Kitaip nei kitų pasaulio pabaigos teorijų entuziastai, siūlantys ruoštis išgyvenimui būtinus reikmenis, pietrytinė Meksika, majų gyventos teritorijos širdis, planuoja visus metus truksiančius šventinius renginius, praneša naujienų agentūra AP.

Meksikos turizmo agentūra į Čiapaso, Jukatano, Kintanos Roo, Tabasko ir Kampečės regionus kitąmet tikisi pritraukti 52 mln. lankytojų. Paprastai visoje Meksikoje per metus apsilanko apie 22 mln. užsieniečių.

Ji šią datą, žiemos saulėgrįžą, reklamuoja kaip atsinaujinimo metą. Daugelis archeologų teigia, kad nuoroda į 2012 metus 1,3 tūkst. metų senumo akmeninėje lentelėje žymi tik majų kalendoriaus ciklo pabaigą.

„Pasaulio pabaiga neateis. Tai era. Mums tai – vilies žinia“, – teigė turizmo atstovė Yeanet Zaldo iš Kintanos Roo valstijos.

Majų regiono miestai ir miesteliai trečiadienį pradės skaičiuoti iki paslaptingos datos likusius metus. Čiapaso mieste Tapačuloje prie sienos su Gvatemala, laiką skaičiuos 2,5 metro skaitmeninis laikrodis.

Netoliese esančioje Izapos archeologinėje vietovėje majų žyniai degins smilkalus, dainuos ir melsis.

Tropinėse Kintanos Roo džiunglėse tarp Kankuno ir Plaja de Karmeno, žmonės į laiko kapsulę dės žinutes ir nuotraukas. Vėliau jos bus užkastos 50 metų. Majų žyniai ir indėnų šokėjai ceremonijoje atliks ritualą.

Jukatano valstija paskelbė apie planus iki kitos vasaros užbaigti Meridos majų muziejų.

„Žmonės, vis dar gyvenantys majų kaimuose, rengs ceremonijas ir degins smilkalus, kad galėtume nukeliauti atgal laiku ir pabandyti suprasti majų išmintį“, – pasakojo Y. Zaldo.

Majai garsėja savo išmintimi, taigi jų tariamas pranašystes daugelis žmonių vertina rimtai.

Majų civilizacija, savo aukštumas pasiekusi 300–900 metais po Kristaus, garsėjo pasiekimais astronomijoje.

Majų ilgojo skaičiavimo kalendorius prasideda 3 114 metais prieš Kristų, suskirstydamas laiką maždaug 394 metų periodais, vadinamais Baktunais. Skaičius 13 majams buvo reikšmingas ir šventas, o jie rašė, kad 13 Baktunas pasibaigia 2012 metų gruodžio 21 dieną.

Pasaulio pabaigos teorijos kilo iš akmeninės lentelės, praėjusio amžiaus 7 dešimtmetyje rastos Tortuguero archeologinėje vietovėje Tabasko valstijoje, kalbančios apie majų dievo sugrįžimą 13-ojo periodo pabaigoje.

Tikintieji savo pasaulio pabaigos baimes perkėlė į internetą. Tam skirta šimtai tūkstančių tinklalapių ir tinklaraščių.

„Majai daugeliui vakariečių yra egzotiška tauta, kurie turėjo turėti kažkokių specialių, slaptų žinių. Nutiko taip, kad mūsų lūkesčiai ir baimės perkeliami į majų kalendorių“, – kalbėjo majų tyrinėtojas Svenas Gronemeyeris.

S. Gronemeyeris iš La Trobe universiteto Australijoje prilygino tariamas majų pranašystes „Y2K“ triukšmui, kai žmonės baiminosi, kad 2000 metų sausio 1dieną prasidėjus naujam tūkstantmečiui suges visos kompiuterinės sistemos.

Spekuliacijos internetinėje erdvėje dar suintensyvėjo, kai lapkričio 24 dieną Meksikos archeologijos institutas pripažino esant dar vienai nurodai į 2012 metų gruodžio 21 dieną, rastai lentelėje kituose griuvėsiuose.

„Atrodo, kad žmones traukia apokaliptinės idėjos, jie visada tikisi blogiausio“, – teigė S. Gronemeyeris.

Tai šiek tiek piktina rimtus majų tyrinėtojus, pastaraisiais metais pasiekusius nemažai laimėjimų savo srityje.

„Šios naujos istorinės ir archeologinės žinios yra daug įdomesnės ir pritrenkiančios nei fantastiniai tvirtinimai apie majų pranašystes, kuriuos matome televizijoje, knygose ir internete. Turime tūkstančius neseniai iššifruotų tekstų, bandome susidaryti aiškų vaizdą apie majų istoriją ir kultūrą“, – teigė majų epigrafijos specialistas Davidas Stuartas iš Teksaso universiteto Ostine.

Nors 2012 metų karštinė gali padidinti susidomėjimą majais, „tai greičiausiai atsvers laukiančios sudėtingos pastangos bandant ištaisyti visur esančius melus ir nesusipratimus, net ir tuomet, kai 2012 metai links praeityje“, pridūrė jis.

Jonnie Channell iš Albukerkės, Naujosios Meksikos, teigia, kad 2012-ieji „bus vienas tų dalykų, kuriuos reikia suplanuoti“, ir ne dėl gresiančios apokalipsės, o todėl, kad Majų regiono viešbučiuose tikriausiai nebebus laisvų vietų.

J. Channell, vadovaujanti keliones į majų regioną organizuojančiai agentūrai, teigia esanti nustebus, kad savaitei prieš saulėgrįžą keliones į majų archeologines vietoves jau užsisakė 24 žmonės.

Ji siūlo tris kelionių paketus, vieną pavadino „Naujos kalendoriaus eros pradžia po Jukatano žvaigždėmis“.

„Mes parengėme šias keliones ir sulaukėme didelio susidomėjimo. Jei kas nors mano, kad tai bus pasaulio pabaiga, jie verčiau turėtų likti namuose“, – kalbėjo J. Channell.