikalavusio porinkiminio smurto, atvežtas į Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) tardymo izoliatorių Hagoje.

Baltarusija: Aukščiausiasis Teismas Dmitrijui Konovalovui ir jo bendrininkui Vladislavui Kovaliovui, kurie buvo pripažinti kaltais dėl 15 žmonių gyvybių nusinešusio sprogdinimo Minsko metropolitene, skyrė mirties bausmę.

GRUODIS

1 d. Kirgizija: prisaikdintas naujasis prezidentas Almazbekas Atambajevas. Tai pirmas kartas, kai valdžia šioje neramioje centrinės Azijos valstybėje buvo perduoda taikiai.

Vokietija: būdama 82-iejų metų Berlyne po sunkios ligos mirė viena žinomiausių buvusios komunistinės Rytų Vokietijos rašytoja Christa Wolf .

2 d. Mianmaras: per istorinį vizitą JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton susitiko su opozicijos lydere Aung San Suu Kyi.

3 d. Indija: eidamas 88 metus mirė Bolivudo aktorius ir režisierius Devas Anandas, užbaigdamas Indijos kino erą.

Armėnija: Jerevane vykusiame vaikų Eurovizijos finale nugalėjo mergaičių grupė iš Gruzijos "Candy", o Lietuvai atstovaujanti Paulina Skrabytė liko dešimta.

4 d. Slovėnija: naujai įkurta centro kairioji partija "Pozityvioji Slovėnija", kuriai vadovauja populiarus Liublianos meras Zoranas Jankovičius netikėtai laimėjo parlamento rinkimus.

Brazilija: eidamas 58-uosius metus mirė buvęs Brazilijos futbolo rinktinės kapitonas saugas Socratesas (Sokratisas).

Kroatija: opozicinės Socialdemokratų partijos (SDP) vadovaujama koalicija "Kukuriku" laimėjo įtikinamą daugumą parlamente.

Rusija: valdančioji "Vieningoji Rusija" per Dūmos rinkimus, kuriuose, opozicijos teigimu, buvo masiškai klastojami rezultatai, surinko tik 49,3 proc. balsų ir prarado turėtą absoliučią daugumą parlamente.

Egiptas: per pirmąjį parlamento rinkimų etapą islamiškos partijos, tarp jų ultrakonservatyvi salafitiška partija "al Nur", laimėjo 65 proc. balsų, sutriuškindamos liberalius varžovus.

Iranas: šiitiškas režimas pranešė nutupdęs virš savo teritorijos JAV centrinės žvalgybos valdybos bepilotį lėktuvą "RQ-170 Sentinel", kuris yra sunkiai susekamas radarais.

5 d. Dramblio Kaulo Krantas: buvęs prezidentas Laurent'as Gbagbo, kaltinamas dėl 3 tūkst. gyvybių pareikalavusio porinkiminio smurto, stojo prieš Tarptautinį baudžiamąjį teismą.

Europos Sąjunga: Prancūzija ir Vokietija paragino perrašyti ES sutartį, kad visoje euro zonoje būtų nustatyti vienodi griežti biudžeto standartai.

6 d. Belgija: karalius Albertas II prisaikdino premjero Elio Di Rupo ministrų kabinetą, užbaigdamas 541 dieną užtrukusią politinę krizę, per kurią šalis gyveno be vyriausybės. Pirmasis prancūzakalbis šalies premjeras, neslepiantis kad yra gėjus, perėmė postą iš laikinojo vyriausybės vadovo Yves'o Leterme'o.

Afganistanas: 80 žmonių žuvo per sprogimus Kabule ir Mazari Šarife, kurių taikiniais tapo Ašūros dieną minintys šiitai.

Rusija: dešimtys tūkstančių žmonių išėjo į Maskvos ir Sankt Peterburgo gatves protestuoti prieš pažeidimus rinkimuose į Valstybės Dūmą ir rinkimus laimėjusios partijos lyderį Vladimirą Putiną.

7 d. JAV: atminimo ceremonijomis, iki pusės stiebo nuleistomis vėliavomis ir tylos minutėmis šalis paminėjo 70-ąsias Perl Harboro užpuolimo, per kurį žuvo 2,4 tūkst. amerikiečių karių ir kuris paskatino amerikiečius įsitraukti į karą, metines.

Izraelis: buvęs Izraelio prezidentas Moshe Katsavas pradėjo atlikti septynerių metų laisvės atėmimo bausmę, paskirtą išžaginimo ir kitų lytinių nusikaltimų byloje.

JAV: buvusiam Ilinojaus valstijos gubernatoriui Rodui Blagojevichiui  už korupciją skirta 14 metų laisvės atėmimo bausmė.

Egiptas: premjerui Kamalui al Ganzouri suteikti prezidento įgaliojimai.

