BALANDIS

1 d. Afganistanas: šiaurėje esančiame Mazari Šarifo mieste per protestus dėl viešo Korano sudeginimo Jungtinėse Valstijose, kurį organizavo vienas Floridos pastorius, buvo užpultas JT biuras ir žuvo septyni šios pasaulinės organizacijos darbuotojai - keturi nepaliečiai ir trys europiečiai. Į kitus šalies miestus išplitę protestai dėl Korano sudeginimo per kelias dienas nusinešė daugiau nei 20 žmonių gyvybių.

Nyderlandai: Tarptautinis Teisingumo Teismas atsisakė nagrinėti Gruzijos ieškinį Rusijai dėl daug metų vykdyto etninio valymo dviejose vienašališkai nuo Gruzijos atsiskyrusiose Pietų Osetijos ir Abchazijos respublikose, dėl kurių 2008 metais tarp šalių buvo kilęs penkias dienas trukęs karas.

2 d. Libija: per tarptautinės koalicijos karo lėktuvų antskrydį netoli Marsa al Buraikos uostamiesčio žuvo 13 sukilėlių.

3 d. Pakistanas: rytinėje Pandžabo provincijoje dviem mirtininkams susisprogdinus prie sūfijų šventovės, žuvo mažiausiai 41 žmogus, dar apie 100 buvo sužeisti. Atsakomybę už išpuolį prisiėmė Talibano kovotojai, kurie yra griežtai nusistatę prieš sūfijų tikėjimą, o jų šventoves laiko stabmeldystės židiniais.

Kazachstanas: ilgametis šalies vadovas Nursultanas Nazarbajevas perrinktas prezidentu ketvirtai kadencijai, surinkęs daugiau nei 95 proc. balsų. Rinkėjų aktyvumas sudarė 90 proc. ESBO stebėtojai paskelbė, kad rinkimai neatitiko "tikrosios demokratijos" standartų.

Sirija: prezidentas Basharas Assadas pavedė buvusiam žemės ūkio ministrui Adel Safarui suformuoti naują vyriausybę.

Kinija: Pekine areštuotas garsus menininkas disidentas Ai Weiwei (Ai Veivei). Avangardistas buvo sulaikytas vyriausybei pradėjus didelę disidentų persekiojimo kampaniją. Jo areštas išprovokavo protestus visame pasaulyje, o JAV, ES, taip pat žmogaus teisių organizacija "Amnesty International" ir kiti judėjimai pareikalavo jį nedelsiant paleisti.

4 d. Kongo Demokratinė Respublika: sostinės Kinšasos oro uoste leisdamasis per smarkią liūtį sudužo ir užsiliepsnojo JT misijos šioje šalyje lėktuvas „Bombardier CRJ 200". Per katastrofą žuvo 32 žmonės, vienam orlaivio keleiviui pavyko išsigelbėti.

Atlanto vandenynas: prie Brazilijos šiaurės rytinės pakrantės aptiktos 2009 metų birželį į Atlanto vandenyną nukritusio
"Air France" oro linijų lėktuvo "Airbus A330" nuolaužos. Katastrofa nusinešė 228 žmonių gyvybes.

Haitis: šalies prezidentu išrinktas populiarus dainininkas ir karnavalo šou vedėjas Michelis Martelly (Mišelis Marteli).

JAV: prezidentas Barackas Obama oficialiai paskelbė, jog 2012 metais sieks būti perrinktas.

Silvio Berlusconi ir Karima El Mahroug, žinoma kaip Ruby
6 d. Italija: prasidėjo vyriausybės vadovo Silvio Berlusconi teismo procesas dėl lytinių santykių su nepilnamete naktinio klubo šokėja ir piktnaudžiavimo valdžia.

7 d. Kosovas: parlamentas į prezidento postą pirmąkart išrinko moterį - buvusią Kosovo policijos vado pavaduotoją Atifete Jahjagą.

Nigeris: karinė chunta oficialiai perdavė valdžią teisėtai išrinktam prezidentui Mahamadou Issoufou.

Libija: NATO karo lėktuvai per klaidą smogė sukilėlių pozicijoms netoli Marsa al Buraikos uostamiesčio. Per antskrydį žuvo mažiausiai 13 sukilėlių, dešimtys buvo sužeisti.

8 d. Irakas: šalies saugumo pajėgos atakavus šiauriau Bagdado esančią Irano liaudies mudžahidų - Irane uždrausto opozicinio judėjimo - stovyklą, žuvo 34 žmonės, daugiau nei 300 buvo sužeisti.

9 d. Nyderlandai: į pietus nuo Amsterdamo esančiame Alfene prie Reino nestabilios psichikos jaunuolis prekybos centre nušovė šešis žmones ir nusišovė pats. Dar mažiausiai 17 žmonių per žudynes buvo sužeisti.

JAV: eidamas 87 metus Niujorke mirė kino režisierius Sidney Lumetas, per pusę šimtmečio trukusią karjerą sukūręs daug "Oskarų" pelniusių filmų, tokių kaip "Šuniška popietė" (Dog Day Afternoon) ir "Tinklas" (Network).

Islandija: rinkėjai referendume pasakė ryžtingą "ne" persvarstytam susitarimui kompensuoti Didžiajai Britanijai ir Nyderlandams nuostolius, patirtus 2008 metais žlugus bankui "Icesave".

11 d. Baltarusija: Minsko metropoliteno stotyje "Oktiabrskaja" įvykus sprogimui žuvo 14 žmonių, daugiau nei 200 buvo sužeisti. Balandžio 13 dieną prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad teroristinis aktas išaiškintas, o teisėsaugos institucijos pranešė, kad sulaikyti keturi įtariamieji, tarp jų tiesioginis teroro akto vykdytojas.

