"Kalbant atvirai, kai pamačiau ekrane kažką ant kai kurių žmonių krūtinių - sąžiningai jums pasakysiu, (atrodė) nepadoriai. Tačiau nusprendžiau, kad čia kovos su AIDS propaganda, kad ten tokias, atsiprašant, kontracepcines priemones pasikabino", - jis sakė tiesioginėje televizijos laidoje, per kurią Rusijos gyventojai galėjo užduoti klausimus premjerui.

"Po to įsižiūrėjau - lyg ir ne", - pridūrė V.Putinas.

Premjeras stengėsi nesureikšminti praeitą savaitgalį šalyje vykusių masinių protestų, kurie buvo didžiausi Rusijoje per pastaruosius 20 metų, sakydamas, jog jam malonu, kad jaunimas rodo aktyvumą.

Tačiau jis taip pat pareiškė, kad kai kuriems dalyviams buvo sumokėta, kad šie protestuotų prieš vyriausybę.

Žinau, kad ten studentams netgi šiek tiek mokėjo - na, ir normalu, tegul moka, vaikinai nors šiek tiek užsidirbs. Tačiau vis dėlto manau, kad žmonėms, kurie išėjo į aikštę, leisti žeminti save negalima", - aiškino premjeras.

"Pradžioje sakėte - daugelis žmonių išėjo į aikštę Maskvoje, demonstruodami nepasitenkinimą dėl valdžios elgesio su jais. Bet pažiūrėkite, kas matėsi iš ekranų, kai kažkurie opozicijos lyderiai kvietė žmones į aikštę - ką jie šaukė? "Avinai, pirmyn!" Ką tai reiškia? Argi su žmonėmis galima elgtis kaip su gyvuliais?" - klausė jis.

"Iš štai - žmonės nepatenkinti valdžia. Negi jie nori tokios valdžios?" - pridūrė V.Putinas.

V.Putinas anksčiau apkaltino JAV valstybės sekretorę Hillary Clinton, kad ši savo kalbomis drąsino Rusijos opoziciją protestuoti.

Siekiantis prezidento posto Rusijos ministras pirmininkas Vladimiras Putinas pripažino objektyviais parlamento rinkimų rezultatus, kuriuos reikalauja atšaukti keliasdešimt tūkstančių nepatenkintųjų visoje šalyje.

Kad išvengtų protestų po prezidento rinkimų, premjeras nusprendė abejojantiesiems balsavimo sąžiningumu duoti galimybę stebėti juos internete.

"Kad būtų galima išmušti pagrindą iš po kojų tiems, kurie nori delegitimizuoti valdžią šalyje, aš turiu pasiūlymą, - sakė V.Putinas. - Aš siūlau ir prašau centrinę rinkimų komisiją įrengti stebėjimo kameras visuose šalies rinkimų apylinkėse, jų pas mus - 90 tūkstančių. Visose. Visą parą. Dieną ir naktį. Įkelti viską į internetą. Ir kad šalis matytų, kas vyksta šalia konkrečios balsadėžės. Kad būtų pašalinti bet kurie to klastojimai".

Nepatenkintieji reikalavo surengti pakartotinius rinkimus, bet ministras pirmininkas apie tokią galimybę neužsiminė, siūlydamas užginčyti balsavimo rezultatus teisme.

"Mano požiūriu, šių rinkimų rezultatas, be abejo, atspindi realų jėgų išsidėstymą šalyje ir tai, kad valdančioji jėga "Vieningoji Rusija" prarado tam tikras pozicijas, tai taip pat nėra nieko ypatinga", -sakė V.Putinas, nurašydamas krizei mažesnį, palyginti su ankstesniais rinkimais, procentą, kurį gavo jo partija.

"Vieningoji Rusija" parlamento rinkimuose gavo mažiau nei pusę rinkėjų balsų, bet sugebėjo užsitikrinti daugumą Valstybės Dūmoje.

Kitą dieną po balsavimo protestuoti prieš klastojimus į Maskvos centrą atėjo keli tūkstančiai žmonių, o savaitgalį jų skaičius padidėjo iki keliasdešimties tūkstančių, susirinkusiųjų Bolotnaja aikštėje į didžiausią nuo V.Putino atėjimo į valdžią protesto akciją.

Pirmą kartą pakomentavęs šį mitingą V.Putinas pasidžiaugė, kad matė jame daug "naujų, sveikų ir inteligentiškų veidų", ir kreipėsi į visus juokaudamas.

"Jeigu tai - Putino režimo rezultatas, tai yra gerai. Nieko tokio, kas išeitų už ribų, aš nematau".

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas mano, kad prezidento filtras, atvedant į valdžią gubernatorius, turi būti paliktas toliau veikti, bet siūlo prezidento patvirtintas kandidatūras pateikti visuotiniam balsavimui regionuose.

Per tiesioginę liniją su šalimi ketvirtadienį vyriausybės vadovas pateikė naują siūlymą, atsakydamas į klausimą dėl galimybės sugrąžinti gubernatorių rinkimus.

V.Putinas pažymėjo, kad dabartinį regionų vadovų atvedimo į valdžią būdą sugalvojo jis pats.

"Bet dabar aš manau, kad to gali nepakakti, ir reikia galbūt žengti kitą žingsnį plėtojant mūsų politinę sistemą", - pareiškė jis.

Pasak jo, "reikia palikti šį filtrą prezidento lygiu, kad į valdžią negalėtų ateiti žmonės, kurie remsis kokiomis nors pusiau korumpuotomis ar, neduok Dieve, separatistinėmis jėgomis".

"Bet, kaip variantą, galima pamąstyti apie tai, kad visos partijos, kurios ateina į regioninį parlamentą po rinkimų, siūlytų prezidentui savo kandidatus į gubernatorių pareigas. Šie siūlymai pereitų per prezidento filtrą, o jis pateiktų šias kandidatūras jau ne į deputatų įstatymų leidžiamuosius susirinkimus, o visų gyventojų, gyvenančių regione, tiesioginiam slaptam balsavimui", - pasiūlė V.Putinas.

Jo nuomone, "šis žingsnis visiškai galimas ir pagrįstas".

Rusijos ministras pirmininkas mano, kad sudarant parlamento aukštuosius rūmus, Federacijos Tarybą, būtų galima taikyti tiesioginio slapto balsavimo principą regionuose.

Per "tiesioginę liniją" ketvirtadienį V.Putinas padarė prielaidą, kad skiriant regionų vadovus būtų galima taikyti tokią tvarką, kuriai esant parlamentinės partijos, laimėjusios rinkimus regionuose, siūlytų prezidentui kandidatūras į regionų vadovų postą, o paskui to regiono gyventojai per slaptą balsavimą surengtų rinkimus.

"Maždaug tą patį, iš principo, galima padaryti - reikia tik sugalvoti konstrukcijos dalis - dėl parlamento aukštųjų rūmų sudarymo, iki pat tiesioginių rinkimų", - pareiškė V.Putinas.

"Taip pat perleisti per štai tokį filtrą partijų kandidatus, kurie iškovoja pergalę regioniniuose rinkimuose, ir pateikti jų kandidatūras piliečių, gyvenančių toje teritorijoje, teismui ir sudaryti parlamento aukštuosius rūmus per tiesioginį slaptą balsavimą", - pridūrė jis.