8 d. Rumunija: AP ir Vokietijos žiniasklaida išsiaiškino slaptą JAV centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimą, kuris kelerius metus veikė Bukarešto centre esančiame vyriausybiniame pastate kodiniu pavadinimu "Bright Light" ("Ryški šviesa").

9 d. Indija: Kolkatos privačios AMRI ligoninės rūsyje kilus gaisrui žuvo 90 žmonių.

Europos Sąjunga: Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) po derybų Briuselyje atsisako prisidėti prie ES susitarimo dėl finansinės krizės.

Briuselis: Kroatija pasirašė stojimo į Europos Sąjungą (ES) sutartį, atveriančią šiai buvusiai Jugoslavijos respublikai kelią 2013 metų liepos 1 dieną tapti 28-ąja Bendrijos nare.

Italija: policija suėmė mafijos grupuotės "Camorra" vadeivą Michelę Zagarią, kuris po 16 metų slapstymosi galiausiai buvo rastas slaptame bunkeryje netoli Neapolio.

Kongo Demokratinė Respublika: naujai penkerių metų prezidento kadencijai patvirtintas Josephas Kabila (Žozefas Kabila), per rinkimus pelnęs 49 proc. balsų.

10 d. Argentina: antrajai prezidento kadencijai iš eilės prisaikdinta Cristina Fernández de Kirchner.

Pietų Osetija: po protestų ir demonstracijų regiono prezidentas Eduardas Kokoity oficialiai paskelbė atsistatydinantis. Jo pareigas iki prezidento rinkimų 2012 metų kovo 25 dieną eis premjeras Vadimas Brovcevas.

Rusija: Bolotnaja aikštėje Maskvoje įvyko didžiausias opozicijos mitingas nuo dešimtojo dešimtmečio pradžios: įvairiais vertinimais, jame dalyvavo nuo 40 iki 60 tūkst. žmonių. Demonstrantai reikalavo surengti naujus parlamento rinkimus, atleisti iš pareigų Centrinės rinkimų komisijos vadovą Vladimirą Čiurikovą, įregistruoti opozicines partijas, liberalizuoti politinę sistemą Rusijoje ir paleisti sulaikytuosius per opozicijos akcijas po rinkimų.

11 d. Panama: buvęs diktatorius Manuelis Noriega po daugiau kaip 20 metų JAV ir Prancūzijos kalėjimuose, kuriuos sėdėjo už narkotikų kontrabandą ir pinigų plovimą, sugrąžintas į tėvynę toliau kalėti dėl savo vaidmens žudant politinius oponentus.

Dramblio Kaulo Krantas: visuotinius rinkimus laimėjo prezidento Alassane'o Ouattaros  Respublikonų sambūris (RDR), užsitikrinęs 127 mandatus 254 vietų parlamente, bet juos boikotavo buvusio lyderio Laurent'o Gbagbo, kuris Hagoje laukia teismo už nusikaltimus žmoniškumui, šalininkai.

12 d. Tunisas: Konstitucinis Susirinkimas patvirtino Moncefo Marzouki kandidatūrą į prezidentus.

13 d. Belgija: 32 metų Nordine’ui Amrani pradėjus svaidyti granatas ir šaudyti į kalėdinės prekybos suviliotus pirkėjus ir iš mokyklos grįžtančius vaikus, žuvo penki žmonės, tarp jų vienas nė dvejų metų neturintis mažylis ir 75 metų moteris, o dar 125 buvo sužeisti. Po išpuolio ne kartą teistas užpuolikas nusišovė.

Sirija: Jungtinių Tautų skaičiavimais, aukų skaičius per sukilimą prieš Basharo al Assado (Bašaro al Asado) režimą pasiekė mažiausiai 5 tūkst. žmonių.

Europa: pasak mokslininkų, per du atskirus eksperimentus Didžiajame hadronų greitintuve netoli Ženevos esančiame Europos branduolinių tyrimų organizacijos (CERN) centre galėjo būti aptikta ženklų, jog iš tikrųjų egzistuoja Higgso (Higso) bozonai, laikomi trūkstama grandimi didžiojoje medžiagos ir energijos teorijoje.

14 d. JAV: žurnalas "Time" 2011 metų žmogumi išrenka bevardį "Protestuotoją", kuris sukėlė svarbių pokyčių per gatvių demonstracijas nuo arabų šalių iki Niujorko ir Rusijos. Žurnalas atkreipė dėmesį į šiais metais pirmiausia Šiaurės Afriką, o vėliau ir Artimuosius Rytus, Europą bei Jungtines Valstijas krėtusius neramumus, ir nurodė, kad protestuotojai iš esmės keičia pasaulio politiką.