Dramblio Kaulo Krantas: po dešimt dienų trukusio mūšio Abidžane ir beveik penkis mėnesius trukusios politinės aklavietės prezidento Alassane'o Ouattaros (Alasano Vataro) pajėgos, palaikomos Prancūzijos ir JT, Abidžane sulaikė buvusį valstybės vadovą Laurent'ą Gbagbo (Loraną Gbagbą), atsisakiusį pripažinti pralaimėjimą rinkimuose pernai lapkričio 28 dieną. Per smurto bangą, kilusią po rinkimų, žuvo apie 900 žmonių.

JAV: meksikietis Carlosas Slimas antrus metus išsaugojo pirmąją vietą turtingiausių pasaulio žmonių sąraše, kurį sudarė žurnalas "Forbes", ir net gerokai sustiprino savo pozicijas. Per metus telekomunikacijų magnato turtas padidėjo 20,5 mlrd. dolerių iki 74 mlrd. dolerių ir jis gerokai pralenkė pagrindinius savo varžovus - Billą Gatesą ir Warreną Buffettą.

12 d. Rusija: paminėtos pirmojo kosmonauto Jurijaus Gagarino istorinio skrydžio į kosmosą 50-osios metinės.

13 d. Egiptas: dėl įtarimų korupcija ir smurto prieš protestuotojus buvusiam šalies prezidentui Hosni Mubarakui ir jo sūnums skirtas kardomasis kalinimas. Balandžio 15 dieną H.Mubrakas dėl širdies veiklos sutrikimų buvo paguldytas į karinę ligoninę Raudonosios jūros Šarm aš Šeicho kurorte, į kurį jis išvyko pasitraukęs iš valdžios.

Tornadai siautėjo JAV Sent Luiso oro uoste
15 d. JAV: per Arkanzasą, Oklahomą, Alabamą ir Misisipę praūžęs tornadas nusinešė 17 gyvybių.

Nyderlandai: Tarptautinis tribunolas buvusiai Jugoslavijai buvusiems Kroatijos generolams Ante Gotovinai ir Mladenui Markačui už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui skyrė atitinkamai 24 ir 18 metų kalėjimo, tačiau išteisino trečiąjį bylos kaltinamąjį, taip pat buvusį generolą Ivaną Čermaką. Jie buvo kaltinami vadovavę daugiau nei 300 serbų nužudymui per vieną iš kruviniausių 1991-1995 metais vykusio Balkanų konflikto epizodų - operaciją "Audra" (Operation Storm), per kurią 1995-aisiais buvo atkovotas serbų užimtas Krajinos regionas.

16 d. Nigerija: iš Nigerijos pietų kilęs krikščionis Goodluckas Jonathanas prezidento rinkimuose įveikė buvusį karinį valdytoją iš daugiausia musulmoniško šiaurinio regiono Muhammadu Buhari. G.Jonathano pergalė šalyje išprovokavo kruvinas riaušes, kurių metu per tris dienas žuvo daugiau kaip 800 žmonių.

JAV: per Šiaurės Karolinos ir Virdžinijos valstijas praūžęs tornadas nusinešė 27 žmonių gyvybes.

17 d. Suomija: visuotinius rinkimus laimėjo konservatyvi Nacionalinė koalicija, kuri 200 vietų parlamente užsitikrino 44 mandatus. Pagrindinė opozicinė Socialdemokratų partija liko antra (42 mandatai), o į trečiąją vietą, aplenkdama premjerės Mari Kiviniemi Centro partiją, netikėtai įsiveržė antieuropietiška populistinė partija "Tikrieji suomiai" (39 mandatai).

19 d. Sirija: šalyje atšaukta nuo 1963 metų galiojusi nepaprastoji padėtis.

20 d. Japonija: po programišių atakos prieš kompanijai "Sony" priklausančią pasaulinę sistemą "PlayStation Network" buvo pagrobti 77 mln. jos vartotojų asmeniniai duomenys.

Čekija: Pardubicių miesto pakraštyje už 100 kilometrų į rytus nuo Prahos esančioje sprogstamųjų medžiagų ir fejerverkų gamybos įmonėje "Explosia" sprogus nitroglicerinui, žuvo keturi žmonės ir dar mažiausiai septyni buvo sužeisti.

21 d. Egiptas: teismas nurodė iš visų viešų vietų, tarp jų gatvių ir mokyklų, pavadinimų pašalinti nuversto prezidento Hosni Mubarako vardą.

22 d. Sirija: per antivyriausybinių protestų bangą Didįjį penktadienį įvairiose šalies vietovėse saugumo pajėgos nukovė apie 100 žmonių. Tarptautinė bendrija griežtai pasmerkė vieną kruviniausių susidorojimų su demonstrantais nuo protestų prieš Basharo al Assado režimą pradžios.

Filipinai: pietinėje Mindanao saloje esančioje Kompostelos slėnio provincijoje atokų auksakasių kaimelį užgriuvusi didelė žemės nuošliauža nusinešė 13 žmonių gyvybių.

Vatikanas: popiežius Benediktas XVI davė precedento neturintį interviu televizijai, kurio metu atsakė į klausimus, užduotus žmonių iš įvairių šalių, netgi tokių kaip Irakas, Dramblio Kaulo Krantas ir Japonija. Italijos visuomeninis transliuotojas RAI sulaukė iš viso apie 2 tūkst. klausimų, tačiau pontifikui buvo užduota tik maža jų dalis.

Rusija: eidamas 77-uosius metus mirė žymus rusų aktorius ir režisierius Michailas Kozakovas.

24 d. Indija: būdamas 85 metų savo gimtajame Puraparčio mieste mirė dvasinis lyderis ir guru Sathya Sai Baba.

26 d. Ukraina: paminėtos Černobylio atominės elektrinės avarijos 25-osios metinės.

