Teismo sprendimas, kuris buvo paskelbtas po prieš tris mėnesius vykusio viešo svarstymo, "jokiu būdu iš anksto nelemia Gruzijos vyriausybės skundų privalumų", nurodoma Prancūzijos mieste Strasbūre įsikūrusio teismo pranešime.

"Teismas priims nutartį vėliau", - sakoma šiame dokumente.

Tbilisis smerkia Rusijos ir Maskvos remiamų separatistinių Gruzijos regionų, Pietų Osetijos ir Abchazijos, pajėgų "beatodairiškas ir neproporcingas atakas" prieš civilius gyventojus.

Ieškinyje argumentuojama, kad netgi išvedus didžiąją dalį Rusijos pajėgų, Maskva išlaikė faktinę kontrole separatistiniuose regionuose, palikdama dalį savo karių, taip pat kontroliuodama separatistų pajėgas.

Gruzija teigia, kad per šį konfliktą šimtai civilių buvo "sužeisti, nužudyti arba suimti", o tūkstančiai neteko namų ir buvo priversti tapti pabėgėliais.

Tbilisio pateiktame dokumente teigiama, kad Rusija pažeidė teisę į gyvybę, nesilaikė kankinimų arba žeminančio elgesio draudimų bei kitų Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnių.

Rusija šias pretenzijas vadina neteisingomis ir nepagrįstomis priimtinais įrodymais. Pasak Maskvos, ši byla neatitinka EŽTT jurisdikcijos.

Maskva taip pat argumentuoja, jog šis konfliktas buvo tiesioginis atsakas į Gruzijos įvykdytą ataką. Rusija tvirtina, kad jos pajėgos "nepradėjo šios atakos, o priešingai - gynė Pietų Osetijos civilius gyventojus nuo Gruzijos puolimų", sakoma teismo pranešime.

Rusija taip pat tvirtino, kad separatistų pajėgos "veikė nepriklausomai ir neturėdamos Rusijos kariuomenės vadovų įgaliojimų ir jų nepadedamos".