Prancūzija: pietiniame Marselio mieste per gaisrą senelių namuose, kurį sukėlė vienas 75 metų gyventojas, mėginęs savo lovoje žiebtuvėliu atsidaryti saldainių dėžutę, žuvo šešios moterys.

Indija: apsinuodiję nelegaliu alkoholiu Vakarų Bengalijoje mirė 166 žmonės.

Šveicarija: parlamentas šalies prezidente 2012 metams išrenka finansų ministrę Evelinę Widmer-Schlumpf.

Europos Sąjunga: pasirašoma sutartis dėl bevizio judėjimo Šiaurės rytų Lenkijos ir Rusijos Kaliningrado srities pasienyje.

15 d. Irakas: Bagdade nuleidžiama Jungtinių Valstijų vėliava - šia ceremonija oficialiai užbaigiamos beveik devynerius metus trukusios JAV karinės operacijos Irake.

Prancūzija: kalėti iki gyvos galvos, bet su galimybe ne anksčiau nei po 18 metų peržiūrėti nuosprendį nuteisiamas Venesueloje gimęs teroristas Carlosas (Karlosas) "Šakalas" - už keturis kruvinus išpuolius šioje šalyje, įvykdytus praeito amžiaus 9-ame dešimtmetyje.

Populiarų buvusį prezidentą Jacques'ą Chiracą (Žaką Širaką) teismas nuteisė korupcijos byloje, bet skyrė tik lygtinę dvejų metų kalėjimo bausmę už fiktyvių darbo vietų įsteigimą Paryžiaus rotušėje 9-ajame ir 10-ajame praėjusio amžiaus dešimtmečiuose.

Jungtinės Valstijos: būdamas 62 metų, po ilgos kovos su vėžiu mirė rašytojas eseistas ir polemistas Christopheris Hitchensas, kuris žodžiais, o kai kada ir kumščiais, karštai gindavo tiek kairiąsias, tiek dešiniąsias pažiūras ir parašė didelio populiarumo sulaukusią provokuojančią knygą "Dievas nėra didis" (God is Not Great).

16 d. Kazachstanas: Žanaozene atleistiems naftos pramonės darbininkams šalies Nepriklausomybės dieną susirėmus su policija, žuvo mažiausiai 10 žmonių.

Japonija: vyriausybė paskelbė, kad cunamio nuniokotos Fukušimos atominės jėgainės reaktoriai buvo galutinai ataušinti ir išjungti.

JAV: Rusija tampa nauja Pasaulio prekybos organizacijos nare.

17 d. Egiptas: Kairo Tahriro aikštėje per protestuotojų ir kariškių susirėmimus žuvo 10 ir buvo sužeista šimtai žmonių.

Filipinai: atogrąžų audros "Washi" sukelti staigūs potvyniai nusinešė daugiau kaip tūkstančio žmonių gyvybes.

Cesaria Evora
Žaliojo Kyšulio Salos: būdama 70 metų miršta Cesaria Evora, kuri 6-ajame dešimtmetyje pradėjo dainuoti Žaliojo Kyšulio Salų pajūrio baruose, atnešė šių Afrikos salų muziką į pasaulio scenas, o 2003-iaisiais laimėjo "Grammy".

Šiaurės Korėja: būdamas 69 metų nuo širdies smūgio mirė šios komunistinės šalies diktatorius Kim Jong Ilas (Kim Čen Iras).

18 d. Čekija: būdamas 75 metų mirė buvęs prezidentas Vaclavas Havelas, dramaturgas ir disidentas, kuris padėjo taikiai nuversti komunizmą buvusioje Čekoslovakijoje ir tapo tos epinės, Šaltąjį karą užbaigusios kovos didvyriu.

Irakas: išvyksta paskutiniai JAV kariai - maždaug 110 transporto priemonių, kuriomis važiuoja maždaug 500 karių, kerta Kuveito sieną. Pajėgų išvedimu baigiasi Irako karas, kuris pareikalavo dešimčių tūkstančių irakiečių ir beveik 4,5 tūkst. amerikiečių karių gyvybių.

Rusija: Tolimųjų Rytų Ochotsko jūroje prie Sachalino krantų per audrą apvirstus ir nuskendus gręžimo platformai "Kolskaja", pavyko išgelbėti tik 14 iš 67 joje buvusių žmonių.

19 d. Šiaurės Korėja: centrinė televizija oficialiai paskelbia, kad gruodžio 17-ąją mirė aukščiausiasis lyderis Kim Jong Ilas (Kim Čen Iras). Šalies žmonės raginami sekti jo jauniausiu sūnumi ir “didžiuoju įpėdiniu” Kim Jong-Unu (Kim Čen Unu).

Švedija: paskelbiamas garsios švedų automobilių gamintojos "Saab", kuri automobilius gamino 64 metus, bankrotas, kuriuo baigėsi devynis mėnesius trukusi kova už išlikimą.