Indija: Naujuoju Tibeto vyriausybės tremtyje vadovu išrinktas Harvardo universiteto absolventas, tarptautinės teisės ekspertas Lobsangas Sangay. Jis perėmė politines pareigas iš tibetiečių dvasinio lyderio Dalai Lamos.

Egiptas: buvęs vidaus reikalų ministras Habibas al Adly stojo prieš teismą už įsakymą šaudyti į demonstrantus per protestų bangą, galiausiai nuvertusią Hosni Mubarako režimą. Gegužės 5 dieną jam buvo skirta 12 metų kalėjimo. Tai buvo pirmasis nuosprendis, paskelbtas nuversto režimo pareigūnui.

Belgija: šalis tapo pirmąja mūsų laikų valstybe, išgyvenusia be vyriausybės apskritus metus. Nesugebėjimą taip ilgai suformuoti ministrų kabinetą nulėmė užsitęsęs susipriešinimas tarp olandiškai kalbančio šiaurinio ir prancūzakalbio pietinio regiono

27 d. Kosta Rika: buvęs šalies prezidentas Miguelis Angelis Rodriguezas Echeverria pripažintas kaltu dėl korupcijos ir nuteistas kalėti 5 metus.

28 d. JAV: balandžio 25-28 dienomis Jungtinių Valstijų pietiniame regione siautėję tornadai nusinešė mažiausiai 340 žmonių gyvybių. Vien Alabamos valstijoje, kuri nuo audrų nukentėjo labiausiai, žuvo 238 žmonės.

Prezidentas Barackas Obama paskelbė, kad Afganistane dislokuotų tarptautinių pajėgų vadas generolas Davidas Petraeusastaps naujuoju Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktoriumi, o iki šiol prie CŽV vairo stovėjęs Leonas Panetta pakeis atsistatydinantį Robertą Gatesą Pentagono vadovo poste.

Sirija: per demokratijos šalininkų protestus saugumo pajėgos nukovė daugiau nei 60 žmonių. Paskelbta, kad nuo sukilimo pradžios per pusantro mėnesio visoje šalyje protestų metu žuvusių žmonių skaičius perkopė 500.

Marokas: Marakešo miesto istorinėje Džama el Fnos aikštėje per sprogimą kavinėje žuvo 16 žmonių, tarp jų šeši Prancūzijos piliečiai. Tai buvo daugiausiai gyvybių nusinešęs teroristinis išpuolis šalyje nuo 2003-iųjų.

29 d. Didžioji Britanija: per iškilmingą ceremoniją Vestminterio abatijoje Londone princas Williamas (Viljamas), kuris yra antrasis eilėje į sostą, susituokė su ilgamete drauge Kate Middleton. Tuoktuvių ceremoniją abatijoje stebėjo maždaug 1 900 kviestinių svečių, o prie televizorių ekranų - apie 2 mlrd. pasaulio gyventojų. Karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) vestuvių proga suteikė Williamui Kembridžo kunigaikščio titulą, o K.Middleton tapo Kembridžo kunigaikštiene.

30 d. Libija: per NATO antskrydį žuvo jauniausias Muamaro Kadhafi sūnus Saif al Arabas ir trys Libijos lyderio vaikaičiai.

GEGUŽĖ

1 d. Vatikanas: popiežius Benediktas XVI per Atvelykio mišias Vatikano Šv.Petro aikštėje, kuriose dalyvavo apie pusantro milijono žmonių, oficialiai paskelbė savo pirmtaką Joną Paulių II palaimintuoju.

Libija: Muamaro Kadhafi šalininkai užpuolė Didžiosios Britanijos, JAV ir Italijos ambasadas Tripolyje.

2 d. JAV: prezidentas Barackas Obama per specialų kreipimąsi, kurį transliavo televizija, paskelbė, kad JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) komandosai per operaciją netoli Pakistano sostinės Islamabado esančiame Abotabade nukovė labiausiai ieškomą pasaulio teroristą, tarptautinio kovotojų tinklo "al Qaeda" vadeivą Osamą bin Ladeną. Jo palaikai buvo palaidoti Arabijos jūroje.

Kanada: premjero Stepheno Harperio vadovaujami konservatoriai iškovojo triuškinamą pergalę federaliniuose rinkimuose, užsitikrinę absoliučią daugumą parlamente. Netikėtai sėkmingai pasirodė kairiosios pakraipos Naujoji demokratinė partija, likusi antroje vietoje. Tuo tarpu separatistinis Kvebeko blokas praktiškai nesulaukė rinkėjų paramos.

3 d. Egiptas: konfliktuojantys palestiniečių judėjimai "Hamas" ir "Fatah" Kiare pasirašė susitarimą dėl nacionalinio susitaikymo ir bendrų valdžios organų sudarymo.

Naujoji Zelandija: didžiausią šalies miestą Oklandą užgriuvęs tornadas nuplėšė priemiestyje esančio didžiulio prekybos centro stogą ir nusinešė dviejų žmonių gyvybes. Dar mažiausiai 14 asmenų per stichijos šėlsmą buvo sužeisti.

4 d. Palestina: Izraelio legendinio dirigento Danielio Barenboimo vadovaujamas garsių Europos šalių muzikantų orkestras surengė istorinį solidarumo ir taikos koncertą Gazoje. Pirmą kartą toks gausus būrys pripažintų klasikinės muzikos atlikėjų koncertavo islamistų judėjimo "Hamas" valdomame Gazos Ruože, kuris praktiškai atskirtas nuo pasaulio Izraelio vykdomos blokados.

5 d. Australija: būdamas 110 metų mirė paskutinis žinomas Pirmojo pasaulinio karo mūšių dalyvis britas Claude'as Choulesas.

