Šis sprendimas buvo priimtas šeštojo šaukimo Dūmos deputatų pirmajame posėdyje.

Iš viso 238 parlamento nariai palaikė jo kandidatūrą į šį postą Valstybės Dūmoje, kurioje valdančioji partija "Vieningoji Rusija" užėmė 238 iš 450 vietų po gruodžio 4 dieną vykusių rinkimų.

Kiti trys kandidatai į pirmininko postą gavo beveik vienodą balsų skaičių - tai rodo, kad opozicinės frakcijos balsavo ne tik už savo kandidatą, bet ir už opozicijos kandidatus, tai neprieštarauja reglamentui. Kad būtų išrinktas į šį postą, kandidatas turėjo užsitikrinti daugiau nei 225 balsus.

Už komunistą Ivaną Melnikovą balsavo 208 žmonės, už populistinės Rusijos Liberalų demokratų partijos (RLDP) lyderį Vladimirą Žirinovskį - 204 deputatai, o už Sergejų Mironovą iš "Teisingosios Rusijos" buvo atiduoti 203 balsai.

Kaip ir V.Putinas, 57 metų S.Naryškinas yra kilęs iš Sankt Peterburgo, o apžvalgininkai teigia, kad jis dirbo Sovietų Sąjungos valstybės saugumo komitete (KGB).

Jo oficialioje biografijoje apie jokį darbą saugumo struktūrose neužsimenama, tik nurodoma, kad jis praeito amžiaus 9-o dešimtmečio pradžioje dirbo Sovietų Sąjungos ambasadoje Belgijoje patarėjo ekonomikos reikalams padėjėju.

S.Naryškinas yra įgijęs inžinerijos ir ekonomikos specialybes Sankt Peterburgo universitetuose ir 10-ame dešimtmetyje dirbo Leningrado regiono administracijoje.

2004 metais jis gavo postą Kremliaus administracijoje ir jai vadovavo nuo 2008 metų.

Ankstesnis Dūmos pirmininkas Borisas Gryzlovas atsistatydino anksčiau šį mėnesį po to, kai dėl ginčijamų rinkimų rezultatų kilo masiniai protestai.

"Vieningosios Rusijos" frakcijos deputatė Irina Rodnina prieš balsavimą sakė, kad sprendimas vienbalsiai remti S.Naryškino kandidatūrą buvo paremtas atsižvelgiant į jo profesionalumą.

"Manau, kad jis yra vienas efektyviausių vadovavimo specialistų dabartinėje Rusijoje, - sakė I.Rodnina. - Jis turi didelį ir plataus masto supratimą apie tai, kokios yra šalies problemos ir kaip jas spęsti".

Naujasis Dūmos vadovas pažadėjo, kad naujos sudėties parlamente bus sukurta aplinka diskusijoms.

"Esu tvirtai įsitikinęs, kad, iš tikrųjų, parlamentas - tai vieta kuo rimčiausioms ir abai konkrečioms diskusijoms", - pareiškė S.Naryškinas, atsakydamas į Rusijos liberalų demokratų partijos (RLDP) frakcijos atstovo klausimą.

Jo pirmtakas B.Gryzlovas, kai buvo tvirtinama jo kandidatūra, padarė pareiškimą, kurio prasmę žurnalistai interpretavo kaip teiginį, kad "Valstybės Dūma - ne vieta diskusijoms", kuris plačiai paplito.

Savo ruožtu S.Naryškinas pabrėžė, jog kadangi parlamente yra keturios frakcijos, kurios atstovauja įvairių sluoksnių gyventojų interesams ir nuomonėms, tai "diskusija tiesiog būtina".

Būtent per diskusijas būtina ieškoti kompromisų ir bendrų požiūrių, pridūrė S.Naryškinas, pabrėždamas, kad yra atviros diskusijos parlamente šalininkas.

"Tik tokia diskusija parlamente gali atvesti į kompromisą, jeigu jis, žinoma, galimas. Be abejo, kai kuriais atvejais kompromisą surasti bus sunku, ir tada sprendimas turi būti priimamas pagal demokratijos principus - dauguma. Bet aš tikiuosi, kad tai bus išimtys", - sakė jis.

S.Naryškinas taip pat pareiškė, jog būtina atkreipti dėmesį į išorės grėsmes, dirbant naujojo šaukimo Dūmai, ir pabrėžia, kad būtina atsižvelgti į tai, kad visuomenė suinteresuota veiksmingesne socialine politika.

"Pabrėžiu, kad mums reikia atsižvelgti į tas realijas, kurioms esant turės dirbti nauja Valstybės Dūma. Tai, visų pirma, krizės pasaulinėje ekonomikoje aštrėjimas, antra - tai geopolitinio pobūdžio iššūkiai", - sakė jis.