Sibiro miesto Tomsko prokurorų iškeltoje byloje teigiama, kad šio teksto vertimas pavadinimu "Bhagavadgyta, kokia ji yra" vadintinas "ekstremistine literatūra" ir turėtų būti įtrauktas į draudžiamų knygų sąrašą greta Adolfo Hitlerio "Mano kovos" (Mein Kampf).

Kalbėdamas Indijos parlamente, užsienio reikalų ministras S.M.Krishna sakė, kad ši byla yra "neišmanančių ir neteisinga linkme nukreiptų ar motyvuotų asmenų" darbas ir išpuolis prieš religinį tekstą, kuris apibūdina "pačią mūsų (Indijos) didžios civilizacijos sielą".

"Nors šis skundas yra akivaizdžiai absurdiškas, mes šį reikalą įvertinome rimtai", - sakė S.M.Krishna ir pridūrė, kad Maskvos vyriausybės aukšto rango pareigūnams buvo įteikti oficialūs protesto raštai.

"Esame įsitikinę, kad mūsų draugai Rusijoje, kurie supranta mūsų civilizacijos vertybes ir opius kultūrinius dalykus, deramai išspręs šį klausimą", - sakė jis.

Į 1968 metais pirmą kartą išleistą "Bhagavadgytą, kokia ji yra, "sudėti "Bhagavad Gytos" vertimas ir tarptautinio krišnaistų judėjimo ISKCON įkūrėjo svamio Prabhupados komentarai.

ISKCON nariai minimą bylą Tomske sieja su Rusijos Ortodoksų Bažnyčia, kuri esą nori apriboti jų veiklą Rusijoje.

Pirmadienį Indijos parlamente dėl to kilus dideliam triukšmui teko skelbti pertrauką, o šalies rytuose esančioje Kolkatoje prie Rusijos konsulato susirinko protestuotojai.

Tomsko teismas savo sprendimo paskelbimą atidėjo iki gruodžio 28 dienos.

Jei teismas nuspręs prokurorų naudai, minima knyga atsidurs draudžiamųjų sąraše.

Delis ir Maskva nuo praėjusio amžiaus 6-ojo dešimtmečio palaiko artimus draugiškus santykius. Šį savaitgalį iš Maskvos, kur lankėsi su metiniu vizitu ir pasirašė preliminarų susitarimą pirkti 42 reaktyvinius lėktuvus, grįžo Indijos premjeras Manmohanas Singhas.

Pirmadienį paskelbtame pareiškime Rusijos ambasadorius Indijoje Aleksandras Kadakinas išreiškė susirūpinimą ir liūdesį dėl to, kad šiai bylai apskritai buvo leista pasiekti teismą.

"Atrodo, kad net ir puikusis Tomsko miestas turi savų pamišėlių", - sakė A.Kadakinas.

"Laikau kategoriškai nepriimtinu dalyku, kai bet koks šventraštis yra traukiamas teisman. Visiems tikintiesiems šie tekstai yra šventi", - pridūrė jis.