Didžioji Britanija: šalyje vyko referendumas dėl rinkimų sistemos pakeitimo. Dauguma rinkėjų pasisakė už tai, kad liktų galioti mažoritarinė (first past the post) sistema, kai laimi kandidatas, surinkęs daugiausiai balsų, ir atmetė siūlymą pereiti prie alternatyvios proporcingo atstovavimo sistemos, kai rinkėjai balsavimo biuletenyje suskirsto kandidatus pagal savo preferencijas (alternative vote).

Irakas: pietiniame Hilos mieste mirtininkui sprogmenų prikrautu automobiliu įsirėžus į policijos pastatą, žuvo mažiausiai 21 policininkas, dar apie 70 pareigūnų buvo sužeisti, 30 iš jų - sunkiai.

6 d. JAV: islamistų grupuočių veiklą internete stebinti JAV žvalgybos organizacija "Search for International Terrorist Entities" (SITE) pranešė, kad "Al Qaeda" viename džihadistų internetiniame forume paskelbė pareiškimą, kuriame patvirtino savo lyderio Osamos bin Ladeno žūtį ir pagrasino keršyti.

Rusija: Maskvos miesto teismas nuteisė kalėti iki gyvos galvos nacionalistą Nikitą Tichonovą, kurį prisiekusieji pripažino kaltu dėl advokato antifašisto Stanislavo Markelovo ir žurnalistės Anastasijos Baburovos nužudymo 2009-aisiais. Jo žmona Jevgenija Chasis, pripažinta kalta dėl bendrininkavimo nužudant advokatą, gavo 18 metų laisvės atėmimo bausmę.

Brazilija: šalis tapo trečiąja Lotynų Amerikos valstybe po Argentinos ir Urugvajaus, įteisinusia tos pačios lyties asmenų santuokas.

7 d. Egiptas: Kaire per musulmonų ir koptų susirėmimus žuvo 12 žmonių, dar daugiau kaip 230 buvo sužeisti, be to, buvo padegta viena bažnyčia. Koptų bendruomenė, kurios nariai sudaro iki 10 proc. visų šalies gyventojų, skundžiasi diskriminavimu ir dažnai tampa tarpkonfesinės nesantaikos provokuojamų išpuolių taikiniu.

Afganistanas: pietiniame Kandaharo mieste talibai surengė virtinę koordinuotų atakų prieš vyriausybines įstaigas, tarp jų Kandaharo provincijos valdžios pastatą, per kurias du žmonės žuvo ir 30 buvo sužeisti.

8 d. Filipinai: pro rytinius šalies rajonus praūžė tropinė audra "Aere", kurios atneštos smarkios liūtys Katanduaneso saloje sukėlė didžiulius potvynius ir nuošliaužas. Stichijos šėlsmas pareikalavo mažiausiai 11 gyvybių.

9 d. ES: Bendrija paskelbė sankcijas Sirijos prezidento Basharo al Assado jaunesniajam broliui ir 12 kitų pareigūnų, laikomų atsakingais už smurtą prieš protestuotojus šioje Artimųjų Rytų šalyje. ES taip pat uždraudė parduoti Sirijai ginklus ir įrangą, kuri gali būti panaudota vykdant vidines represijas.

Ukraina: Lvove ultranacionalistinės organizacijos "Laisvė" nariai per Pergalės dieną sukėlė peštynes ir užpuolė grupę Antrojo pasaulinio karo veteranų bei Rusijos generalinį konsulą.

11 d. Ispanija: pietinį šalies regioną supurtė 5,1 balo žemės drebėjimas, per kurį žuvo devyni žmonės ir dar daugiau nei 320 buvo sužeisti. Šis drebėjimas Ispanijoje tapo daugiausiai žmonių gyvybių nusinešusiu per daugiau nei penkis dešimtmečius. Didžiausią žalą patyrė Lorkos ir Totanos miestai, esantys viename iš seismiškai aktyviausių Iberijos pusiasalio regionų.

Kosmosas: NASA mokslinis zondas "Dawn" nufotografavo antrąjį pagal dydį asteroidą Saulės sistemoje - Vestą.

12 d. Didžioji Britanija: karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) tapo antrąja ilgiausiai soste išsilaikiusia valdove per tūkstantmetę šios šalies monarchijos istoriją. Dabar ji pagal buvimo soste trukmę nusileidžia tik karalienei Victoriai (Viktorijai).

13 d. Pakistanas: šiaurės vakariniame Šabkadaro mieste prie Pasienio policijos mokymo centro susisprogdinus dviem mirtininkams žuvo apie 80 žmonių, dar maždaug 140 buvo sužeisti. Atsakomybę už sprogdinimus prisiėmė Pakistano Talibanas, kuris juos pavadino pirmuoju kerštu už Osamos bin Ladeno nužudymą.

14 d. JAV: Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovas Dominique'as Straussas-Kahnas (Dominikas Strosas-Kanas) areštuotas Niujorko Johno F.Kennedy (Džono F.Kenedžio) oro uoste dėl mėginimo išžaginti viešbučio kambarinę.

Baltarusija: Minsko rajono teismas Andrejui Sanikovui, vienam pagrindinių Aleksandro Lukašenkos varžovų per pernai vykusius prezidento rinkimus, "už masinių riaušių organizavimą" paskyrė penkerių metų laisvės atėmimo bausmę.

Vokietija: Azerbaidžano duetas "Ell/Nikki" su romantiška balade "Running Scared" laimėjo 56-jį Eurovizijos dainų konkursą Diuseldorfe, kurį stebėjo daugiau kaip 120 mln. žmonių. Lietuvos atstovė Evelina Sašenko, atlikusi dainą "C'est ma vie" ("Tai mano gyvenimas"), užėmė 19 vietą tarp 25 finalininkų.