20 d. Sirija: prezidentas Basharas al Assadas pasirašė įstatymą, numatantį mirties bausmę asmenims, parūpinantiems ginklų "teroristams" ir dalyvaujantiems "teroristiniuose aktuose".

Indija: užsienio reikalų ministras S.M.Krishna pasmerkė "akivaizdžiai absurdišką" Rusijoje iškeltą bylą, kuria siekiama uždrausti garsią vieno svarbiausių ir švenčiausių hinduizmo tekstų -"Bhagavadgytos" - versiją.

Kongo Demokratinė Respublika: Josephas Kabila  prisaikdintas dar vienai kadencijai.

21 d. Rusija: įvyko pirmoji šeštojo šaukimo Valstybės Dūmos, kuriuose dominuoja valdančioji Vladimiro Putino partija, sesija, nepaisant opozicijos raginimų atšaukti balsavimo rezultatus ir organizuoti naujus rinkimus. Savo naujuoju pirmininku Dūma vien valdančiosios partijos balsais išsirinko V.Putino sąjungininką ir buvusį Kremliaus administracijos vadovą Sergejų Naryškiną.

Ispanija: karalius Juanas Carlosas prisaikdino naują premjerą konservatorių Mariano Rajoy , kuris pažadėjo nedelsiant imtis veiksmų, turinčių išvesti šalį iš ekonomikos krizės.

Kazachstanas: į Tarptautinę kosminę stotį išskrido Rusijos kosminis laivas "Sojuz TMA-03M" su trijų žmonių įgula.

Kinija: po dvi savaites trukusių pietinės Vukano gyvenvietės žmonių protestų ir susirėmimų su policija valdžios pareigūnai sugrąžino ūkininkams dalį konfiskuotos žemės.

22 d. Irakas: per sostinę Bagdadą sudrebinusių 16 sprogimų virtinę, žuvo 72 žmonės, o dar 169 buvo sužeisti.

Prancūzija: žemieji parlamento rūmai pritarė įstatymui, kuriuo draudžiama neigti Osmanų imperijos Pirmojo pasaulinio karo metais vykdytą armėnų genocidą, nepaisydami Turkijos perspėjimų apie diplomatinę krizę ir ekonomines sankcijas. Pagal ši įstatymą, už viešą šimtų tūkstančių armėnų nužudymo fakto neigimą gali būti skirtas laisvės atėmimas iki vienerių metų ir 45 tūkst. eurų (155 tūkst. litų) bauda.

Rusija: skaitydamas Kremliuje savo paskutinį pranešimą Federaliniam Susirinkimui prezidentas Dmitrijus Medvedevas pažadėjo sugrąžinti tiesioginius gubernatorių rinkimus ir kiek atleisti veržles, kurias priveržė jo globotojas, galbūt pakeisiantis jį prezidento poste, Vladimiras Putinas.

JAV-Pakistanas: JAV ir NATO tyrimo ataskaitoje buvo pripažinta, kad amerikiečių ir pakistaniečių pajėgos padarė klaidų, kurios nulėmė "tragiškus" JAV aviacijos smūgius, praeitą mėnesį nusinešusius 24 Pakistano karių gyvybes. Pakistano kariškiai atmetė šį tyrimą, teigdami, kad jame "stinga faktų".

3 d. Čekija: trečią ir paskutinę nacionalinio gedulo dėl pirmojo pokomunistinio prezidento Vaclavo Havelo mirties dieną pasaulio lyderiai drauge su čekais palydėjo Aksominės revoliucijos lyderį į paskutinę kelionę. Vidurdienį visa šalis velionį pagerbė tylos minute. Po to tris minutes visoje šalyje skambėjo bažnyčių varpai, o nuo kalvos priešais Prahos pilį buvo paleista 21 patrankos šūvių salvė. Po laidotuvių V.Havelo palaikai buvo kremuoti.

Turkija-Prancūzija: ambasadorius Tahsinas Burcuoglu grįžo konsultacijų į Ankarą po to, kai Prancūzijos parlamentas priėmė įstatymą, draudžiantį neigti armėnų genocidą Pirmojo pasaulinio karo metais.

Turkija: premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas apkaltino Prancūziją, jog ši vykdė "genocidą" Alžyre, nuo 1945 metų išžudydama apie 15 procentų šios šalies gyventojų.

JAV: respublikonų lyderiai pasidavė intensyviam politiniams spaudimui pratęsti mokos fondo mokesčių lengvatas 160 mln. amerikiečių, suteikdami retą pergalę prezidentui Barackui Obamai.

Sirija: per dvi mirtininkų sprogdintojų atakas prie Sirijos saugumo tarnybų pastatų Damaske 40 žmonių žuvo, o dar per šimtas buvo sužeista.