Ekspertai šį paskyrimą vertina kaip požymį, kad valdžia nenori daryti svarbių nuolaidų reikalaujančiai permainų visuomenei.

"Kadangi Sergejus Naryškinas tęs savo darbą Valstybės Dūmoje, jo pareigas eis jo pirmasis pavaduotojas Vladislavas Surkovas. Naujas administracijos vadovas bus paskirtas artimiausiu laiku", - ketvirtadienį sakė žurnalistams Rusijos prezidento sekretorė spaudai Natalija Timakova.

V.Surkovas turi galimybę likti Kremliaus administracijos vadovu Vladimirui Putinui sugrįžus į prezidentus, o S.Naryškinas taikosi į Valstybės Dūmos pirmininko kėdę, kurios diena prieš tai atsisakė Borisas Gryzlovas, mano Tarptautinio politikos ekspertizės instituto direktorius Jevgenijus Minčenka.

Politologo nuomone, V.Surkovo paaukštinimas tarnyboje reiškia, kad, nors šalį apėmė protestai, V.Putinas, sugrįžęs į prezidentus, tebesilaikys savo griežtos linijos.

"Tai pasitikėjimo mandatas tai politikos linijai, kurią sukūrė Vladislavas Jurjevičius. Tai Putino atsakas taip pat ir į protesto akcijas Bolotnaja aikštėje. Linija lygiai tokia pati: yra klystančių žmonių, yra įpykusi vidurinė klasė, kuriai reikia mesti kaulą, ir yra provokatorių, su kuriais reikia išsiaiškinti ir kuriuos reikia demaskuoti", - sakė J.Minčenka.

V.Surkovas, daugiau nei dešimt metų kuruojantis prezidento administracijoje vidaus politiką, įgyvendino V.Putino kursą, kurį jo oponentai laiko veržlių priveržimu.

Kaip vienas "Vieningosios Rusijos" steigėjų, V.Surkovas vykdė tokias V.Putino reformas kaip gubernatorių rinkimų panaikinimas, rinkimų ir partijų įstatymų pakeitimas, po kurio iš didžiosios politikos buvo išstumtos liberalios partijos ir politikai, taip pat nuoseklūs V.Putino oponentai. Pats V.Surkovas pavadino šį modelį "suverenia demokratija", nepriklausoma nuo Vakarų.

Politologas Dmitrijus Oreškinas mano, jog V.Surkovo paskyrimas rodo, kad, kilus piliečių aktyvumo protrūkiui, V.Putinas atsikrato silpnų vadovų.

"Putinas tam tikra prasme griežtina situaciją. Jam reikia ryžtingesnių žmonių", - sakė jis.

D.Oreškino nuomone, V.Surkovas - ne pats blogiausias variantas opozicijai, nes "žaidžia demokratiją", o V.Putino aplinkoje yra žmonių, kurie būtų linkę žiauriai slopinti protestus, kaip tai daro Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka.

J.Minčenka mano, kad V.Surkovo paskyrimas laikinuoju prezidento administracijos vadovu tikriausiai reiškia, kad jis nurungė kovoje dėl šio posto savo varžovus: vicepremjerą Viačeslavą Volodiną ir prezidento administracijos vadovo pavaduotoją Aleksejų Gromovą.

D.Oreškinas su juo nesutinka: "Jeigu jį būtų norėję padaryti nuolatiniu (prezidento administracijos vadovu), aš nelabai suprantu, kodėl jis turėtų pereiti laikinojo laikotarpį".