15 d. Izraelis: žydų pajėgos nukovė 12 žmonių, o dar šimtus sužeidė per masines palestiniečių demonstracijas prie sienų su Libanu, Sirija ir Gazos Ruožu, vykusias per Izraelio įkūrimo 1948 metais, kuris arabų kalba vadinamas "nakba" (katastrofa), metines.

Egiptas: Arabų Valstybių Lygos generaliniu sekretoriumi išrinktas Egipto užsienio reikalų ministras Nabilas el-Araby (Nabilas Arabis).

16 d. JAV: valstybės skola viršijo įstatymu nustatytą maksimalų leistiną valstybės skolos limitą - 14,3 trilijono dolerių.

17 d. Airija: Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II (Elzbieta II) atvyko istorinio keturių dienų valstybinio vizito į Airijos Respubliką. Nei vienas britų monarchas joje nesilankė nuo dabartinės karalienės senelio, karaliaus Jurgio V, viešnagės 1911 metais.

18 d. Argentina: pietiniame Patagonijos regione sudužus regioninių oro linijų "Sol" keleiviniam lėktuvui "Saab 340", žuvo 22 žmonės. Katastrofa, prieš kurią iš lėktuvo buvo pasiųstas nelaimės signalas, įvyko Rio Negro provincijoje, netoli Prahuanijaus miesto.

Rusija: Sankt Peterburgo įstatymų leidimo susirinkimas atšaukė savo atstovą Rusijos parlamento aukštuosiuose rūmuose, Federacijos Tarybos pirmininką Sergejų Mironovą, kuris kritikavo Vladimiro Putino partiją "Vieningoji Rusija".

Australija: amerikiečių rašytojas Philipas Rothas (Filipas Rotas) paskelbtas tarptautinės "Man Booker" literatūros premijos laureatu. Šis apdovanojimas teikiamas kas dvejus metus ir gali būti skirtas bet kokios tautybės rašytojams, jeigu jų kūriniai parašyti anglų kalba arba yra į ją išversti.

Dominique Straussas-Kahnas ir Tristane Banon
19 d. JAV: Dominique'as Straussas-Kahnas, sulaikytas Niujorke dėl įtariamos lytinės prievartos prieš viešbučio kambarinę, atsistatydino iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovo posto.

20 d. Sirija: visoje šalyje per protestus prieš autoritarinį Basharo al Assado režimą saugumo pajėgos nušovė mažiausiai 44 žmones, dešimtys demonstrantų buvo sužeisti.

21 d. Islandija: išsiveržė aktyviausias šalyje Grimsviotno ugnikalnis. Dėl vulkaninių pelenų debesies, pasklidusio iš ugnikalnio, buvo sutrikdytas Europos oro transporto darbas. Buvo atšaukti šimtai skrydžių Škotijoje, Šiaurės Anglijoje, Vokietijoje ir kai kuriuose Skandinavijos regionuose.

Gruzija: pietvakariuose esančiame Batumyje maždaug 2 tūkst. opozicijos šalininkų surengė mitingą, kuriame reikalavo, kad atsistatydintų prezidentas Michailas Saakašvilis. Į analogišką mitingą Tbilisyje, organizuotą buvusios parlamento pirmininkės, partijos "Demokratinis judėjimas - Vieningoji Gruzija" lyderės Nino Burdžanadzės, susirinko daugiau nei 6 tūkst. opozicijos rėmėjų.

22 d. Prancūzija: JAV režisieriaus Terrance'o Malickas epinė vienos šeimos gyvenimo saga "Gyvybės medis" (The Tree of Life) Kanų kino festivalyje pelnė pagrindinį apdovanojimą - "Auksinę palmės šakelę". Kirsten Dunst buvo pripažinta geriausia aktore už vaidmenį danų režisieriaus Larso von Triero apokaliptinėje psichodramoje "Melancholija" (Melancholia), o geriausio aktoriaus apdovanojimas atiteko prancūzui Jeanui Dujardinui už pagrindinį vaidmenį režisieriaus Michelio Hazanavicius sukurtoje nebyliojo kino juostoje "Artistas" (The Artist). Danas Nicolas Windingas Refnas pelnė geriausio režisieriaus prizą už įtampos kupiną "film noir" stiliaus juostą "Drive". 64-ąją Kanų kino šventę kiek aptemdė organizatorių sprendimas paskelbti nepageidaujamu asmeniu L.von Trierą, kai šis pareiškė jaučiantis tam tikrų simpatijų Vokietijos nacių lyderiui Adolfui Hitleriui, nors vėliau teigė tik pajuokavęs.

JAV: Misūrio valstijos pietvakariuose esantį Džoplino miestą užgriuvęs galingas tornadas, kuris buvo vienas smarkiausių per visą šalies istoriją, nusinešė 142 žmonių gyvybes. Tornadas smogė nepraėjus nė mėnesiui po pragaištingo viesulų siautėjimo septyniose valstijose, kur žuvo daugiau nei 350 žmonių.

23 d. Baltarusija: Centrinis bankas priėmė sprendimą dėl precedento neturinčios vienkartinės Baltarusijos rublio oficialaus kurso devalvacijos JAV dolerio atžvilgiu, sumažinęs kursą 36 proc. – nuo 3,155 tūkst. Baltarusijos rublių už 1 JAV dolerį gegužės 23 dieną iki 4,93 tūkst. Baltarusijos rublių gegužės 24 dieną.

24 d. Jemenas: per įtakingam opozicijos lyderiui šeichui Sadiqui al Ahmarui lojalių genčių narių susirėmimus su saugumo pajėgmis sostinėje Sanoje žuvo apie 40 žmonių.

JAV: Oklahomoje, Arkanzase ir Kanzase siautėjusios smarkios audros su perkūnija ir tornadai pareikalavo 8 gyvybių, dar daugiau nei 60 žmonių buvo sužeisti.

