"JAV budės ir mes užtikrinsime, kad senosios paskatos antisemitizmui (kilti) šiuolaikiniame pasaulyje niekada neberastų sau vietos", - su agitacine kampanija lankydamasis Floridos valstijoje, kur verda arši rinkiminė kova, sakė G.W.Bushas.

Floridoje gyvena trečioji pagal dydį pasaulyje žydų bendruomenė. Didesnės už ją yra tik Izraelyje ir Niujorke.

JAV Valstybės departamentas nepritarė šiam teisės aktui ir teigė, kad jis nereikalingas, kadangi departamentas, kasmet teikdamas ataskaitas apie žmogaus teisių ir religijos laisvės padėtį, jose pateikia informacijos apie antisemitizmą.

"Išplėtus ir patikslinus šį įstatymą bus pakirstos antisemitizmo šaknys, - tūkstančiams jį palaikančių rėmėjų, susirinkusių sporto rūmuose, kur paprastai žaidžia profesionali ledo ritulio komanda "Florida Panthers", kalbėjo G.W.Bushas. - Šiandien aš pasirašiau 2004 metų pasaulinio antisemitizmo apžvalgos įstatymą. Šis įstatymas įpareigoja vyriausybę fiksuoti visame pasaulyje įvykdytus antisemitinius veiksmus ir taip pat fiksuoti tiems veiksmams duotą atkirtį".

Florida yra turingiausia iš visų valstijų, kurių rinkėjų valia, kaip manoma, lapkričio 2 d. prezidento rinkimuose bus lemiama. Florida prezidento rinkimuose turi 27 rinkėjų kolegijos narių balsus. Norint laimėti, reikia surinkti 270 balsų.

Nuo seno yra susiklosčiusi tokia tradicija, kad rinkėjai žydai remia demokratus, tačiau G.W.Busho rinkimų štabas viliasi, jog stipri dabartinio prezidento parama Izraeliui ir agresyvios pastangos įsiteikti žydams padės palenkti į savo pusę didžiąją daugumą skaitlingos Floridos žydų bendruomenės narių.

Įstatymo projektą, vadintą Pasaulinio informuotumo apie antisemitizmą aktu (Global Anti-Semitism Awareness Act), reaguodamas į neseniai Europoje ir Artimuosiuose Rytuose pasitaikiusius antisemitinius išpuolius, pateikė Kalifornijos demokratų atstovas Tomas Lantosas - vienintelis JAV Kongreso narys, pergyvenęs holokaustą.

Prezidento pasirašytas įstatymas numato, kad Valstybės departamentas turės paruošti metinę ataskaitą apie antisemitizmo apraiškas visame pasaulyje ir sudaryti specialią tarnybą, kuriai vadovaus specialus pasiuntinys, registruosiantis nepakantumo žydams atvejus bei rengsiantis strategijas, kaip su jais kovoti.

Įstatymas numato, kad departamentas ves apskaitą, kurioje būtų fiksuojami visi užsienyje pasitaikę fizinės prievartos prieš žydus, prievartos prieš jų turtą, kapavietes ir maldos namus atvejai bei vietos vyriausybių atsakas į juos. Taip pat departamentui patikėta atkreipti dėmesį į prieš žydus nukreiptos propagandos pavyzdžius ir vyriausybės pasirengimą šalies mokyklose taikyti nešališkas mokymo programas.