25 d. Gruzija: Tbilisyje specialiosios paskirties būriams vaikant opozicinio judėjimo "Liaudies susirinkimas" organizuotą protesto akciją, kurios dalyviai reikalavo prezidento Michailo Saakašvilio atsistatydinimo, žuvo du žmonės. Išvaikant mitingą buvo naudojamos vandens patrankos, guminės kulkos, buvo paleistos dujos.

JAV: parodyta paskutinė televizijos ekrano karaliene tituluojamos Oprah Winfrey (Opros Vinfri) pokalbių laida, kuri buvo transliuojama ketvirtį amžiaus.

26 d. Serbija: po 16 metų trukusio slapstymosi sulaikytas genocidu, karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui kaltinamas buvęs Bosnijos serbų pajėgų vadas Ratko Mladičius. Jis buvo ieškomas dėl nusikaltimų, įvykdytų per Bosnijos 1992-1995 metų karą, tarp jų - maždaug 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų išžudymo Srebrenicoje ir kruvinos Sarajevo apsiausties, per kurią žuvo 10 tūkst. žmonių. Gegužės 31 dieną jis buvo perduotas JT karo nusikaltimų tribunolui Hagoje.

28 d. Latvija: prezidentas Valdis Zatleris inicijavo 10-ojo šaukimo Seimo paleidimą, kai parlamentarai blokavo antikorupcinį tyrimą dėl deputato Ainaro Šleserio, laikomo vienu iš trijų šalies oligarchu.

Afganistanas: šiaurinėje Tacharo provincijoje policininko uniforma vilkėjusiam Talibano mirtininkui susisprogdinus itin saugomame komplekse, kur tuo metu po susirinkimo skirstėsi aukščiausio rango afganų ir tarptautiniai pareigūnai, žuvo du afganų policijos vadai ir buvo sužeistas vokiečių generolas, vadovaujantis koalicijos pajėgoms Šiaurės Afganistane. Per sprogimą taip pat žuvo du vokiečių kariai ir du kiti afganai.

Malta: šios katalikiškos šalies rinkėjai referendume pritarė skyrybų legalizavimui. Malta buvo paskutinė jas draudusi Europos valstybė.

29 d. Abchazija: eidamas 63-čius metus Maskvos ligoninėje sustojus širdžiai mirė nuo Gruzijos vienašališkai atsiskyrusios prorusiškos Abchazijos respublikos lyderis Sergejus Bagapšas.

Afganistanas: per NATO antskrydį neramioje Helmando provincijoje šalies pietvakariuose žuvo 14 civilių gyventojų - 12 vaikų ir dvi moterys.

31 d. Prancūzija: Pasaulinės sveikatos organizacijos onkologinių ligų ekspertai pirmą kartą paskelbė apie galimą ryšį tarp mobiliųjų telefonų vartojimo ir rizikos susirgti smegenų vėžiu.

BIRŽELIS

1 d. Libija: NATO sąjungininkės sutarė dar 90 dienų, iki rugsėjo pabaigos, pratęsti karinę kampaniją Libijoje.

Šveicarija: Tarptautinės futbolo federacijų asociacijos (FIFA) prezidentu naujai ketverių metų kadencijai perrinktas Josephas Blatteris.

2 d. Latvija: Seimas šalies prezidentu išrinko buvusį bankininką, Žaliųjų ir valstiečių sąjungos iškeltą deputatą Andrį Bėrzinį.

ES: Bendrijoje kilo pavojingos E.coli bakterijos atmainos sukeltas susirgimų protrūkis, kuris nusinešė iš viso apie 50 gyvybių. Pirmieji susirgimo atvejai buvo užfiksuoti Vokietijoje, kur mirė daugiausiai žmonių. Iš pradžių buvo manoma, kad pavojingų bakterijų pernešėjai yra salotoms skirti agurkai iš Ispanijos, tačiau vėliau Europos sveikatos apsaugos ekspertai pareiškė, kad tikėtinas to protrūkio šaltinis buvo užkrėstos ožragės sėklos iš Egipto.

3 d. Jemenas: per prezidentūros komplekso Sanoje apšaudymą raketomis buvo sužeistas prezidentas Ali Abdullah Salehas, premjeras, parlamento pirmininkas ir dar keli aukšti pareigūnai. Sužeistas prezidentas išvyko gydytis į Saudo Arabiją, o valdžios įgaliojimus perėmė viceprezidentas Abdrabuhas Mansuras Hadi, nors valstybės vadovu de facto jis ir nebuvo paskirtas.

JAV: Detroite mirė "Daktaru Mirtimi" pramintas 83 metų Jackas Kevorkianas, kuris prisipažino padėjęs nusižudyti maždaug 130-čiai sunkiai sirgusių žmonių.

Rusija: Udmurtijos respublikoje už maždaug 900 km į rytus nuo Maskvos kilus gaisrui šaudmenų saugykloje, buvo sužeisti apie 90 žmonių, du žmonės dėl patirto streso mirė. Iš arsenalo apylinkių teko evakuoti beveik 30 tūkst. vietos gyventojų. Gaisrą visiškai užgesinti pavyko tik po dviejų dienų.

4 d. Indija: vienas garsiausių Indijos jogos guru svamis Ramdevas Delyje pradėjo bado streiką, reikalaudamas vyriausybės pažaboti korupciją. Prie šios protesto akcijos prisijungė tūkstančiai guru pasekėjų, tačiau policija išardė jų įrengtą stovyklą. Po devynių dienų guru savo bado akciją nutraukė.

5 d. Portugalija: dešinioji Socialdemokratų partija (PSD) per pirmalaikius rinkimus išstūmė iš valdžios Jose Socrateso (Žozė Sokratišo) vadovaujamus socialistus. Birželio 15 dieną prezidentas pavedė PSD lyderiui Pedro Passosui Coelho (Pedru Pasusui Kuelju) suformuoti naują vyriausybę.

Makedonija: valdančioji konservatyvi koalicija VMRO-DPMNE laimėjo pirmalaikius rinkimus, aplenkusi opozicinę kairiąją Makedonijos socialdemokratų sąjungą (SDSM).

Peru: kairiųjų pažiūrų buvęs kariškis Ollanta Humala antrajame prezidento rinkimų ture įveikė savo varžovę, kalinamo buvusio autoritarinio šalies lyderio Alberto Fujimori dukrą Keiko Fujimori.

Izraelis: armija apšaudė sirų demonstrantus, mėginusius peržengti demarkacinę liniją ir patekti į Izraelio aneksuotas Golano aukštumas. Per apšaudymą žuvo 23 žmonės, o dar apie 350 buvo sužeisti.

6 d. Sirija: šiaurės vakariniame Džisr al Šuguro mieste, kuriame kariai jau kelias dienas griežtai malšino protestus, nežinomi užpuolikai nukovė 120 saugumo pajėgų narių ir padegė vyriausybinius pastatus.

7 d. Baltarusija: sostinės Minsko centre automobilininkai surengė protestą prieš benzino kainų kėlimą, kurio metu buvo visiškai sustabdytas eismas viena Nepriklausomybės prospekto puse. Koncernas "Belneftechim" padidino mažmenines naftos produktų kainas 31 proc., pakeldamas jas iki 1 dolerio už 1 litrą degalų.

Lenkija: NATO ir Rusijos naikintuvai pirmąkart dalyvavo bendrose pratybose "Vigilant Skies 2011" (Budrus dangus 2011), mokantis kartu apsisaugoti nuo atakų, panašių į 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolius Jungtinėse Valstijose.

10 d. Kroatija: šalis sėkmingai baigė šešerius metus trukusias įtemptas derybas su Europos Komisija ir užsitikrino teisę 2013 metų viduryje tapti 28-ąja Bendrijos nare.

Rusija: Maskvos centre nušautas pulkininkas Jurijus Budanovas, kuris 2003-aisiais buvo nuteistas kalėti dešimt metų už tai, kad pagrobė ir pasmaugė 18-metę čečėnę. Iš kalėjimo jis buvo paleistas 2009 metų sausį, atlikęs tik dalį jam skirtos bausmės.

11 d. Somalis: Mogadiše nukautas "al Qaeda" padalinio Rytų Afrikoje numanomas vadeiva Fazulas Abdullah Muhammadas, suplanavęs 1998 metais įvykdytus JAV ambasadų Kenijoje ir Tanzanijoje sprogdinimus. Amerika už informaciją, kuri padėtų jį sulaikyti, buvo pažadėjusi skirti 5 mln. dolerių premiją.

12 d. Turkija: premjero Recepo Tayyipo Erdogano Teisingumo ir plėtros partija (AKP), turinti islamiškas šaknis, rekordine persvara laimėjo parlamento rinkimus, tačiau neužsitikrino dviejų trečdalių daugumos, reikalingos konstitucijai pakeisti.

Italija: šalyje dvi dienas vyko referendumas dėl atominės energetikos programos atnaujinimo, vandens išteklių privatizavimo ir įstatymo, kuris leistų dirbantiems vyriausybės nariams, įskaitant premjerą Silvio Berlusconi, išvengti teisminio persekiojimo. Daugiau nei 90 proc. savo valią pareiškusių piliečių balsavo prieš visus vyriausybės pateiktus siūlymus.

14 d. Rusija: Maskvoje ir Sankt Peterburge prasidėjo 14-asis tarptautinis P.Čaikovskio konkursas, kuriame varžėsi pianistai, smuikininkai, violončelininkai ir vokalistai. Konkurso laureatai buvo paskelbti birželio 30 dieną. Didįjį žiuri prizą pelnė 20-metis rusų pianistas Daniilas Trifonovas.

15 d. Europa: įvyko pirmasis šiais metais visiškas Mėnulio užtemimas, per kurį mūsų planetos palydovas nusidažė kraujo raudonumo spalva ir kuris truko ilgiausiai per pastaruosius 11 metų. Užtemimas buvo matomas kai kuriuose Europos regionuose, Afrikoje, Azijoje ir Australijoje.

Graikija: Atėnus sukrėtė didžiulio masto protestai prieš vyriausybės numatytas griežtas biudžeto taupymo priemones, per kuriuos buvo sužeisti dešimt demonstrantų ir aštuoni policininkai.

16 d. JAE: ilgametis Osamos bin Ladeno bendražygis egiptietis Aymanas al Zawahiri po "al Qaeda" įkūrėjo ir lyderio žūties perėmė vadovavimą šiam tarptautiniam kovotojų tinklui.

Graikija: prieš svarbų parlamento balsavimą dėl naujų diržų veržimo reformų buvo pertvarkyta vyriausybė, kurioje finansų ministro portfelis atiteko Evangelui Venizelui, iki šiol vadovavusiam Gynybos ministerijai.

17 d. Lichtenšteinas: kunigaikštystės gyventojai referendume pritarė kovą parlamento priimtam įstatymui, įteisinančiam tos pačios lyties asmenų santuokas.

18 d. JAV: eidama 89-uosius metus Bostone mirė Sovietų Sąjungos disidentė Jelena Boner, Nobelio taikos premijos laureato Andrejaus Sacharovo našlė.

19 d. Libija: per NATO antskrydį gyvenamajame Tripolio rajone žuvo devyni ir buvo sužeista dar 18 civilių žmonių.

20 d. Rusija: Karelijos respublikos sostinės Petrozavodsko pakraštyje leisdamasis per tirštą rūką sudužo keleivinis lėktuvas "Tupolev-134", kuriuos skrido 52 žmonės. Per katastrofą žuvo 47 žmonės.

Tunisas: teismas nušalintam prezidentui Zine'ui El Abidine'ui Ben Ali  ir jo žmonai Leilai Trabelsi už neteisėtą valstybės lėšų pasisavinimą skyrė po 35 metus kalėjimo. Iš šalies pasprukusiai buvusiai pirmajai porai taip pat skirta dešimčių milijonų eurų bauda.

21 d. Graikija: pertvarkyta Georgo Papandrėjo vyriausybė nedidele persvara laimėjo parlamento balsavimą dėl pasitikėjimo.

JT: Generalinė Asamblėja vienbalsiai patvirtino organizacijos generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono (Ban Kimuno) kandidatūrą antrajai penkerių metų kadencijai. Jis buvo vienintelis kandidatas į šį postą.

22 d. Kinija: iš policijos areštinės už užstatą paleistas garsus menininkas avangardistas Ai Weiwei (Ai Veivėjus), kuris buvo sulaikytas balandį, vyriausybei pradėjus didelę disidentų persekiojimo kampaniją.

ES: "Eurostat" paskelbė, kad pagal bendrąjį vidaus produktą (BVP) vienam gyventojui turtingiausia Bendrijos šalis yra
Liuksemburgas, o neturtingiausios šalys - Bulgarija, Rumunija, Latvija, Lietuva ir Lenkija.

JAV: Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Leonas Panetta (Leonas Paneta) paskirtas naujuoju gynybos sekretoriumi vietoje atsistatydinusio Roberto Gateso (Roberto Geitso).

24 d. Ukraina: Kijevo Pečiorų rajono teisme pradėta nagrinėti vadinamoji dujų byla, kuroje buvusi premjerė ir didžiausios opozicinės partijos lyderė Julijos Tymošenko kaltinama 2009 metais pasirašiusi žinomai nenaudingą Ukrainai sutartį dėl dujų su Rusija, dėl kurios valstybinė bendrovė "Naftogaz" patyrė daug milijonų nuostolių.

Nyderlandai: teismas išteisino kraštutinių dešiniųjų pažiūrų įstatymų leidėją Geertą Wildersą dėl kaltinimų ksenofobiškais pareiškimais ir diskriminacija, kurie jam buvo pareikšti dėl prieš islamą nukreiptų komentarų. Politikui grėsė iki vienerių metų laisvės atėmimo už tai, kad pavadino islamą fašistiniu tikėjimu, o Koraną palygino su Vokietijos nacių lyderio Adolfo Hitlerio knyga "Mano kova".

ES: euro zonos valstybių lyderiai sutarė, kad italas Mario Draghi nuo lapkričio 1 dienos pakeis Jeaną Claude'ą Trichet  Europos centrinio banko vadovo poste.

25 d. JAV: Niujorke įsigaliojo tos pačios lyties asmenų santuokas leidžiantis įstatymas. Ta proga Niujorko mieste susituokė šimtai gėjų ir lesbiečių porų. Niujorkas tapo šeštąja valstija, leidusia gėjų porų oficialias vedybas.

Rusija: turtingiausių Rusijos žmonių sąraše antrąją vietą užimantis milijardierius Michailas Prochorovas išrinktas už reformas pasisakančios partijos "Teisingas reikalas" (Pravoje delo) vadovu. Jis tapo pirmuoju į politiką įsitraukusiu verslo magnatu nuo 2003-iųjų, kai buvo areštuotas naftos kompanijos "Jukos" įkūrėjas Michailas Chodorkovskis.

27 d. JAV: nušalintas Ilinojaus gubernatorius Rodas Blagojevichius pripažintas kaltu dėl mėginimo parduoti po Baracko Obamos išrinkimo prezidentu likusią laisvą jo vietą Senate ir virtinės kitų kaltinimų korupcija.

Nyderlandai: Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) išdavė orderį areštuoti Libijos lyderį Muamarą Kadhafi už nusikaltimus žmogiškumui, padarytus nuo kovo mėnesio kovojant su režimo priešininkais.

JAV: Tarptautinio valiutos fondo (TVF) Direktorių valdyba paskyrė Prancūzijos finansų ministrę Christine Lagarde (Kristin Lagard) naująja šios tarptautinės finansų organizacijos vadove. Jos penkerių metų kadencija prasidėjo liepos 5 dieną.

29 d. Afganistanas: talibų kovotojams atakavus Kabulo centre esantį viešbutį "Intercontinental", kuriame dažnai lankosi afganų pareigūnai ir apsistoja užsieniečiai, užvirė penkias valandas trukęs mūšis, per kurį žuvo 21 žmogus, įskaitant visus užpuolikus.

Vatikanas: popiežius Benediktas XVI oficialiai atidarė naują Vatikano internetinę naujienų svetainę news.va.

30 d. Prancūzija: į gimtinę sugrįžo televizijos operatorius Stephane'as Taponier ir žurnalistas Herve Ghesquiere'as, kurie pusantrų metų praleido Talibano nelaisvėje Afganistane. Šie prancūzai yra ilgiausiai nelaisvėje karo nuniokotame Afganistane laikyti vakariečiai.

Austrija: Europos saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) generaliniu sekretoriumi paskirtas italas Lamberto Zannieri.

Europa: baigė gyvuoti po Antrojo pasaulinio karo įkurta Vakarų Europos Sąjunga (VES), kurią kartu su stebėtojų ir asocijuotųjų narių statusą turinčiomis valstybės sudarė 28 šalys, įskaitant daugumą ES narių, taip pat Turkija, Islandija ir Norvegija.